Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Ένας παίκτης μόνο, μια χώρα, μια απόφαση…

tsipras

«Να γράψεις, αφού έχεις ένα βήμα σε ΜΜΕ, ότι δεν πρέπει να φαγωθούμε, ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν πρέπει να διαταράξει τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους». Αυτό μου λένε από χτες και καθώς συμφωνώ απολύτως πρέπει  να το… καταθέσω κι εγώ, παρότι με πρόλαβε από χτες ο Άγριος εδώ δίπλα. Αλλά λίγη επανάληψη δεν κάνει κακό, ειδικά αν πρόκειται για τη χώρα που σήμερα οι FT λένε σε κεντρικό τους άρθρο ότι δεν πρέπει ο δυτικός κόσμος να την αφήσει να γίνει Βοσνία ή Συρία! Ότι δηλαδή αν αφεθεί στην τύχη της θα δυναμώσουν οι πιο ριζοσπάστες(αυτό περιλαμβάνει και τη Χ.Α που χτες το βράδυ ψήφισε κι εκείνη «κατά των τοκογλύφων»)και θα ξεκινήσει ένα άλλο πιο γιγαντωμένο μεταναστευτικό.

Να προσέξουμε, λοιπόν, και να σεβαστούμε τη Δημοκρατία και τις αποφάσεις των άλλων. Δεν ξεκινήσαμε και άσχημα αν και μπροστά στα ΑΤΜ δεν λείπουν οι αλληλοκατηγορίες και οι αψιμαχίες για το ποιος φταίει. Προσωπικά τους μόνους που δεν αντέχω είναι κάτι 55άρηδες που έχουν καιρό στη σύνταξη και πληροφορούν τον κάθε πικραμένο ότι αν γίνει κάτι εκείνοι θα πάνε στο εξοχικό, ότι έχουν στο χωριό «κήπια, ζώα, ακόμα και παραγωγή να βγάλουν», ότι έχουν «έτοιμη την επόμενη μέρα» εννοώντας ότι έχουν ήδη φτιάξει στο υπόγειο μια μικρή μαύρη αγορά και είναι τιγκαρισμένοι σε ευρώ κρυμμένα. Αυτοί μου βγάζουν ταξικό μίσος, ελλείψει κοντινών βιομηχάνων…

Αλλά ας μην το βαρύνουμε. Πρέπει να κάνουμε και μια πολιτική διαπίστωση. Αυτή δεν είναι άλλη από το ότι όλα, μα όλα, που ζούμε είναι παράγωγα του μυαλού και των επιδιώξεων του Τσίπρα. Όχι του Τσίπρα και κάποιων ακόμα στο περιβάλλον του, μόνο του Τσίπρα. Όσο κι αν ακούγεται ότι κάποιες στιγμές «σπάει» από την πίεση είναι προφανές ότι έχει χαράξει στρατηγική και έχει ήσυχη τη συνείδησή του με το να την πάει μέχρι τέλους. Οι Βαρουφάκηδες και οι Λαφαζάνηδες και οι Καμμένοι είναι απλά πιόνια στη σκακιέρα. Είναι αξιοθαύμαστο πως ένας 40άρηες προέκυψε τόσο αποφασισμένος. Όποιος έχει αντίρρηση δεν τον είδε χτες το βράδυ στη Βουλή, αφού έχει βγάλει ένα αμιγώς αντι-ευρωπαϊκό λόγο και προσπαθεί η Ζωή να πάρει κι εκείνη λίγη δημοσιότητα, να την κατσαδιάζει και να την αναγκάζει να διακόψει παύοντας να ανεβοκατεβαίνει σαν μανιακή πάνω-κάτω στο προεδρείο! Μέχρι κι ότι το έκανε από σεβασμό στον Σαμαρά(!)αναγκάστηκε να πει η καψερή…

