Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Υπουργείο Υγείας: Να περιορίσουμε τους λόγους που συμπολίτες μας αυτοκτονούν

Υπουργείο Υγείας: Να περιορίσουμε τους λόγους που συμπολίτες μας αυτοκτονούν

8c8c2c488b66d98675ccb96fde1acf44Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου) είναι μια θλιβερή υπενθύμιση που μας φέρνει μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπινα δράματα, τα οποία συντελούνται καθημερινά στην κοινωνία μας, επισημαίνει το υπουργείο Υγείας. Είναι, όμως και μια ηχηρή υπενθύμιση για όλα όσα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, για να περιορίσουμε τους λόγους και τις αιτίες που οδηγούν τους συμπολίτες μας στο απονενοημένο διάβημα.

«Στην εποχή μας, η αυτοκτονία είναι μία από τις δέκα συχνότερες αιτίες θανάτου, παγκοσμίως, και μία από τις τρεις συχνότερες αιτίες θανάτου για άτομα που βρίσκονται στην εφηβική και τη νεανική ηλικία. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι αυτοκτονούν, σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια αυτοκτονία, ενώ κάθε δευτερόλεπτο γίνεται και μια απόπειρα» υπενθυμίζει το υπουργείο Υγείας.

Επικαλούμενο στοιχεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια της οξύτατης οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ ανάλογη ραγδαία άνοδος σημειώθηκε και στις απόπειρες αυτοκτονίας.

«Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στην έσχατη λύση συνδέονται τόσο με την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση, όσο και με ψυχικούς παράγοντες. Αυτός ο συνδυασμός κάνει πολύ δύσκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος, παράλληλα όμως δείχνει και την έκταση και την ένταση της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί για την αντιμετώπιση του» προσθέτει.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «υποχρέωση και βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι να διαμορφώσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των συμπολιτών μας μέσα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση αιτιών που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των συνανθρώπων μας. Είναι επίσης, να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές και τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης και να εξασφαλίσει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή. Στοχεύουμε ακόμα, μέσα από την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να δώσουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα κατάλληλα αντανακλαστικά που θα επιτρέψουν την διάσωση των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αποπειρώνται να βάλουν τέλος στη ζωή τους».

Σ’ αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι οφείλει να έχει τον πρώτο ρόλο και την κύρια ευθύνη, οφείλει όμως και να συντονίσει πρωτοβουλίες και δράσεις μη κρατικών φορέων και οργανώσεων που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο φιλοδοξούμε να επιτύχουμε την ανατροπή των σημερινών δεδομένων, παράλληλα με την ανατροπή των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που βρίσκεται η χώρα μας» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

health.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.