Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Ένα σπίτι στο Αγρίνιο με γεύση από Χριστούγεννα

Η κυρία Ντίνα  Χαρακίδα έχει με διαφορά τα πιο  γευστικά χειροποίητα χριστουγεννιάτικα θέματα στο σπίτι της εδώ και  χρόνια.

Της έχουν  γίνει πολλά τηλεοπτικά αφιερώματα ενώ η ίδια το πρώτο πράγμα που  φρόντισε φέτος που άλλαξε σπίτι ήταν να διατηρήσει την παράδοση που έχει καταστήσει εδώ και 4 χρόνια το σπίτι της αξιοθέατο. Για την κ. Ντίνα Χαρακίδα, από το Αγρίνιο, οι μέρες αυτές είναι κάτι μοναδικό και συνιστούν μια ολόκληρη περίοδο δημιουργίας αλλά και αλλαγής διάθεσης.

Πως θα σας  φαινόταν λοιπόν μέσα στις γιορτές να δείτε σε ένα καθιστικό μπαλαρίνες από…ζαχαρόπαστα ή ολόκληρα σπιτάκια από τα γνωστά πτι-μπερ ή από καραμέλες; Αυτό είναι κάτι που το βιώνει η ίδια και η οικογένειά της αλλά και οι επισκέπτες της κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

H κυρία Χαρακίδα

«Αρχίζουμε στο ξεκίνημα του Γενάρη την προετοιμασία και ακόμα και μετά τη πρωτοχρονιά φτιάχνω αυτές τις γλυκές κατασκευές. Το μόνο που πρέπει να προσέχω είναι η υγρασία γιατί πρέπει να φτιαχτούν και να «πατήσουν» καλά. Αν αυτό συμβεί και αποφευχθεί ο εχθρός της υγρασίας, τότε πολλά από αυτά τα γλυκά μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό και να βγουν την επόμενη χρονιά σαν διακοσμητικά στο σπίτι. Σχεδόν πάντα η βάση είναι από μπισκότο. Κάθε σπιτάκι χρειάζεται περίπου 3 μέρες για να γίνει!» αποκαλύπτει η κ. Χαρακίδα που εξηγεί ότι η τεχνική για να μπορείς να έχεις κάθε χρονιά πολλά σπίτια, αμαξάκια και όμορφα ρολόγια σε χιονισμένο διάκοσμο είναι να τα ψεκάσεις με σπρέι μαλλιών! «Μπορεί να ακούγεται παράξενο αλλά αυτό τα στεγανοποιεί και αποτρέπει την υγρασία να εισχωρήσει, κάνοντάς κανονικά γιορτινά διακοσμητικά κι ας έχουν φτιαχτεί από υλικά που τρώγονται», λέει.

Το «μικρόβιο» το κόλλησε πριν τέσσερα χρόνια όταν προσπάθησε και έκτοτε έχει φτιάξει απίθανα πράγματα όπως μια μπαλαρίνα από ζαχαρόπαστα με γέμιση σοκολάτας. Τα Χριστούγεννα η οικογένεια μαζεύεται και κόβει μια σπεσιαλιτέ πουτίγκα που φτιάχνει, αλλά δεν λείπει ο μπακλαβάς ή τα μελομακάρονα σε απίθανους συνδυασμούς. Περιττό να πούμε ότι είναι φανατική των εκπομπών του Παρλιάρου κυρίως, ενώ έχει συλλογές ολόκληρες από μάγειρες που ειδικεύονται στα γλυκά.«Η τέχνη  της ζαχαροπλαστικής, όπως λένε οι μεγάλοι σεφ είναι ίσως το υψηλότερο στάδιο της μαγειρικής. Ο λόγος είναι ότι το γλυκό δεν συγχωρεί λάθος, ενώ η χημεία θέλει ακρίβεια και λεπτότητα που αν χαθεί μετά δεν έχει επιστροφή» μας λέει.

Στέλνει στο σχολείο του γιου της, παρουσιάζει την τέχνη της στη δουλειά, ενώ στις γιορτές φτιάχνει πάντα κάτι δικό της. Πρόσφατα ανέλαβε την τούρτα γενεθλίων μιας φίλης της μια και η φήμη της αρχίζει να παίρνει… επαγγελματικές διαστάσεις.Δεν είναι  όμως μόνο τα περίτεχνα γλυκά. Όλο  το σπίτι είναι ένα αφιέρωμα στις μέρες. Έχει δυο χριστουγεννιάτικα  δέντρο στο σπίτι, το κλασικό στο  σαλόνι και άλλο ένα αποκλειστικά για το γιο της, ενώ και το μπαλκόνι είναι από εκείνα που φαίνονται από μακριά…

Είναι προφανές ότι αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. «Πράγματι», εξηγεί, «Όταν γυρίζω από  τη δουλειά στο Πρωτοδικείο(σ.σ. είναι  διοικητική υπάλληλος στα πιστοποιητικά  και μάλιστα με θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης, πλην όμως την προβληματίζει έντονα η έλλειψη προσωπικού στη δουλειά) και μπαίνω στη κουζίνα να ασχοληθώ με όλα αυτά, αμέσως ξεχνάω την κούρασή μου

Στόχος της  μια κατασκευή σαν κρεβάτι  όπου πάνω θα κοιμούνται ο κουρασμένος  Αη-Βασίλης και ο Ρούντολφ! Φυσικά αυτή η αγάπη για τις μέρες πρέπει να αναζητηθεί στα παιδικά της χρόνια που της αρέσει να τα θυμάται: «Σε ένα ορεινό χωριό με πολύ χιόνι έξω, μόνο φυσικά γλυκά και φυσικό δέντρο και γεύσεις και παραστάσεις που δεν τις ξεχνάς».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.