Δεν ξέρω πως θα εξελιχτεί το πράγμα αλλά ήδη η Ελλάδα είναι  μια άλλη χώρα. Ο Τσίπρας φαινόταν να έχει εγκλωβιστεί από την επιλογή του δημοψηφίσματος αλλά μόνο με μια προϋπόθεση: Να βγει το «όχι», αυτό να σημάνει απομόνωση και έξοδο από το ευρώ ή/και την Ε.Ε. κι ο ίδιος να θεωρεί αυτή την εξέλιξη καταστροφική. Αλλά αυτό θα το φοβόταν μόνο κάποιος που δεν θα ήταν αποφασισμένος από πριν. Και τώρα φαίνεται καθαρά ότι η περίπτωση εξόδου από το ευρώ ειδικά ήταν πάντα στο μυαλό του Τσίπρα, ως επιλογή. Σε περίπτωση «ναι» απλά μπορεί να δραπετεύσει ασυμβίβαστος, πράγμα που ίσως να του φτιάχνει ακόμα πιο πολύ τη διάθεση. Αλλά πως είναι δυνατόν οι πολίτες να πουν «ναι» στο ερώτημα αν θέλουν κάποια μέτρα που τα επιβάλλον κάποιοι ξένοι; Η μόνη περίπτωση θα ήταν να έπειθε η φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση(τρομάρα της) ότι το «ναι» πάει μόνο στη θέση μας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αλλά μπορεί να εμπνεύσει κάτι τέτοιο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ των αρχαίων διορισμών; Όχι! Άρα; Τα πράγματα είναι μονά ζυγά του Τσίπρα.

Υ.Γ. Ποια είναι η θέση μου. Παραμονή στο ευρώ και την Ε.Ε. Στο ερώτημα για τα μέτρα όπως τίθεται; Αποχή αλλά οργανωμένα, όπως την κάνει για τους δικούς του λόγους το ΚΚΕ, ειδικά αν η πρόταση των δανειστών δεν υπάρχει. Όσο για τη δέσμευση του Τσίπρα που έγραψε κάποιος ότι δεν καταλαβαίνω, το πράγμα είναι απλό: “Θα σεβαστώ την βούληση του λαού” σημαίνει ΜΟΝΟ ότι θα κάνω ό,τι ο λαός αποφασίσει. Όχι αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα θα κάνω εκλογές, θα τις κερδίσω και μετά θα κάνω πάλι εκείνο που εγώ έχω σχεδιάσει.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

23 Σχόλια

 1. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Επίτρεψέ μου να συνεχίσω να διαφωνώ.
  Αν δεν έπαιρνε θέση (ούτε άμεσα ούτε έμμεσα) για την απάντηση στο δημοψήφισμα, τότε ναι, θα έπρεπε να εφαρμόσει και το “ναι”.
  Από τη στιγμή που ζητάει το “όχι”, αν αυτό δε βγει θα σημαίνει αποδοκιμασία της κυβέρνησης και οφείλει να πάει σε εκλογές.
  Το πράγμα είναι απλό.

 2. Άδραξε την μέρα

  Η αποχή από το δημοψήφισμα κύριε Γ.Σ.-αν γίνει τελικά…- θα είναι η εντολή προς ψηφοφόρους ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ από τα κόμματά τους.Ήδη έχει καλλιεργηθεί.Και ο λόγος είναι απλός,σαφώς όχι ότι “η πρόταση δεν υπάρχει”,αλλά επειδή είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση.Και προκειμένου να πουν το ΝΑΙ που τους εκφράζει[σαν κόμματα εννοείται],μετέρχονται τρόπους απαλλαγής από αυτή τη διαδικασία.Πάντως είτε συμφωνεί κάποιος με την κυβέρνηση,είτε διαφωνεί,η απόφαση για το δημοψήφισμα,είναι η δημοκρατικότερη ενέργεια κυβέρνησης μετά τη μεταπολίτευση.Επίσης κύριε Γ.Σ. οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν ευρώ και Ε.Ε.-έτσι λέγεται τέλος πάντων- αλλά όχι στα …τέσσερα.

 3. Γ.Σ.

  @ταλιμπαν ορθοδοξος
  Δεν αντιλεγω.Μονο που αυτο ειναι ντριμπλα.Απο καποιον που ξερει οτι εχει απεναντι κουτσο αντιπαλο.

