Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Αλλαγές στο μισθολόγιο και την αξιολόγηση στο Δημόσιο με νομοσχέδια φωτιά

Το Δημόσιο ο επόμενος… σταθμός για την κυβέρνηση. Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για αξιολόγηση προσωπικού και επιλογή προϊσταμένων. Οι 5 μεγάλες αλλαγές

dimosio-oi-5-megales-allages_5.w_lΤους επόμενους δύο μήνες μέχρι τα τέλη του έτους, θα αλλάξουν όλα στο Δημόσιο αφού η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές θα καταθέσει στην βουλή δύο νομοσχέδια αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, που θα αλλάζει….σύριζα την δομή και την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Το πρώτο νομοσχέδιο περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και της επιλογής προϊσταμένων ενώ το δεύτερο που εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί στα μέσα Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται:

1. Ηλεκτρονικό Μητρώο: η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού μητρώου προσοντούχων υπαλλήλων του δημοσίου που θα καταρτιστεί με βάση τα προσόντα και το καθηκοντολόγιο. Θα αξιοποιηθεί ως βασικό εργαλείο για την  στελέχωση όλου του Δημοσίου και την λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν σε οργανισμούς και εταιρείες του Δημοσίου. Στόχος του Μητρώου είναι να συμβάλλει  στο μέλλον και στην ανάδειξη μόνιμων γενικών γραμματέων υπουργείων ως το βασικό εργαλείο για την «εσωτερική αγορά εργασίας» στον κρατικό μηχανισμό. Στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο θα περιλαμβάνονται πανεπιστημιακοί καθηγητές ενώ υπάρχει σκέψη να ενταχθούν και στελέχη του ιδιωτικού τομέα με υψηλά προσόντα προκειμένου να αποτελέσουν «δεξαμενή» επιλογής προέδρων ή διευθυνόντων συμβούλων οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στο μέλλον.

2. Αξιολόγηση προσωπικού: η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα αφορά την «αξιολόγηση 360  μοιρών» και θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των εργαζομένων χωρίς να συνδέεται με τις αποδοχές. Με το νέο σύστημα προβλέπεται ψηφοφορία σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης, τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκρίνονται με την αξιολόγηση των προϊσταμένων και οι τρείς καλύτεροι θα έχουν την δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης.

3. Επιλογή προϊσταμένων: θα πραγματοποιηθεί με μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων στα οποία θα περιλαμβάνονται η προϋπηρεσία τους, οι σπουδές και τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν, οι γνώσεις ξένων γλωσσών και η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων. Παράλληλα θα υπάρξει το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης αλλά και των ψυχομετρικών τεστ.

4. Νέα οργανογράμματα και κινητικότητα: μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα οργανογράμματα σε όσο το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα νέα οργανογράμματα θα αποτελέσουν τον οδηγό για το νέο κύμα κινητικότητας που θα ακολουθήσει το 2016 αλλά και τον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας καθώς 2-3 φορές τον χρόνο θα δημοσιεύονται προκηρύξεις για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλο το δημόσιο. Όποιος φορέας δεν έχει ολοκληρώσει το οργανόγραμμά του μέχρι τα τέλη του έτους δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα κινητικότητας.

5. Νέο Μισθολόγιο: το νέο σύστημα αποδοχών στο Δημόσιο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους θα επιδιώξει να ανταποκριθεί στην βασική αρχή της ίδιας αμοιβής για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία σε όλο το δημόσιο. Το μισθολόγιο αποδεσμεύεται από το βαθμολόγιο και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση των βασικών μισθών με βάση την κατάταξη σε 18-19 μισθολογικά κλιμάκια και την θεσμοθέτηση μεγαλύτερου χρόνου απόδοσης μισθολογικών ωριμάνσεων για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις περιπτώσεις όπου πρέπει να επιβληθεί μείωση του βασικού μισθού θα διατηρηθούν οι υπερβάσεις στα ποσά ως «προσωπική διαφορά».

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΒΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια είχαμε την ευτυχία να εισέλθουμε στην ΕΕ.Δηλαδή να γίνουμε Ευρωπαίοι.Θα αποδεχόμασταν τους νόμους ,τα δικαιώματα ,τις υποχρεώσεις και τις μισθολογικές αποδοχές των χωρών της Ευρώπης.
    Σήμερα μιλάμε για μισθούς και συντάξεις κάτω των 1000 ευρώ. Που είνα η Ευρώπη, οι νόμοι και οι οικονομικές απολαβές της; Ή μήπως η Ευρώπη δεν γνωρίζει τα χάλια της Ελλάδας; ‘Ολες οι παραγωγές χαρτονομισμάτων και δανεισμών της Ελλαδίτσας καταλήγουν όλες-μα όλες στα χέρια των δανειστών της .Άι σιχτίρ βρε Ευρώπη με το πληθωρικό σου πενηντάευρο που δεν αξίζει ούτε ένα πεντοχίλιαρο σε δραχμές του 2001!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.