Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, 2020

Ξεσηκωμός στον Βόλο για τη μετάθεση του «ιερέα με τη Harley»

Σάλο προκαλεί στον Βόλο η μετάθεση του «αντισυμβατικού» ιερέα της Παναγιάς Τρύπας, πατέρα Γεώργιου Δεληκώστα, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.
ksesikwmos-ston-bolo-gia-ti-metathesi-tou-ierea-me-ti-harley-w_l Σάλο προκαλεί στον Βόλο η μετάθεση του «αντισυμβατικού» ιερέα της Παναγιάς Τρύπας, πατέρα Γεώργιου Δεληκώστα, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ο αντισυμβατικός –σύμφωνα με τα πρότυπα της ιεροσύνης- ιερέας που ξεκίνησε να υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολης Δημητριάδος το 1999, συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια στην Παναγία Γορίτσα (Τρύπα). Την ερχόμενη όμως Κυριακή 13 Νοεμβρίου, θα είναι η τελευταία λειτουργία που θα τελέσει στο συγκεκριμένο ιερό παρεκλήσσιο. Με απόφαση της Μητρόπολης μετατίθεται στην Κάτω Γατζέα.

Ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας, φαίνεται ότι είχε… σκανδαλίσει κάποιους με τον τρόπο ζωής του. Οδηγεί μηχανή μάρκας Harley, καπνίζει πίπα, ενώ πίνει καφεδάκι με πιστούς στον εξωτερικό χώρο του παρεκκλησίου.

Στα αρνητικά σχόλια που φέρεται να συγκέντρωσε στο πρόσωπό του ο συγκεκριμένος ιερέας είναι και οι εξορκισμοί με τις πληροφορίες να λένε ότι ο 46χρονος ιερέας είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα και δεχόταν κόσμο από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό στους οποίους διάβαζε λειτουργικές ευχές κατά των εξορκισμών.

Η είδηση της απομάκρυνσης του ιερέα έβαλε… φωτιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες πιστούς να κάνουν ακόμη και υβριστικά σχόλια κατά της απόφασης της Μητρόπολης.  Δεκάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Παναγία Γορίτσα για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του ιερέα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πατέρα τους».

Μέσα στα δύο χρόνια που λειτουργεί στην Παναγία Γορίτσα -σύμφωνα με τους πιστούς- έχει προσφέρει πλούσιο έργο. Εχει φροντίσει για την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού και ιονισμού της σπηλιάς μέσα στην οποία λειτουργεί το παρεκκλήσι, για την τοποθέτηση φίλτρων στο δίκτυο ύδρευσης και την κατασκευή ράμπας, προκειμένου να είναι εύκολη η πρόσβαση όλων των πιστών.

Το μεγαλύτερο όμως έργο που φαίνεται ότι έχει προσφέρει -για όσους τον γνωρίζουν και έχουν συναναστραφεί μαζί του- είναι η επιστροφή πολλών πιστών, ιδίως νέων, στις τάξεις της Εκκλησίας. Κάθε φορά που λειτουργεί, το παρεκκλήσιο είναι γεμάτο από κόσμο, ενώ ακόμη και τις ημέρες που δεν γίνεται κάποια τελετή, πολλοί πιστοί πηγαίνουν στην Παναγία Τρύπα, αναζητώντας τον πατέρα Γεώργιο για να μοιραστούν μαζί του το πρόβλημά τους, να αναζητήσουν μία συμβουλή.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι στη Μητρόπολη υπήρχαν αντιδράσεις για τον τρόπο που λειτουργούσε ο πατέρας Γεώργιος. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι λειτουργούσε έξω από τα πρότυπα της ιεροσύνης.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το… ποτήρι φαίνεται να ήταν οι φήμες περί συναθροίσεων για την αντιμετώπιση των εξορκισμών που  φέρεται να τελούσε ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας. Η φήμη αυτή φαίνεται να είχε προσελκύσει κόσμο από κάθε γωνιά της γης. Ανθρωποι από τον Παναμά μέχρι και τη μακρινή Ινδία, που αναζητούσαν βοήθεια -σύμφωνα με πληροφορίες- απευθύνονταν στο συγκεκριμένο ιερέα.

Μάλιστα, πιστός επικεαλείται με επιστολή του προς τη Μητρόπολη, συγκεκριμένη περίπτωση εξορκισμού νεατής κοπέλας, ενώ αναφέρει ότι ο ιερέας «έχει καθιερώσει Σαββατιάτικη λειτουργία που εμπεριέχει εξορκισμούς».

Χαμηλοί τόνοι από τη Μητρόπολη

Για τη μετάθεση του ιερέα η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος δήλωσε ότι  «ο π. Γεώργιος μετατίθεται διότι αναλαμβάνει άλλη Εκκλησία» ενώ προσέθεσε ότι «η Μητρόπολη αποφασίζει πού θα υπηρετούν οι ιερείς» προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες που υπάρχουν.

Παράλληλα ο Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως, π.  Δαμασκηνός Κιαμέτης ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά,  ότι δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις στα προσκυνήματα , ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχε μόνιμος εφημέριος στην Ευαγγελίστρια Ανω Γατζέας και οι λειτουργίες τελούνταν  από ιερείς του Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι εξυπηρετούσαν εκ περιτροπής το ναό.

O υπεύθυνος Τύπου της Μητροπόλεως, π. Επιφάνειος Οικονόμου, τόνισε ότι  «είναι αναφαίρετο δικαίωμα του επισκόπου να τοποθετεί τους κληρικούς του σε ναούς, όπου πιστεύει, κατά την ποιμαντική του κρίση,  ότι θα αποδώσουν καλύτερα και θα καλύπτονται οι ποιμαντικές ανάγκες της κάθε περιοχής».

thetoc.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.