 4. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Γ.Σ., και για το σχόλιό σου στο προηγούμενο άρθρο:
  “Θα σεβαστεί και θα πάει σε εκλογές; Κι αν βγει θα κάνει ότι λέει το “ναι” ή το “όχι”;”
  Οι εκλογές προφανώς θα είναι με νέα ατζέντα.
  Ε, δεν πιστεύω να πει “ζητάω ψήφο στις εκλογές για να εφαρμόσω αυτό με το οποίο διαφωνώ”. Αυτό ας το κάνουν οι κουτσοί.
  Άρα ή δε θα βγει ή αν βγει θα πρέπει να εφαρμόσει την επικαιροποιημένη προεκλογική του πρόταση.

 5. Γιάννης Συμψηρής

  @Άδραξε την μέρα

  Δημοκρατική ενέργεια είναι αν το ερώτημα θα ισχύει πάνω σε θέμα που εξακολουθεί να υφίσταται,αν μας παρουσιάσει η κυβέρνηση την δική της πρόταση κι αν ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό ή πρόταση των ξένων διαμορφώθηκε από την δική της διαπραγμάτευση.Επίσης αν έχουν τηρηθεί οι νόμοι ή έχουν αλλάξει όλα με προεδρικό διάταγμα,σαν εκείνα που κατηγορούσαν τους προηγούμενους.

 6. ierofantis

  τι εγινε γιατι δεν χορευουν με τα νταουλια? το δημοψηφησμα ειναι καθαρα πραξη δειλιας απο εναν πρωθυπουργο ο οποιος στην προσπαθεια του να σωσει τον εαυτο του και το κομμα του δν δισταζει να θεσει σε κινδυνο τη χωρα,και δεν μιλαω μονο για τα οικονομικα. τους μεγαλους ηγετες τους ακολουθει ο λαος στις αποφασεις τους δεν ζητουν απο το λαο να τους δειξει το δρομο και μαλιστα με ασαφη ερωτηματα , οι συριζανελ αποδειχτηκαν πολιτικοι νανοι.

 7. Άδραξε την μέρα

  Η πρόταση της κυβέρνησης ήταν ένα “ελαφρύ”μνημόνιο[τρομάρα τους…]που περιελάμβανε όμως δύο όρους,που τεχνηέντως αποσιωπούνται από τους θεμελιωτές των μνημονίων της χώρας[ΝΔ-ΠΑΣΟΚ]και τον πρεσβευτή των καναλαρχών της διαπλοκής, Θεοδωράκη.Απομείωση του χρέους και αναπτυξιακή χρηματοδότηση.Βασικά μνημόνιο.Η τελευταία πρόταση των δανειστών ήταν αυτή που ξέραμε από την Παρασκευή,την έστειλαν και σήμερα επίσημα[με μία διαφορά το 23% στο 13% για τα ξενοδοχεία,εστίαση κ.λ.π.]Αυτή η πρόταση απλά είναι υπερμνημόνιο,ληστεία στην κυριολεξία και η κυβέρνηση δεν την υπέφερε[ο λαός περισσότερο βέβαια].Θεώρησε,σωστά και δημοκρατικότατα κατά τη γνώμη μου, να απευθυνθεί στο λαό με δημοψήφισμα,που ξαναλέω …αν τελικά γίνει.Μιλήστε σαν δημοσιογράφος και όχι σαν εκπρόσωπος των ΠΑΣΟΚ[το βάζω πρώτο,γιατί προς τα εκεί σας τοποθετώ και επιπλέον αντιαριστερό] και ΝΔ.Αφήστε τα προεδρικά διατάγματα,αφήστε την “κακή”διαπραγμάτευση που διατυμπανίζουν οι θεμελιωτές της εξαθλείωσης της χώρας.Απλά αυτοί σήκωσαν λίγο την φωνή τους,είναι σίγουρο ότι πάλεψαν,αλλά σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης οι επιλογές είναι δύο.Ή σκύβεις, ή φεύγεις.Τα υπόλοιπα είναι θεατρική παράσταση.Εν τοιαύτη περιπτώσει ποιά είναι η πρόταση των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ έναντι της πρότασης των δανειστών, ακόμα και της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ?Πάση θυσία στη συνεχόμενη φτωχοποίηση.Ξέρετε κάτι άλλο?Η χώρα δέθηκε χειροπόδαρα κύριε Γ.Σ. από τους Παπανδρεοσαμαροβενιζέλους και έχουμε πολλά γραμμάτια ακόμα να ξοφλήσουμε, εμείς τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.Πιστέψτε με,δεν ψήφισα ποτέ ΣΥΡΙΖΑ,εννοείται ότι έχω αριστερή ιδεολογία,αλλά μιλάω όσο μπορώ ρεαλιστικά και αντικειμενικά[κατ’εμένα φυσικά το δεύτερο].Πάντως ούτε σε ΑΤΜ στριμώχτηκα,ούτε άδειασα το S.M. και ούτε φουλάρισα βεντζίνα,αν λέει τίποτε αυτό.

