Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Αγρινιώτης εφευρέτης νέας μεθόδου απεικόνισης!

Η πορεία του Γιώργου Τριχόπουλου  και οι συμβουλές του Ομπάμα!

Ένα(ακόμη) δικό μας παιδί διαπρέπει στο εξωτερικό έχοντας πάρει υποτροφία από μεγάλο Πανεπιστήμιο αλλά και δουλεύοντας σκληρά. Τόσο σκληρά που έφτασε να είναι μέσα μέσα στους 15 finalist  σε επιστημονικό διαγωνισμό παγκόσμιου συνεδρίου (IEEE Antennas & Propagation Society) που θα λάβει χώρα  στο Ορλάντο της Φλόριντα, στις 7-13 Ιουλίου 2013.

Πρόκειται για το Γιώργο Χαρ. Τριχόπουλο που γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 16 Απριλίου, 1981. Αποφοίτησε το 2004 από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ξάνθης και το 2006 απέκτησε μεταπτυχιακό στη Βιοϊατρική Τεχνολογία από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα πράγματα είχαν πάει τη σειρά τους όπως συμβαίνει πλέον με τα μεγάλα πανεπιστήμια που εντοπίζουν χαρισματικούς επιστήμονες και τους ρίχνουν κατευθείαν στα βαθιά. Το 2008 έγινε δεκτός με υποτροφία στο διδακτορικό πρόγραμμα του ElectroScience Laboratory  στο Ohio State University στο Columbuς  Ohio των  Η.Π.Α  από όπου και αποφοίτησε το Μάιο του 2013 ως διδάκτωρ!

Αυτό που ήδη τον καθιέρωσε και του τον έβαλε σε αυτή την ελίτ των 15 με τους οποίους θα συναγωνιστεί είναι το αντικείμενο της έρευνάς του που αφορά στο σχεδιασμό και υλοποίηση καινοτόμου απεικονιστικής μεθόδου (terahertz imaging) με εφαρμογές στην ιατρική, στην ασφάλεια αεροδρομίων και στο βιομηχανικό ποιοτικό έλεγχο.

Οι συχνότητες terahertz είναι φως το οποίο δεν είναι ορατό με το ανθρώπινο μάτι αλλά μπορεί να διαπεράσει διάφορα υλικά, όπως ξύλο, πλαστικό, ρούχα ή δέρμα. Επιπλέον, αποτελεί φως πολύ χαμηλής ενέργειας, ασφαλές για το ανθρώπινο σώμα και με υποσχόμενες εφαρμογές στη βιοϊατρική απεικόνιση. Με τη βοήθεια νανο-κεραιών και κατάλληλων ηλεκτρονικών διατάξεων o Γ.Τριχόπουλος  δημιούργησε την πρώτη κάμερα που μπορεί να απεικονίσει αντικείμενα σε φως-terahertz σε πραγματικό χρόνο. Ήδη το αποτέλεσμα της έρευνάς του είναι περιζήτητο από αεροδρόμια μέχρι μεγάλα ιατρικά κέντρα. Πρόσφατα, ο ιστότοπος του Discovery Channel δημοσίευσε άρθρο που αφορούσε στην κάμερα terahertz (http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/camera-sees-people-in-new-light-130314.htm).

Σήμερα ο Γιώργος εργάζεται ως ερευνητής στο ElectroScience Laboratory του Ohio State University επεκτείνοντας τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σε καινοτόμες μεθόδους μετρήσεων υψηλών συχνοτήτων καθώς και εναλλακτικές τεχνολογίες αισθητήρων.  Η ιστορία που του αρέσει να διηγείται είναι από τη μέρα που τους απένειμε τα διδακτορικά ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. Εκείνο που, όπως λέει, θα του μείνει είναι ότι ο Ομπάμα συμβούλευσε τους βραβευόμενους να απολαύσουν για μια μέρα τις δάφνες τους γιατί από τη επομένη τους περιμένει σκληρή δουλειά! Η όλη σκηνή εξηγεί και τις διαφορές με το εδώ σύστημα, τη λεγόμενη ελληνική ιδιαιτερότητα…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.