Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών ζητάει η Κίνηση Πολιτών Καστανούλας

Έλεγχο και καταλογισμό ευθυνών  ζητάει η Κίνηση Πολιτών Καστανούλας

Για άρση της επικινδυνότητας τμήματος της 15ης Επαρχιακής Οδού αγωνίζεται εδώ και δύο χρόνια η Κίνηση Πολιτών Καστανούλας, Τοπικής Κοινότητας του δήμου Αγρίνιου. Πολλές ενέργειες έγιναν κι ο φάκελος με όλη την αλληλογραφία και στοιχεία που αναδεικνύουν διαχρονικές ευθύνες αρμοδίων στάλθηκε – πριν δύο περίπου μήνες – στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή. Ενήμερος για όλα είναι κι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου.

Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει και τούτο το καλοκαίρι είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει επιτέλους το έργο. Δεσμεύτηκαν άλλωστε γι’ αυτό – προφορικά και γραπτά – οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επειδή, όμως, κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στο παρελθόν, τα καλοκαίρια περνούσαν και τίποτε δε γίνονταν (στο συγκεκριμένο σημείο μόνο καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να γίνουν εργασίες), στις 31-05-2012 στάλθηκε κι άλλο κατεπείγον έγγραφο, συνοδευόμενο μάλιστα και με καινούρια στοιχεία απ’ τα οποία προκύπτει ότι η κατασκευή του κατά το παρελθόν, μάλλον δεν ήταν θέμα χρημάτων αλλά εσκεμμένη ενέργεια απ’ την πλευρά των αρμοδίων. Και τούτο γιατί πινακίδες διάσπαρτες στις οποίες γράφονται υπέρογκα ποσά υπάρχουν, όμως, τίποτε δεν έγινε σ’ αυτό το πιο επικίνδυνο τμήμα του δρόμου σ’ ολόκληρο τον πρώην δήμο Παναιτωλικού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητείται – εκτός απ’ την κατασκευή του έργου και την άρση της επικινδυνότητας – έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών για τους υπαίτιους.

Παραθέτουμε εδώ το τελευταίο μας έγγραφο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΤΟΠ.ΚΟΙΝ. ΚΑΣΤΑΝΟΥΛΑΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αρ.Πρωτ.: 8

     Ημερομηνία: 31-05-2012

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

(Να εξετασθεί κατά προτεραιότητα γιατί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές)

ΠΡΟΣ:  Τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης

(Υπόψη κ. Δρόσου – να ενημερωθεί και ο ίδιος ο κ. Ρακιντζής)

ΚΟΙΝ.: 1)Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας

  2)Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλ/νίας

  3)Δήμαρχο Αγρινίου

  4)Δ/νση Τεχν. Έργων ΠΕ Αιτωλ/νίας

5)Δ/νση Τεχν. Υπηρεσιών δήμου Αγρινίου

  6)Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου

(με την παράκληση για καταλογισμό  ευθυνών)

ΘΕΜΑ: «Αποστολή πρόσθετων στοιχείων και κατασκευή έργου»

ΣΧΕΤ.:1) Το υπ’ αρ. 1/06-03-2012 έγγραφό μας

2) Το υπ’ αρ. 6/06-04-2012 έγγραφό μας

3) Το από 27 Μαρτίου ιδιόχειρο   σημείωμα με αποστολή ολόκληρου του  φακέλου με τα στοιχεία.

 Συνημμένα: Φωτογραφικό υλικό

Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών κι επειδή μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έγινε που να τη γνωρίζουμε και η επικινδυνότητα του δρόμου όσο περνάει ο καιρός – και με τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις – αυξάνεται , παρακαλούμε για την οριστική λύση του προβλήματος κατά τους ξερούς μήνες του καλοκαιριού, όπως μάλιστα δεσμεύτηκαν – προφορικά και γραπτά – οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Π.Ε. Αιτωλ/νίας (τα πάντα βρίσκονται στον αποσταλέντα φάκελο).

