Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

Yφυπουργός Παιδείας : «πολύ αδύναμα τμήματα» αυτά που καταργούνται σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Yφυπουργός Παιδείας : «πολύ αδύναμα τμήματα» αυτά που καταργούνται σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Για τουρισμό, πανεπιστήμια και… ΠΑΣΟΚ μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος.

Aναφέρθηκε μάλιστα στα τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που δεν θα δεκτούν εισακτέους (σ.σ. πρόκειται για το Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Αγρινίου, το Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Μεσολογγίου, το Moυσειολογίας του Πύργου και το Γεωπονίας στην Αμαλιάδα) γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

«Είναι τμήματα με πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγές, ήταν πολύ αδύναμα τμήματα, με βάση 0,6. Έμπαινες σε αυτά γράφοντας 3 λευκές κόλλες και σε μια κόλλα έγραφες 3 γραμμές. Πρέπει να ξεφύγουμε από την λογική ότι έχουμε ένα απομονωμένο τμήμα μόνο του σε μια πόλη. Πρέπει να υπάρχουν 2-3 τμήματα, για να υπάρχει διεπιστημονικότητα» σημείωσε, εξηγώντας ότι τα παιδιά που φοιτούν ήδη σε αυτά θα μπορούν είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είτε να μετεγγραφούν σε νέα τμήματα.

Ειδικότερη αναφορά έκανε στη σχολή Μουσειολογίας στον Πύργο. «Στην Γαλλία και την Ιταλία που έχουν πολλά μουσεία και δεν έχουν τμήμα μουσειολογίας ως προπτυχιακές σπουδές. Είναι είτε κατεύθυνση σε τμήμα αρχαιολογίας είτε μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2019 φτιάχτηκε ένα τμήμα μουσειολογίας με 2 καθηγητές, εκ των οποίων κανείς δεν είναι ειδικός στην μουσειολογία. Φτιάχνεις ένα τμήμα χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς κτίριο, χωρίς εστία, χωρίς μέλη ΔΕΠ και πιστεύεις ότι αυτό θα επιβιώσει. Άρπα κόλλα αυτό που έγινε το 2019» τόνισε.

Όπως, συνέχισε, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας για το νομό Ηλείας «είναι να δουλέψουμε γύρω από την Αρχαία Ολυμπία. Να δημιουργηθεί εκεί ένα κέντρο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Είτε ελληνόφωνες είτε ξενόγλωσσες», ενώ το υπουργείο επεξεργάζεται το σενάριο να φτιάξει μια πρότυπη γεωργική σχολή στην Αμαλιάδα.Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η φετινή βάση στα ΑΕΙ θα κυμαίνεται περί το 8,5.

«Όχι σε κάθε χωριό πανεπιστήμιο. Γιατί δεν προσφέρεις πανεπιστημιακή μόρφωση έτσι. Αλλά αφού κάποια πράγματα ξεκίνησαν, η λογική της κατεδάφισης δεν είναι καλή. Και για την τοπική κοινωνία και για όσους σπούδασαν εκεί. Αντί να κατεδαφίσεις μπορείς να μεταμορφώσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος.

https://www.megatv.com 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Αρθούρος

