Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Γράφει ο Πνευμονολόγος Κατσουράκης Γεώργιος

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και στένωση των αεραγωγών,οδηγώντας σεαπόφραξη της ροής τουαέρα. Το σύνολο των συμπτωμάτων,συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας, του βήχα και της κόπωσης, σταδιακά επιδεινώνονται με την εξέλιξη της νόσου και μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Σήμερα η ΧΑΠ αποτελεί την τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ελλάδα εκτιμάται πως το 8,4% του γενικού πληθυσμούπάσχει από ΧΑΠ, κάτι που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε 700.000 Έλληνες. Δυστυχώςμόλις το 50% των ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθειαγνωρίζει ότι πάσχει.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της ΧΑΠ, όμως στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες το συνηθέστερο αίτιο είναι το κάπνισμα. Η ΧΑΠ προσβάλλει σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές μέσης ηλικίας (άνω των 40 ετών), ενώ υπολογίζεται ότι το 20% των καπνιστών θα προσβληθούν από ΧΑΠ. Η εισπνοή του καπνού των τσιγάρων ερεθίζει τους αεραγωγούς με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής και την πρόκληση βήχα. Επιπλέον το κάπνισμα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εισπνεόμενων φαρμάκων που αποτελούν μέρος της θεραπείας.

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ μπορεί να συνιστά μία παρόξυνση της νόσου. Δεδομένου ότι οι παροξύνσεις της ΧΑΠ ενδέχεται να οδηγήσουν τον ασθενή ακόμα και στο νοσοκομείο, δεν πρέπει να τις αγνοούμε.Ορισμένες από τις ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν μια παρόξυνση είναι οι ακόλουθες:εκδήλωση περισσότερης δύσπνοιας απ’ ό,τι συνήθως, παραγωγή φλέγματος ή/και αλλαγή στο χρώμα του, έντονος βήχας,αιμόπτυση, πρησμένα πόδια και πέλματα, πόνος στα πλευρά κατά την αναπνοή και υπνηλία.

Η ΧΑΠ μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, όσο πιο νωρίςδιαγνωσθεί, τόσοκαλύτερα τα αποτελέσματα της θεραπείας. Η διαχείριση της ΧΑΠ και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και τον αριθμό των παροξύνσεων του ασθενή, καθώς και η τακτική επαναξιολόγηση, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την έκβαση της νόσου.

Τα τελευταίαχρόνια, με την εξέλιξητων φαρμακευτικώνεπιλογών, έχουνγίνειπολλά βήματα προς την αποτελεσματικότερηαντιμετώπιση της ΧΑΠ.Τα καινοτόμα φαρμακευτικά μόρια σε συνδυασμό με την απλοποίηση των δοσολογικών σχημάτων παράγουν πολλαπλά οφέλη, προάγοντας τη συμμόρφωση στη θεραπεία και οδηγώντας σε βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.