Για το θέμα της διερεύνησης των καταγελλιών μας (με στοιχεία) ως προς το ύψος χρηματοδότησης, τις υπάρχουσες διαχρονικές κακοτεχνίες, τη χρηματοδότηση από πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για το τμήμα αυτό του δρόμου της 15ης επαρχιακής οδού με το ποσό των 400.000 ευρώ τα οποία δεν δουλεύτηκαν εκεί κ.τ.λ. (βλέπε στοιχεία φακέλου), σας αποστέλλουμε πρόσθετα στοιχεία (πινακίδες με ποσά από πρώην νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας και πρώην δήμο Παναιτωλικού), τα οποία παρακαλούμε να συσχετηθούν με το πρόβλημα και να διενεργηθεί έλεγχος και για τ’ αναφερόμενα σ’ αυτές ποσά. Και τούτο γιατί, ενώ αναφέρονται κι εργασίες για το καταγγελλόμενο τμήμα προς Καστανούλα, δεν διετέθηκε ούτε ένα ευρώ απ’ τα χρήματα αυτά. Κι ας ήταν το πιο επικίνδυνο τμήμα σ’ ολόκληρο τον πρώην δήμο Παναιτωλικού. Κάτι τέτοιο, μόνο εσκεμμένα θα μπορούσε να γίνει. Κι επειδή έχουμε λόγους να πιστεύουμε – κι όχι μόνον εμείς – ότι τ’ αναφερόμενα ποσά ΔΕΝ έχουν και το ανάλογο εργασιακό κόστος, παρακαλούμε να συμπεριληφθούν στη ζητούμενη έρευνα. Ιδιαίτερα αναφερόμαστε στο ποσό των 960.000 ευρώ για αντικατάσταση υπάρχοντος μικρού γεφυριού (το οποίο, κατά εκτίμηση όλων όσων το βλέπουν, δεν πρέπει να στοίχησε πάνω απ’ το ¼ αυτής της πίστωσης) εξασφαλίσθηκε με δάνειο του πρώην δήμου Παναιτωλικού τον τελευταίο χρόνο πριν τη συγχώνευσή του με το δήμο Αγρινίου (Καλλικράτης), ο οποίος νέος δήμος καλείται τώρα να εξοφλήσει. Επειδή δε γνωρίζουμε αν έχει γίνει παραλαβή του έργου αυτού (γεφυριού) απ’ το νέο δήμο Αγρίνιου και για ποιο ποσό, όπως δε γνωρίζουμε αν έγιναν παραλαβές των έργων που αναγράφονται στις πινακίδες που σας αποστέλλονται από πρώην νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας και πρώην δήμο Παναιτωλικού, παρακαλούμε να επεκταθεί ο έλεγχος και σ’ αυτόν τον τομέα.

Εμείς – ως Κίνηση Πολιτών – περάσαμε πλέον στον τρίτο χρόνο δραστηριότητας και συνεχούς αγώνα για άρση της αναφερόμενης επικινδυνότητας του δρόμου και οι αρμόδιοι μάλλον κωφεύουν. Για το λόγο αυτό ζητάμε και τον έλεγχο, καθώς πιστεύουμε ότι η μη κατασκευή έργου στο επικίνδυνο και γεμάτο καταγγελλόμενες κακοτεχνίες τμήμα – διαχρονικά κι όχι μόνο τώρα – δεν έχει σχέση με έλλειψη χρημάτων, αλλά είναι ηθελημένη κι εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά των υπευθύνων. Ο έλεγχος τον οποίο ζητούμε κι απαιτούμε να γίνει το γρηγορότερο, στο όνομα της κάθαρσης και της διαφάνειας, θα οδηγήσει στους ενόχους, οι οποίοι θα πρέπει και να λογοδοτήσουν.

Το παρελθόν είναι πλέον παρελθόν. Το παρόν και το μέλλον δε συγχωρούν ούτε αμέλειες ούτε κουκουλώματα, όπως γίνονταν μέχρι τώρα. Κι εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση οδεύουμε και το θεωρούμε υποχρέωσή μας. Οπότε κι εσείς     – ως υπεύθυνοι φορείς – έχετε υποχρέωση, όχι μόνο καταγγελίες και μάλιστα με στοιχεία να διαλευκαίνετε, αλλά και τους υπαίτιους να τιμωρείτε. Θα περιμένουμε όλα να τελειώσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αλλιώς θα κινηθούμε και με άλλους τρόπους. Μην ξεχνούμε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναπτυξιακά έργα και τώρα διαπίστωσαν και οι ίδιοι αυτοί πού πήγαιναν. Δυστυχώς! Δε θ’ αφήσουμε, επίσης, να κατέχουν υψηλές θέσεις αυτοί που ευθύνονται για τα καταγγελλόμενα – εκ της θέσεως που κατείχαν ή κατέχουν – τους οποίους εμείς γνωρίζουμε, αλλά για τους οποίους εσείς – ως αρμόδιοι – θα πρέπει να στοιχειοθετήσετε αδικήματα.

 

 

Ο Εκπρόσωπος Κίνησης Πολιτών Καστανούλας

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                                 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.