 8. antikeimenikos

  Ο άλλος λέει ότι η πρόταση Τσίπρα ήταν ένα ελαφρύ μνημόνιο 8 δις… Ο ίδιος έλεγε ότι το email Χαρδούβελη ήταν βαρύ 1 δις. Τραγικές καταστάσεις.

 9. Γιωργος Κ.

  «Αν με ρωτήσετε, ήταν μια ενέργεια τερατώδους αφροσύνης από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να το τραβήξουν μέχρι αυτό το σημείο. Όμως το έχουν κάνει και δεν μπορώ να κατηγορήσω απόλυτα τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους, αντί να στραφεί σε αυτούς».

  Αγαπητοί φίλοι, δεν το λέω εγώ… Το λέει ο Κρούγκμαν…

 10. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Ποιο e-mail Χαρδούβελη; Αυτό που μέχρι τις εκλογές τάχα δεν υπήρχε;
  Που ούτε αυτό δεν είχαν αποδεχθεί οι “δανειστές” ;
  Το τελευταίο μεσοπρόθεσμο το έχετε δει;
  Τα “απροσδιόριστα μέτρα” 4-5 δισ. για 2015 και 2016 σας έχουν διαφύγει τελείως;

 11. Enzo

  ταλιμπαν, ερχονται φυλακες και εσυ λες μαλακιες

 12. antikeimenikos

  “Τα “απροσδιόριστα μέτρα” 4-5 δισ. για 2015 και 2016 σας έχουν διαφύγει τελείως;”

  Πλάκα κάνεις;
  Δηλαδή μου λες ότι 4-5 δις για δύο χρόνια (το οποίο δεν ισχύει και περιμένω κάποια πηγή) στη χειτότερη είναι καλύτερα από 8 δις του Τσίπρα σε ένα εξάμηνο; Αριθμητική ξέρεις;

  Την επιστολή Χρυσόγονου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τη διάβασες; Ένας ένας οι ΣΥΡΙΖΑιοι το παίρνουν πίσω το δημοψήφισμα και εσείς οι φανατικοί του πληκτρολογίου θα μείνετε μόνοι σας να το υπερασπίζεστε!

  Να ετοιμάζονται τα ελικόπτερα είτε με ΝΑΙ είτε με ΌΧΙ ο κόσμος θα σας κυνηγάει!

 13. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Enzo δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τόσο βαθυστόχαστα και σοφά επιχειρήματα.

 14. Γιωργος Κ.

  Νενέκοι όλοι της Ελλάδας ενωθείτε, άξιοι απόγονοι του Μεταξά…..

 15. antikeimenikos

  Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο για το 2014 ήταν 2.74 δις (πρόβλεψη).
  Το 11μηνο του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3.56 δις (πραγματικό όχι πρόβλεψη).
  Πηγή:
  http://www.skai.gr/news/finance/article/271884/protogenes-pleonasma-356-dis-sto-endekamino-2014-/

  Άρα έχουμε μία απόκλιση +1 δις σχεδόν το 11μηνο. Επειδή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι στατικό, αλλά η οικονομία είναι δυναμική, όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα των στόχων τα μέτρα θα είναι και λιγότερα.

