Δευτέρα, Σεπτέμβριος 23, 2019

Γεώργιος Χλαμπουτάκης: Ο μετέπειτα Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που διετέλεσε Δήμαρχος Αγρινίου


Του Λίνου Υφαντή,

Σχεδόν έχει ξεχαστεί ότι από τη θέση του Δήμαρχου Αγρινίου πέρασε και πρόσωπο το οποίο αργότερα έφτασε μέχρι το αξίωμα του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για τον Γεώργιο Χλαμπουτάκη, ο οποίος ως Πρωτοδίκης εκείνη την εποχή ανέλαβε τα καθήκοντα του Δημάρχου μετά την πτώση της δικτατορίας. Η δημαρχία του ανατέθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1974 έως και την 31η Μαίου 1975, όπου παρέδωσε στον Στέλιο Τσιτσιμελή.

Αν και ο Δήμαρχος ήταν υπηρεσιακός, έχει ενδιαφέρον το ξεχασμένο αυτό μεσοδιάστημα των 9 περίπου μηνών, το οποίο συνέπεσε με τη σταθεροποίηση του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ο Γεώργιος Χλαμπουτάκης ίσως ήταν ο νεότερος Δήμαρχος Αγρινίου. Στη συνέχεια  ακολούθησε σπουδαία δικαστική σταδιοδρομία, ενώ επίσης απασχόλησε την πρόσφατη επικαιρότητα.

Το 2000 εξελέγη μέλος της τριμελούς διοίκησης του Εφετείου Αθηνών. Έφτασε μέχρι την θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 2007, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως επίτιμος αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου.

Το 2010 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ το 2012 εξελέγη πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και  του Κοινοφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2013. Στην επιστολή παραίτησης του κατήγγειλε   την κακή οικονομική κατάσταση του Ερυθρού Σταυρού, σ. αλλά και την έλλειψη συνεργασίας των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου (https://www.euro2day.gr/news/enterprises/article/764578/paraithsh-hlampoytakh-kat-anagkhn-apo-ntynan-ees.html).

Με πληροφορίες από:
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A7%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.