Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, 2020

Ένα χρόνο μετά…

διαδρομή

«Αν το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά προχωρήσει, ο ίδιος ο Πειραιάς θα μεταλλαχθεί, θα μοιάζει με «κατεχόμενη» πόλη και μια ειδική εκδοχή Chinatown, παραδομένης στον εργασιακό μεσαίωνα, το λαθρεμπόριο, την κερδοσκοπία και τη μαϊμού μεταποιητική δραστηριότητα». Πόσο αριστερό φαίνεται αυτό το απόσπασμα; Δεν μοιάζει λίγο ρατσιστικό για τον συνειρμό με τους Κινέζους ταξικούς αδερφούς μας;

Κι όμως δεν το είπε ο μπαμπάς Πλεύρης αλλά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν θα είχε και πολύ σημασία αν σήμερα δεν ολοκληρωνόταν ένας χρόνος από την έναρξη της πρώτης αμιγώς αριστερής διακυβέρνησης της χώρας (με τη συνεργασία ενός δεξιού «λαϊκού» σχηματισμού με έντονα αντι-δυτικά στοιχεία, για να το πούμε κομψά).

Γιατί θυμηθήκαμε τον Λαφαζάνη που πια δεν είναι στο κόμμα που σήμερα γιορτάζει; Μα για να πάμε στις απαρχές των όσων συμβαίνουν και να διαπιστώσουμε πως ό,τι κι αν γίνει από δω και πέρα, όσο κι αν λένε κάποιοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ στριμωγμένος και κακώς κάνει σήμερα επικοινωνιακές φιέστες, μέχρι στιγμής είναι ο μόνος κερδισμένος. Ας φανταστούν οι υπόλοιποι να κυβερνούσε άλλος και σήμερα να έκανε επετειακή συγκέντρωση και να είχε και κόσμο.

Στην παρούσα περίπτωση, όμως, η όλη κουβέντα γίνεται για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλός και πιστός με όσα πρεσβεύει αν έκανε αριστερά πράγματα(!). Κακώς, κατά την άποψη του γράφοντος, οι αντιπολιτευόμενοι κάθονται και αναφέρουν με σκωπτικό τρόπο όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε ως κυβέρνηση. Ακόμα και αν μερικά, όπως ο ΈΝΦΙΑ και η ύπαρξη μνημονίου, βγάζουν μάτια.

Οι  πιο πολλοί που τον επικρίνουν σήμερα εγκαλούν την ενός χρόνου διακυβέρνηση υπό το βασανιστικό ερώτημα «μα καλά, εσείς αριστεροί άνθρωποι(σ.σ. αυτό στο ελληνικά σημαίνει «καλοί άνθρωποι») και προδώσατε τον Λαό; Εσείς υπογράψατε μνημόνιο; Εσείς θέλετε περικοπές; Πως έγινε έτσι η Αριστερά που θα τα έδινε όλα σε όλους;»

Πρόκειται για θρίαμβο. Για ολοκληρωτική νίκη. Οι φιλελεύθεροι, οι κεντρώοι, οι δεξιοί και όλα τα αποδέλοιπα δεν μπορούν να αντιτάξουν τίποτε σε αυτό, όσοι αγρότες κι όσοι γραβατωμένοι κι αν βγουν στους δρόμους. Κι όμως η απάντηση είναι αυτά που αναφέρει πιο πάνω ο Λαφαζάνης, ο οποίος σήμερα θεωρείται κι ακόμα πιο αριστερός ενώ για κάποιους μήνες είχε στα χέρια του την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας(εδώ γελάνε). Δείτε πόσο «καλές» απόψεις θεωρούνται αριστερές και δείτε από τι έχει ήδη απαλλαγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα που μπορεί να υποσχεθεί και πάλι τα πάντα, όταν «θα τον αφήσουν να κυβερνήσει». Το γεγονός ότι βγαίνουν στη δημοσιότητα προετοιμασίες που γινόταν για να μοιράζονται συσσίτια στον κυρίαρχο Λαό και να δίνονται χαρτάκια στους συνταξιούχους κάνει ακόμα ηρωικότερες τις τωρινές εκκλήσεις προς όλους πως, αν δεν περάσει το ασφαλιστικό, θα βγούμε από την Ε.Ε και δεν θα δίνονται συντάξεις.

Μέρα που είναι πρέπει πάμε λίγο πίσω στο χρόνο στο μακρινό 1981. Εδώ(www.e-archimedes.gr/faq/item/4049-) μπορείτε να δείτε εκείνο το παλιό αυθεντικό «συμβόλαιο με το Λαό» που όλοι ξέρουμε πως κατέληξε. Θα εκπλαγείτε από το ότι πρόκειται για ακριβή αντιγραφή προθέσεων και στόχων. Αλλά και κατάληξης. Ένα απόσπασμα το βλέπετε φωτογραφημένο και σίγουρα σας θυμίζει πολλά που λεγόταν πριν τον Σεπτέμβριο.εικονα

Δεν μπορεί να αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα μέσα σε τέτοια πολιτική τρέλα. Ένα που προέκυψε σίγουρα τον τελευταίο χρόνο είναι το προσφυγικό. Οι ροές από τις εμπόλεμες ζώνες είναι μια μεγάλη συζήτηση. Στην κεντρική φωτογραφία όμως βλέπετε την διαδρομή που ακολουθούν πλέον οι ροές από το Μαρόκο και την Αλγερία για να πάνε Ευρώπη, με διακεκομμένες γραμμές. Με πράσινες γραμμές φαίνονται οι συντομότερες αποστάσεις. Αυτό έγινε τον τελευταίο χρόνο. Ναι, το προσφυγικό κοντεύει να διαλύσει την Ευρώπη. Αλλά μήπως κάποιοι θεωρούμενοι ως αριστεροί χειρισμοί προσέθεσαν κι ένα έξτρα μεταναστευτικό; Πότε ήταν που έπαιρνες εξάμηνη παραμονή στη χώρα από όπου κι αν προερχόσουν; Ίσως δεν μάθουμε ποτέ πως το βλέπει ο Λαφαζάνης το θέμα, αν δηλαδή εκτός από έναν κινέζικο Πειραιά τον προβληματίζει και μια Αθήνα από το Μαγκρέμπ… Δεν θα το μάθουμε πριν κατασταλάξουμε τελικά αν κυβερνά τώρα η Αριστερά ή όχι.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. ευπλους

    φυσικα και θα εχει κοσμο .οσοι διοριζουν παντα εχουν.

  2. Κώστας Παπασπύρου

    Οπότε εφαρμόζεται εν μέρει το πρόγραμμα του παλαιού καθεστώτος ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 81′ απ’τη σημερινή κυβέρνηση του νέου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.