  Το ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να καταλάβεις από οικονομικά, αλλά και πάλι δε μου απάντησες.

  Γιατί τα έστω 4-5 δις στα δύο χρόνια είναι βαρύ μνημόνιο και τα 8 δις του Τσίπρα το 6μηνο ελαφρύ;

  Σε παρακαλώ απάντησε σε αυτό που σε ρωτάω και όχι επιλεκτικά σε ότι θες εσύ κάνοντας ελιγμούς…

  Και για την επιστολή Χρυσόγονου ένα σχόλιο παρακαλώ…

 16. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Πολύ απαιτητικός μας έγινες, ενώ τις προάλλες μου ζητούσες να μη σχολιάζω τα γραφόμενά σου…

  Δε συγκρίνω τα 4-5 δισ. με τα 8.
  Γιατί επιμελώς δεν αναφέρετε (και δεν αναφέρεται) ότι τα 8 δισ. πήγαιναν μόνο πακέτο σε συμφωνία για ανάπτυξη και, κυρίως, για χρέος.

  Εν τέλει:
  Θεωρώ ότι είχαμε μπει σε μια διαδικασία αργού (αλλά σίγουρου) θανάτου,
  με το φαύλο κύκλο των “μέτρων”.
  Προτιμώ να διεκδικήσω τις όποιες ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα, κι ας είναι από πολύ χαμηλότερα, με κάποια προοπτική.
  Για μένα “ναι” σημαίνει πλήρης υποδούλωση.
  Υποθέτω ότι θα σεβαστείτε το δικαίωμά μου στην άποψη, όσο κι αν διαφωνείτε με αυτήν.
  Θα μπορούσα να απαντάω σε σχόλια του τύπου “λες μ…….ς” με τρολλάρισμα για κονσερβοκούτια κλπ.
  Επειδή όντως τα πράγματα είναι σοβαρά, κι επειδή είχα αρχίσει κι εγώ ήδη να πέφτω στην παγίδα, σταματώ τα σχόλια στο agrinionews μέχρι το δημοψήφισμα.
  Ως τότε… καλά μυαλά!

  ΥΓ: Την επιστολή Χρυσόγονου θα τη διαβάσω από περιέργεια, αλλά δε θα σχολιάσω τώρα άποψη της 19ης Μαρτίου.

 17. Άδραξε την μέρα

  Μερικοί πρέπει να καταλαβαίνουν τι διαβάζουν και όχι να διαβάζουν ότι καταλαβαίνουν.Το “ελαφρύ” μνημόνιο ήταν ειρωνική αναφορά εκ μέρους μου.Σαφώς είναι μνημόνιο.Επίσης να μάθουν οι καθοδηγούμενοι της πασοκοδεξιάς τι ήταν το e-mail Χαρδούβελη.Ήταν μία μονομερής πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου[Χαρδούβελης]που δεν συζητήθηκε και δεν αξιολογήθηκε από κανέναν και ποτέ.Απεναντίας η τρόικα το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων.Και το πρόγραμμα που προορίζονταν για εφαρμογή για το 2015-16 ήταν κοντά στα 12-15 δις ευρώ.Ήταν ο λόγος που προκάλεσε νωρίτερα η προηγούμενη κυβέρνηση την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας,σίγουρη ότι θα προέκυπταν εκλογές.Και δεν έκλεισε η αξιολόγηση[η 5η].Σε απλά ελληνικά πέταξε την καυτή πατάτα στην κυβέρνηση Τσίπρα.Αυτό επιβάλλουν στον Τσίπρα τώρα οι δανειστές[περίπου αυτό].”Αντικειμενικοί” και “οικονομολόγοι” που δεν γνωρίζουν ούτε για τα απροσδιόριστα μέτρα των 4,5-5 δις καλό θα είναι να έχουν πλουραλιστική και πλήρη ενημέρωση και όχι από κορώνες του Σαμαρά-Βενιζέλου και του ντόπιου Καραγκούνη.
  Και για να ηρεμήσουν οι αμετανόητοι ευρωληγούρηδες.Δεν πρόκειται να φύγει η χώρα από το ευρώ,πάλι μνημόνιο θα εφαρμοστεί,πάλι ο λαός θα πληρώνει τη “λέζα”.Ακόμα κι αν τελικά γίνει το δημοψήφισμα.Δυστυχώς όμως,μερίδα του ελληνικού λαού,θεωρεί την αξιοπρέπεια και την λαική κυριαρχία, έννοιες για λοιδορία.Αυτός ο λαός είμαστε.

