Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Το ζήτημα των πλημμυρών έφερε σφοδρή αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (11)
Σε εξέλιξη είναι η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ενώ προηγήθηκε η ειδική για τον προϋπολογισμό. Παρόλα αυτά η συζήτησε δεν έχει εισέλθει στην ημερήσια διάταξη καθώς εκτάκτως συζητείται ως πρώτο το θέμα των πλημμύρων που έπληξαν την περιοχή πριν 10 ημέρες. Διαβάστε επιγραμματικά κάποια σημεία της συζήτησης καθώς θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση. 

Παίρνοντας τον λόγο για να περιγράψει το «πρωτοφανές φαινόμενο» των πλημμυρών, όπως το χαρακτήρισε, ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για ύψη βροχής που δεν έχει ξαναδεί η περιοχή εξηγώντας πως από την πρώτη στιγμή ο δήμος βρέθηκε στο σημείο της καταστροφής και από το πρώτο βράδυ είχε ξενοδοχεία διαθέσιμα για τους πληγέντες. Ο δήμαρχος Αγρινίου εξήγησε ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει δέσμευση για τα 5 χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν στην Μάνδρα Αττικής αλλά «ούτε καν για τα 500άρικα που εννοείται ότι έπρεπε ήδη να έχουν έρθει». Ο δήμαρχος Αγρινίου έφερε ως παράδειγμα πλατάνια που δεν επιτρέπει να κοπούν το δασαρχείο αλλά αποδεδειγμένα βρίσκονται μέσα σε ρέμα.
Η σοβαρή αντιπαράθεση άρχισε όταν η αρμοδιότητα ανήκει στον δήμο ή στην Περιφέρεια. Παίρνοντας τον λόγο ρώτησε τι έχει κάνει ο δήμος για τα ρέματα στο Αγρίνιο και ειδικά για μια ομόφωνη απόφαση από τον Μάρτιο του 2017 σύμφωνα με την οποία δινόταν 100 χιλιάδες ευρώ για καθαρισμό ρεμάτων αλλά τελικά αυτά τα χρήματα διατέθηκαν σε ασφαλτοστρώσεις κυρίως. Ο κ. Τραπεζιώτης έκανε λόγο για ευθύνες που μπορεί να φέρουν τον εισαγγελέα να ζητήσει ποινικές ευθύνες κάτι που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου καθώς η συζήτηση πήγε στο αν είναι ευθύνη του δήμου ή της Περιφέρειας ή κάποιου άλλου ο καθαρισμός των ρεμάτων. Ο κ. Ρόκος και η παράταξη Τραπεζιώτη υποστήριξαν ότι υπάρχει νομολογία που δίνει την αρμοδιότητα στους δήμους κάτι που αντέκρουσε ο κ. Γκρίζης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Όπως είπε ο δήμος Αγρινίου δεν είναι στους ορεινούς-μειονεκτικούς δήμους κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν είναι στην ζώνη αυτή στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης(μόνο ο δήμος Θέρμου είναι, όπως υποστήριξε) ενώ σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το 2016 ο τότε αρμόδιος υπουργός κ. Κουρουμπλής δεν μπορούν οι δήμοι να αναλάβουν τον καθαρισμό των ρεμάτων όσο ισχύει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και δεν υπάρχουν οι πόροι που απαιτούνται για να αναληφθεί τέτοιο έργο. Παράλληλα, η απόφαση του ΣτΕ με αριθμό 2599/2011 επιβεβαίωσε το ίδιο, ότι οι δήμοι δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν έργα που θα έπρεπε, λόγω μη κατανομής πόρων.
«Δηλαδή πρέπει να πάμε για παράβαση καθήκοντος εμείς που κάναμε έργα τόσα χρόνια όπως το αντιπλημμυρικό της Ποταμούλας;», ρώτησε ο κ. Μοσχολιός που τόνισε ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας στα θέματα αυτά. Και υπενθύμισε ότι ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για δήμο οχυρωμένο από τέτοια φαινόμενα.
Να σημειώσουμε ότι άνοιξε ένας κατάλογος από ομιλητές άνω των 20 δημοτικών συμβούλων με την αντιπολίτευση να επιτίθεται σφόδρα στην δημοτική αρχή με προεξάρχοντες τους κ. Παπανικολάου και Μερμίγκη που απέδωσαν την αιτία των γεγονότων στις πολιτικές που δεν θωρακίζουν τις υποδομές γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες.
Σύμβουλοι πάντως της πλειοψηφίας όπως οι κ.κ. Γκούντας, Αδάμης και Γρίβας έκαναν λόγο για φαινόμενο που δεν ήταν δυνατόν να σταματήσει όταν, όπως είπαν «έπεσε η Κλεισούρα για πρώτη φορά». Ο κ. Καλαντζής μίλησε για ετοιμότητα του δήμου στο θέμα φαγητού και νερού και για αναμονή για το βοήθημα των 300.000 ευρώ που αναμένονται αλλά δεν έχουν ακόμη έρθει.
«Πικρή αλήθεια είναι ότι δεν φέρνουν ψήφους τα αντιπλημμυρικά έργα» δήλωσε ο κ. Καζαντζής ο οποίος είπε ότι παίζεται ένα παιχνίδι αποποίησης ευθυνών για να συμπληρώσει πως «αν αναζητήσουν οι πολίτες αυτές θα αποδοθούν πέρα από τις εγκυκλίους», όπως είπε ζητώντας να γίνει σαφές ερώτημα για το ποιος έχει αρμοδιότητα.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε έναν κατάλογο αιτημάτων τα οποία προσυπέγραψε και ο κ. Μερμίγκης αλλά τελικά πέρασε η πρόταση της πλειοψηφίας για πάγωμα όλων των δημοτικών τελών για τους πληγέντες αλλά και για πίεση προς την κεντρική εξουσία για χρηματοδότηση βάσει των όσων θα γίνουν και στην Μάνδρα και βάσει των καταγραφέντων αιτημάτων που έχει συγκεντρώσει ήδη ο δήμος Αγρινίου.

