Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Άρθρο – παρέμβαση του ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΓΚΑ

Άρθρο – παρέμβαση του ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΓΚΑ

Άρθρο – παρέμβαση του ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΓΚΑ

Η νέα πολιτική τάξη.

Πολλοί από τους παράγοντες του «παλαιού πολιτικού συστήματος» έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις σκέψεις και την αγωνία τους για το «τέλος της μεταπολίτευσης» και για ένα «νέο πολιτικό σκηνικό» που θα εκφράζει και θα αντιστοιχείται στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτές όμως, οι σκέψεις και οι αγωνίες στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια προσπάθειά να κατανοήσουν τους νέους όρους και να επιβάλλουν εκ νέου την παρουσία τους στην νέα εποχή.

Πρόκειται δηλαδή για μια ζύμωση ανακατασκευής ή και επινόησης των νέων συνθηκών, ώστε, όταν έρθει η ώρα να προβάλλουν και ως οι «νέοι μεσσίες». Ακριβώς αυτός, όμως, είναι και ο λόγος που όλο και αργεί η «νέα μεταπολίτευση», που όλο και καταρρέει η αξιοπιστία και, άρα, η αποτελεσματικότητα των πολιτικών θεσμών. Τούτος ακριβώς είναι και ο λόγος του μεγάλου κενού που αναπτύχθηκε μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής που οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Δυστυχώς για όλους αυτούς, η ιστορία του «νέου» δεν ξεκινάει ούτε γράφεται με τακτικές κινήσεις και ευφυείς επινοήσεις. Γράφεται μέσα από τα γεγονότα και την ανατροπή για να μπορεί έτσι, να είναι αυθεντική και ολόκληρη – όχι ψεύτικη και αποσπασματική. Και αυτή είναι μια απάντηση της ιστορίας στην δική μου γενιά που δεν ανέλυσε με καθαρότητα, δεν ήρθε σε ρήξη με το πιο παλιό και τώρα θα την ξεπεράσει η επόμενη γενιά «νέων ανθρώπων». Αυτών που είναι αναγκασμένοι να χτίσουν ξανά από την αρχή, διότι, το χθες και το σήμερα είναι εντελώς κατεστραμμένο.
Άρα, γίνεται σαφές ότι τόσο στην κορυφή όσο και στην βάση του πολιτικού εποικοδομήματος μια «νέα πολιτική τάξη» θα κάνει την εμφάνισή της και θα προσπαθήσει, τουλάχιστον, μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα και την ρευστότητα της μετάβασης και του χάους (sic), να ορίσει και να αφηγηθεί τους όρους και τους τρόπους με τους οποίους θα ξεπεραστεί η κρίση. Ανεξαρτήτως αν η έκβαση αυτής της προσπάθειας θα είναι επιτυχής ή όχι, αυτή και μόνο αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του «Νέου». Κάθε άλλη έκβαση θα αποτελεί «μία από τα ίδια», οπότε, ετοιμαστείτε για τα ίδια._

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.