Σάββατο, Ιανουάριος 19, 2019

Ξεσηκώνονται στην Ηλεία για να μην μεταφερθεί στην Αιτωλοακαρνανία το τμήμα Γεωπονίας- Νέο «χτύπημα» Τζάβαρα

ds_ilidas-1_c1b5fbae0de08abbcf5116755c42ef24 (1) Oι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Κ.Γαβρόγλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία  έχουν θορυβήσει τους παράγοντες της Ηλείας που ανησυχούν για ενδεχόμενη μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας που εδρεύει στην Αμαλιάδα. Μάλιστα κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις του βουλευτή Γ.Βαρεμένου.
Ο Βουλευτής Ηλείας Κ.Τζαβάρας μάλιστα, που ξιφουλκούσε υπέρ της απόσχισης της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και της μεταφοράς της στην Περιφέρεια Ηπείρου, πρότεινε τη δημιουργία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Ηλεία και όχι στην Αιτωλοακαρνανία.

Διαβάστε πως περιγράφει τις διεργασίες το ilialive.gr

Την πρόθεσή τους να αγωνιστούν για να παραμείνει το ΤΕΙ Αμαλιάδας στη θέση του, μετά τις προτάσεις που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρα, εξέφρασαν οι φορείς της Ηλείας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Εκεί ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με το ποιος «εμπνεύστηκε» το σχέδιο μεταφοράς του ΤΕΙ Γεωπονίας στο Αγρίνιο και ποιοι «υποσκάπτουν» την λειτουργία του τμήματος στην Αμαλιάδα. Όμως ακούστηκαν και οι απόψεις των σπουδαστών πως η πόλη δεν έχει αγκαλιάσει το ΤΕΙ και πως υπάρχουν πολλά λειτουργικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί.
Μια από τις κουβέντες που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση είναι αυτή που μετέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και αποδίδεται στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Γιώργο Βαρεμένο, πως ειπώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης με τον υπουργό Παιδείας στην Πάτρα. «θα σας το πάρουμε το ΤΕΙ και θα είναι μέρα μεσημέρι» φέρεται να είπε ο κ. Βαρεμένος και αυτό ανέβασε την ένταση στο ζήτημα κατακόρυφα. Αλλά και ο πρώην δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Λυμπέρης, ανέφερε πως όλο αυτο το θέμα που έχει προκύψει είναι μελέτη του εν λόγω βουλευτή. Ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος άφησε στην τοποθέτησή του να εννοηθεί πως καθηγητές του ΤΕΙ υποσκάπτουν την προσπάθεια παραμονής του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, επιθυμώντας να μεταφερθεί στο Αγρίνιο, κάτι που επιβεβαίωσε με λόγια σταράτα και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν στη σύσκεψη με τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και επικαλούμενος την παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου, τόνισε πως το τμήμα της Γεωπονίας θα πρέπει όχι απλώς να παραμένει στην περιοχή, αλλά να αναβαθμιστεί, καθώς οι προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες στην Ηλεία, στο δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό κάμπο της χώρας, όπου υπάρχουν υποδομές όπως το Ινστιτούτο Κοροίβου και το Εδαφολογικό Εργαστήριο και φορείς όπως οι Ομάδες Παραγωγών, που μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα, δημιουργώντας επαγγελματίες με σημαντική εμπειρία.
Το ΔΣ ετοίμασε ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας.
Καυστικός υπήρξε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Λυμπέρης τοποθετούμενος στο θέμα, ασκώντας κριτική τόσο στο θέμα παρέμβασης Βαρεμένου, όσο και στη δημοτική αρχή λέγοντας ότι βρέθηκε για άλλη μια φορά, πίσω στις εξελίξεις.
Αντίθετη άποψη στα όσα υποστηρίζει η δημοτική αρχή, εξέφρασε ο κ. Σμέρος υπερασπιζόμενος την πολιτική της Κυβέρνησης και λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση που να αναφέρει μεταφορά του ΤΕΙ Αμαλιάδας. Αιχμηρός στο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Άγγελος Κολόσακας, μιλώντας για αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα της Παιδείας.
Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας πρότεινε τη δημιουργία Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην Ηλεία και όχι στην Αιτωλοακαρνανία, σχολιάζοντας τα πλεονεκτήματα του νομού μας. «Αυτά που ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας για το νομό μας ήταν χοντρή κοροϊδία και εγώ όπως και οι κάτοικοι της Ηλείας δεν θέλουμε να τρώμε κουτόχορτο. Απαιτούμε λοιπόν να υπάρξει σαφής δέσμευση πως το ΤΕΙ Αμαλιάδας θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί» σχολίασε.
Απο την πλευρά της η κα Γεωργοπούλου – Σαλτάρη επιβεβαίωσε τα όσα προανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας, όμως έκανε λόγο για σκέψεις προς συζήτηση και τίποτα παραπάνω. Δήλωσε πάντως πως θα στηρίξει τις θέσεις του δήμου στο θέμα. Ο αντιπεριφέρειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος ζήτησε να υπάρξουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις απο την Κυβέρνηση για το θέμα ζητώντας να παραμείνει το ΤΕΙ σε ένα αγροτικό νομό όπως η Ηλεία. Υπέρ των θέσεων του δήμου Ήλιδας στάθηκε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νικολούτσος.

www.ilialive.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.