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (21) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (19) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (17) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (15) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (13)greece_41

dimotiko-symvoulio-dek-2017 (11) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (9) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (7) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (5) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (3) dimotiko-symvoulio-dek-2017 (1)

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. φριξος

    Για ποιό θέμα η αντιπαράθεση; για το ωραίο αντιπλημυρικό στό ρέμα στο ΕΛΕΠΑΠ ή για τα ανάπηρα έργα που επι τόσα χρόνια φυτιάχνετε και συνεχίζετε να φτιάχνετε. Αλήθεια ο κύριος Εισαγγελέας επιλήφθηκε για το αντιπλυμητικό στο ΕΛΕΠΑΠ και ο μελετητής η ο της μελέτης εφαρμογής ή ο Δήμαρχος να πληρώσει από την τσέπη του τις ζημιές.

  2. εφραίμ

    Πολύ μας τα ζαλίζεις βρε Μοσχολιέ με το αντιπλημμυρικό της Ποταμούλας. Μπορείς να μας πεις γιατί το 2015 μόλις το ένα ρέμα έφερε λίγο παραπάνω κατεβασιά πλημύρισε το αντιπλημμυρικό σου. Μπορείς να μας πεις γιατί στένεψες τα ρέματα; Για να αυξήσεις τα κτήματα των ημετέρων; Μπορείς να μας πεις γιατί έφτιαξες Οχετούς και όχι Γεφύρια; Όταν θα ρίξει μία δυνατή βροχή τότε θα δεις τι αντιπλημμυρικό έφτιαξες.

  3. frap

    Αυτά κύριε Κατσίρα είναι επουσιώδη για τα παιδιά. Εχουν πιο σοβαρές ασχολίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.