Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Απόσυρση διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα Μουσικά Σχολεία ζητούν και γονείς του Αγρινίου

Απόσυρση διατάξεων του σχεδίου νόμου για τα Μουσικά Σχολεία ζητούν και γονείς του Αγρινίου

Μετά από το υπόμνημα των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου σχετικά με τις αλλαγές στα Μουσικά Σχολεία, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων κατέθεσε επίσης υπόμνημα με το οποίο ζητά την απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το σχέδιο νόμου.

Αναλυτικά το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ… ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΠΡΟΣ
1. τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο
Γαβρόγλου
2. την Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Μερόπη Τζούφη.
3. τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Παπαγεωργίου Παυσανία.
4. την Καλλιτεχνική Επιτροπή Μουσικών Σχολείων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
2. κ. Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας Β/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδος κ. Γιαννόπουλο
3. κ. Διευθυντή Β/θμιαςΕκπ/σης Ν. Αιτ/νίας κ. Καζαντζή Χρήστο.
4. ΜΜΕ
5. Τα Μουσικά Σχολεία της χώρας.
6. ΟΛΜΕ
7. Α ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
8. Β ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας.
9. Μουσικό Σχολείο Αγρινίου
10. Πανελλήνια Ένωση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων
11. 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο

Με το παρόν υπόμνημα ζητούμε την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 40, παρ. 5 Σχεδίου Νόμου:
«Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,… και άλλες διατάξεις», που αφορούν στα Μουσικά Σχολεία, διότι οι προωθούμενες αυτές διατάξεις αλλάζουν ριζικά την εκπαιδευτική και διοικητική λειτουργία και αποστολή των Μουσικών Σχολείων, ενώ επίσης πιστεύουμε ότι υποβαθμίζουν και θέτουν σε κίνδυνο το θεσμό.

Πιστεύουμε ότι οι προωθούμενες αλλαγές θίγουν και επηρεάζουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, στη διευρυμένη κοινότητα των 48 Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων σε όλη τη χώρα, μαθητές, γονείς, καθηγητές, διοικητικό και επικουρικό προσωπικό.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση και δημόσια διαβούλευση για τις παραπάνω προωθούμενες διατάξεις, ενημερωθήκαμε για αυτό από δημοσίευση σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα.

Επειδή θεωρούμε πλεονασμό να αναφερθούμε και εμείς αναλυτικά στις προωθούμενες διατάξεις, μιας και αυτό έχει γίνει τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα από Σχολικά Συμβούλια, Συλλόγους Διδασκόντων, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων από το σύνολο των Μουσικών Σχολείων της χώρας θα αρκεστούμε σε λίγες παρατηρήσεις.

1. Η προωθούμενη διοικητική «εκκαθάριση» της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μουσικών Σχολείων αγνοεί και παραβλέπει την κρίσιμή συμβολή αυτού του θεσμού, από το 1988 μέχρι και σήμερα για τα Μουσικά Σχολεία.
2. Το Μουσικά Σχολεία είναι τύπος σχολείου υψηλής ζήτησης και ευρείας αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες όπου φιλοξενούνται, που επιδεικνύει διαχρονικά δυναμική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική παρουσία, αναδεικνύοντας τον τοπικό πολιτισμό κάθε περιοχής της χώρας μας, ένα σχολείο που δίνει υγιείς και δημιουργικές διεξόδους στους μαθητές τους.
3. Καταργούνται από το αναλυτικό πρόγραμμα τα μαθήματα Αισθητικής παιδείας χωρίς παράλληλα να ορίζεται ότι τα μαθήματα Μουσικής παιδείας διέπονται από αναλυτικό πρόγραμμα, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει για τα μαθήματα αυτά διδακτικό και εποπτικό υλικό, οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς και οτιδήποτε άλλο προβλέπεται.
4. Παύει να προσδιορίζεται ρητά και ολοκληρωμένα ότι τα Μουσικά Σχολεία περιλαμβάνουν Γυμνάσιο και Λύκειο.
5. Τα Μουσικά Σχολεία μετατρέπονται από Σχολεία προετοιμασίας και κατάρτισης σε σχολεία «προετοιμασίας, ενθάρρυνσης και στήριξης….».
6. Καταργείται η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθημάτων μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για μαθητές δημοτικών σχολείων.
7. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει τον πρόσθετο εξοπλισμό, που είναι απολύτως απαραίτητος για την απρόσκοπτη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων.
8. Καταργείται η υποχρέωση κατάρτισης ξεχωριστού αξιολογικού πίνακα διευθυντών για τα Μουσικά Σχολεία και η απαίτηση για αυξημένα-ειδικά προσόντα (ειδικές σπουδές ή αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό έργο και δράση).

Για όλους τους παραπάνω λόγους και εκφράζοντας τους Γονείς και Κηδεμόνες του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου ζητούμε την απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 40 του σχεδίου νόμου και ζητούμε την αναβάθμιση του Μουσικού Σχολείου με την πρόσληψη μόνιμων καθηγητών στα μαθήματα μουσικής παιδείας και αναβάθμισηκάλυψη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που απαιτείται για την ορθή λειτουργία του.

Τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων δεν λύνονται με «σχέδια» διαρροών, αλλά με ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της Καλλιτεχνικής Επιτροπής!!!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.