 18. antikeimenikos

  Δε θα σε ρωτήσω τίποτα, απλά θα επισημάνω δύο πράγματα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

  1.
  “Γιατί επιμελώς δεν αναφέρετε (και δεν αναφέρεται) ότι τα 8 δισ. πήγαιναν μόνο πακέτο σε συμφωνία για ανάπτυξη και, κυρίως, για χρέος.”

  ΔΕΝ υπάρχει κάποια συμφωνία για το χρέος στην πρόταση Τσίπρα. Ούτε σε αυτή των θεσμών.
  Το πακέτο για την ανάπτυξη Γιούνκερ ισχύει για όλες τις χώρες του ευρώ. Θα το έπαιρνε και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας αν έκλεινε η συμφωνία.

  2.
  “ΥΓ: Την επιστολή Χρυσόγονου θα τη διαβάσω από περιέργεια, αλλά δε θα σχολιάσω τώρα άποψη της 19ης Μαρτίου.”

  Ο κος Χρυσόγονος εγκαλεί τον κύριο Τσίπρα να μην κάνει τη χώρα Ζιμπάμπουε. Την έστειλε το Μάρτιο που τα πράγματα για τη χώρα ήταν καλύτερα από τώρα.
  Η επιλογή του να τη δώσει στη δημοσιότητα σήμερα σημαίνει ότι ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΤΟ ΟΧΙ. Καλό είναι λοιπόν να τη διαβάσεις και να τη λάβεις υπόψη. Εξάλλου ΣΥΡΙΖΑ είναι ο άνθρωπος δεν είναι “”νενέκος προσκυνημένος”…

  Αυτά…

 19. antikeimenikos

  “Και για να ηρεμήσουν οι αμετανόητοι ευρωληγούρηδες.Δεν πρόκειται να φύγει η χώρα από το ευρώ,πάλι μνημόνιο θα εφαρμοστεί,πάλι ο λαός θα πληρώνει τη “λέζα”…”

  Άλλα μας λέει ο Τσίπρας πάντως…

 20. ierofantis

  νοσοκομεια χωρις γαζες αλλα επανιδρυση της ερτ, ανοιχτα συνορα και ιθαγενεια στους λαθραιους, απελευθερωση τρομοκρατων,ρε δε μπα να κλεισουνε και ολες οι επιχειρησεις προπαντος προστασια στους κομματικους διορισμενους του δημοσιου,και οταν επιτελους φυγουμε απο την υποαναπτικτη ευρωπη θα ειμαστε μια β.κορεα της μεσης ανατολης εστω και αν παρουν τη μιση χωρα οι τουρκοι οι αλβανοι και οι σκοπιανοι. δεν μπορεις να πεις εχουν οραμα.

 21. Άδραξε την μέρα

  Εγώ δεν είμαι ο Τσίπρας,ούτε λογίζω τι λέει.Έχω την προσωπική μου άποψη και θα έπρεπε να το αντιληφθείς.

 22. new air

  Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια απόλυτη ασάφεια… αν το δούμε με όρους πόκας η Ευρώπη έχει το ανώτερο και η Ελλάδα τα ρετάλια χαρτιά. το θέμα είναι ότι η Ευρώπη ξέρει ότι δεν χάνει και αφήνει τον ΑΛΕΞΗ να τα ποντάρει όλα και να του τα πάρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.