  Ο κύριος Συρίγος συγκίνησε πριν από λίγα χρόνια το πανελλήνιο όταν δέχτηκε την τραμπούκικη επίθεση των ακροαριστερών “φοιτητών “στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , όπως επίσης και διακρίθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στα οποία εξάλλου είναι και ειδικός ως καθηγητής.
  Όμως, στα θέματα της εκπαίδευσης είναι ΛΙΓΟΣ. Κι αυτό όχι από προσωπική εμπάθεια. αλλά επειδή απ’ αυτά που είπε τα μισά είναι αληθινά. Η κα Κεραμέως που γνωρίζει τα πράγματα καλύτερα, δεν είπε τίποτα, απλά άφησε διαρροές.
  Έτσι, γιά ν’ αποκατασταθεί η αλήθεια, α)το τμήμα Μουσειολογίας ιδρύθηκε ως ΑΤΕΙ επί Καραμανλή το 2007 γιά να κλείσει συγχωνευόμενο με το ΔΟΕΠΤ του Πύργου σε εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά επί Αρβανιτόπουλου το 2013.. Αν λοιπόν έγινε άρπα κόλλα η συγχώνευση του 2019 επί Γαβρόγλου, ως προς το συγκεκριμένο τμήμα, άλλο τόσο άρπα κόλλα υπήρξε και η απαρχή της λειτουργίας αυτού του τμήματος ως ΤΕΙ επί Καραμανλή-Παπανδρέου, όταν “λεφτά υπήρχαν”. β)Κανένα από τα 4 τμήματα που καταργήθηκαν δεν είχε βάση 0,6. Τέτοια βάση είχε μόνο το τμήμα Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου που σήμερα υπάγεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Φυσικά, ποιός τολμά να μιλήσει έστω και σήμερα στο υπεραιωνόβιο Πανεπιστήμιο του λεκανοπεδίου που έγκαιρα φρόντισε να καλύψει έμπρακτα το απομακρυσμένο του τμήμα στο Καρπενήσι και να μην το “βγάλει στον τάκο”, όπως κάνει το δικό μας Πανεπιστήμιο που είναι ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΙΚΟ στην κάθε κυβέρνηση. Ειδικά το τμήμα Μουσειολογίας Πύργου είχε βάση το 2020, 7200 μόρια, άρα γ)Σε καμία περίπτωση δεν ήταν αδύναμο τμήμα. δ)Όλα τα καταργούμενα τμήματα είχαν ευρύχωρα κτίρια και μερικά και βιβλιοθήκες. Βέβαια προσωπικό και εστίες δεν είχαν, αλλά αυτά τα ξέρετε καλύτερα. Φρόντισε γι’ αυτό ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.
  Ακόλουθα, άρχισαν να τάζουν χάντρες στους ιθαγενείς, όπως δήθεν κάποιο μεταπτυχιακό τμήμα στην Αρχαία Ολυμπία που ΑΥΤΗ ΕΊΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΧΩΡΙΟ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΙΓΙΟ, Ο ΠΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΜΑΛΙΑΔΑ και το οποίο θα γίνει σε συνεργασία με το ΕΑΠ, δηλαδή με ξένα κόλλυβα. Το ίδιο κάνει κι ο ευφυής, νεόφυτος πολιτικάντης Συρίγος με τη Γεωργική Σχολή που υπόσχεται να ιδρύσει σπαταλώντας πολυτιμότατα κονδύλια της Περιφέρειας, δηλαδή πάλι με ξένα κόλλυβα.
  Αλλά κι ο ίδιος αυτό που λέει, δεν το πιστεύει. Οι γεωργικές Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία περίμεναν 50 ολόκληρα χρόνια να αποφασίσει η λαλίστατη κατά τα άλλα Σύγκλητος να ιδρυθεί Γεωπονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών που κι αυτή σήμερα την υπονομεύουν. Είναι δυνατό να στηθεί μία Γεωργική Σχολή επιπέδου Αθηνών ή Θεσσαλονίκης; Μα στην Πάτρα είχε κλείσει μία τέτοια Σχολή πριν ακόμα έρθει το ΠΑΣΟΚ(1981) Θα τα καταφέρει στην Αμαλιάδα;
  Αυτά τα χρήματα καλύτερα να πάνε σε πιό επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες της Ηλείας όπως τη γρήγορη αποπεράτωση του δρόμου Πάτρα-Πύργος και τη στελέχωση όλων των νοσοκομείων της Ηλείας που αυτή τη στιγμή πρακτικά δε λειτουργούν.
  Τα ίδια ακριβώς ισχύουν γιά την Αιτωλοακαρνανία. Τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου όπως και τα Νοσοκομεία σας υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άνθρωποι που στην Αττική θα ζούσαν. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο θάνατος της εγκύου στην Κατούνα. Μη δεχτείτε λοιπόν χάντρες από τους πολιτικάντηδες που θα σας χτυπήσουν τους ώμους. Θα έρθουν αυτές τις μέρες και θα σας τάξουν, όπως έταξε ο Αλέξης στους Πατρινούς ότι θα ιδρύσει Νομική στην Πάτρα όταν επιστρέψει στην εξουσία. ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΨΕΜΜΑΤΑ. Οι Σχολές έκλεισαν. Μη σας αφαιρέσουν όμως κι άλλες πιό επείγουσες βιοτικές ανάγκες. Να γίνει λοιπόν ο δρόμος Πλατυγιάλι-Καρπενήσι. Να γίνει ο σιδηρόδρομος Αντίρριο-Ιωάννινα γιά να δημιουργηθεί ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας μέχρι την Καλαμάτα.. Κι άλλα που εσείς γνωρίζετε καλύτερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.