Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Υδρογονάνθρακες: Το μήνυμα της Energean Oil & Gas στους Αιτωλοακαρνάνες

Υδρογονάνθρακες: Το μήνυμα της Energean Oil & Gas στους Αιτωλοακαρνάνες

“Σεβασμός στο περιβάλλον και συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες”

unnamed (1)Υπογράφηκαν σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Συμβάσεις Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις τρεις χερσαίες περιοχές, Άρτα-Πρέβεζα, Β.Δ. Πελοπόννησος και Αιτωλοακαρνανία. Οι Συμβάσεις θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή για κύρωση.
Τη Σύμβαση Μίσθωσης για την Αιτωλοακαρνανία, υπέγραψαν, ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας.
Ενδιαφέρον ιδιαίτερο για την Αιτωλοακαρνανία έχουν τα λεγόμενα του κ.Ρήγα ο οποίος στο χαιρετισμό του έκανε μια σύντομη αναδρομή . Υπογράμμισε πως έχει ξαναπεράσει από έρευνα υδρογονανθράκων η Αιτωλοακαρνανία, από τη δεκαετία του ΄60 που ήταν εδώ η BP, από τη δεκαετία του ΄80 με την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Έγιναν πολλές σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις που δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Ακολούθησαν 15 χρόνια απραξίας και το 2014 ξεκίνησε και πάλι το άνοιγμα της περιοχής.
«Τι άλλαξε και γιατί πιστεύουμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε πετρέλαιο. Άλλαξε πρώτα από όλα η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή: η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας Willy Hernandez είναι σήμερα εδώ, και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Αυτό που άλλαξε επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε Γιατί οι επενδύσεις στις έρευνες είναι ρίσκο, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες περιοχές. Εμείς είμαστε και θα είμαστε παρόντες: παράγουμε πετρέλαιο στον Πρίνο, ερευνούμε τη δυτική Ελλάδα, έχουμε δραστηριότητα στο εξωτερικό και δημιουργούμε μία εταιρεία που μας κάνει περήφανους και νομίζω κάνει περήφανους όλους το ότι σήμερα είμαστε στην Ελλάδα, στο Μαυροβούνιο, το Ισραήλ», ανέφερε ο κ.Ρήγας.

Τα βήματα 
Σημείωσε πως όπως και στα Ιωάννινα, το ξεκίνημα θα γίνει με αεροβαρυτικές έρευνες και θα ακολουθήσουν σεισμικές έρευνες, θα εντοπιστούν οι στόχοι στους οποίους θα γίνουν γεωτρήσεις, και υπάρξει ανακάλυψη τότε και μόνο τότε θα γίνει λόγος για αποθέματα, για κοιτάσματα και νούμερα. Από εμένα δε θα ακούσετε ποτέ μεγάλα λόγια. «Χαίρομαι που άκουσα τον Υπουργό κ. Σταθάκη να λέει το ίδιο γιατί έχουν ακουστεί πολλά για εκατομμύρια βαρέλια, για δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας. Δεν είναι ώρα για λόγια, είναι ώρα για δουλειά», είπε .
Ωστόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas ανέφερε και τα εξής: «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μπορεί να φαντάζονται ότι θα γίνουν Σαουδάραβες ή αντίθετα μπορεί να καταστραφεί η περιοχή τους. Το παράδειγμα του Πρίνου όπου 36 χρόνια τώρα παράγουμε πετρέλαιο και δημιουργούμε θέσεις εργασίας, δίπλα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, δίπλα σε 15 παραλίες με γαλάζιες σημαίες, όπου ο τουρισμός, η αλιεία και οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί αλλά έχουν τονωθεί, είναι ο οδηγός μας και η εγγύηση ότι όπου πάει η Energean θα τηρηθεί το ίδιο περιβαλλοντικό μοντέλο και η ίδια συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».
Κατέληξε ο κ.Ρήγας λέγοντας τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλλει σε αυτή την πορεία. Είναι μια δραστηριότητα που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, ολοκληρώνεται με τη σημερινή ξεκίνησε με μία άλλη διοίκηση της ΕΔΕΥ, ολοκληρώνεται με τη σημερινή. Το μήνυμα είναι ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων είναι πάνω από πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να δούμε την Exxon και άλλες εταιρείες να έρθουν στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, ότι μπορούμε διαχρονικά να συνεχίζουμε τις επενδύσεις ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο πολιτικό τοπίο, και αυτό θα είναι ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Μάριος Θ.

    Είναι ένα πολύ θετικό νέο για την τοπική κοινωνία καθώς θα δώσει δουλειά σε αρκετούς νέους επιστήμονες και γενικά σε ανθρώπους του τόπου μας. Όσοι εκφέρουν δημόσια άποψη για το συγκεκριμένο θέμα καλό θα είναι πρώτα να αναζητήσουν στο διαδίκτυο για τους όρους που αναφέρονται παραπάνω (π.χ σεισμική έρευνα υδρογονανθράκων) πρωτού ξεκινήσουν να γράφουν ανοησίες που ανήκουν στη σφαίρα της δικής τους φαντασίας και μόνο προσπαθώντας ανεξήγητα να σπείρουν πανικό. Το συγκεκριμένο νέο μόνο θετικά περιέχει. Ας μπει επιτέλους ο κόσμος των επιστημών στην κοινωνία μας με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε τι γίνεται σε όλον τον κόσμο εδώ και 1.5 αιώνα! Όχι μόνο πολιτική, γκρίνια και μπάλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.