Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αλμπέρ Καμύ(1913-1960): 100χρόνια από τη γέννησή του

Αλμπέρ Καμύ(1913-1960):  100χρόνια από  τη γέννησή του

                          Συγγραφικές Μνήμες

Αλμπέρ Καμύ(1913-1960):  100χρόνια από  τη γέννησή του

drellias1
Γράφει ο Παναγιώτης Κων. Δρέλλιας

Ο διάσημος Γάλλος λογοτέχνης και φιλόσοφος Αλμπέρ Καμύ (1913 – 1960)  ,

γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Αλγερίας από Γάλλους γονείς.

Εζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στην απόλυτη φτώχια, με τον πατέρα του νεκρό στον πόλεμο και τη μητέρα του να ξενοδουλεύει. Τελείωσε το λύκειο με υποτροφία και συνέχισε  τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αλγερίου. Το 1934 έγινε μέλος του Κομουνιστικού Κόμματος αλλά διαγράφηκε ένα χρόνο μετά. Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Η καλή και η ανάποδη,  πέντε χρόνια αργότερα εκδίδεται Ο ξένος. Μετά το τέλος του πολέμου αρχίζει να ταξιδεύει: ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Ιταλία, Ελλάδα (1955). Δίνει μάχες για να τελειώσει ο πόλεμος της Αλγερίας, ενώ εκδίδονται το ένα μετά το άλλο τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά έργα που τον κάνουν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το 1957 βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ακόμα και ο πρώην φίλος του, αλλά πλέον αντίπαλός του σε ιδεολογικά ζητήματα, Σαρτρ, θα παραδεχτεί ότι «κανένας δεν χάρισε στον Καμύ το Νόμπελ». Το 1960 ο Καμύ θα σκοτωθεί μαζί με το φίλο και εκδότη του Μισέλ Γκαλιμάρ σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Στην τσάντα του είχε έτοιμα τα χειρόγραφα του έργου του Ο πρώτος άνθρωπος

.kammy

 

Eκείνο  το απρόσμενο αυτοκινητικό ατύχημα το1960, ανέκοψε την θαυμαστή πορεία του Albert Camus, του δημόσιου εκείνου διανοούμενου που διέγραψε μια αξιόλογη  και ταχύτατη πνευματική πορεία, πρωταγωνιστώντας στους απαιτητικούς χώρους της δημοσιογραφίας της Λογοτεχνίας και της Ηθικής Φιλοσοφίας.

Η περιπετειώδης προσωπική του ζωή, που παραλληλίζεται με την αντίστοιχη πολιτική διαμόρφωση και στάση του, περιγράφεται με ενάργεια και μέγιστη πιστότητα στο βιβλίο του σύγχρονου Γάλλου Ιστορικού Ολιβιέ Τοντ:

«Αλμπέρ Καμύ: μια ζωή» (εκδ. Καστανιώτη, 2010).

Στο βιβλίο αυτό  οι μυημένοι αναγνώστες θα επανέλθουν σε σημαντικές στιγμές του 20ου αιώνα και σε καίριες πτυχές του βίου, ενός ρηξικέλευθου στοχαστή.

Ο αγωνιστής Αλμπέρ Καμύ δεν δίσταζε να αλλάζει, να αναθεωρεί, να επανατοποθετείται, στηριζόμενος πάντα στην αμφιβολία της σκέψης και την ουμανιστική αντίληψη για τον χαρακτήρα της ανθρώπινης πρόθεσης και πράξης.

Τα πολυδιαβασμένα μυθιστορήματά του

1)    «Ο ξένος» (L’ Etranger, 1942),

2)    «Η πανούκλα» (La Peste, 1947) και

3)    «Η πτώση» (La Chute, 1956)

συνοδεύτηκαν από τα αντίστοιχα (σαφώς δυσκολότερα) φιλοσοφικά δοκίμια

1)    «Ο μύθος του Σίσυφου» (Le Mythe de Sisyphe, 1942)

2)    «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» (L’ Homme revolte, 1951) και

3)    «Το καλοκαίρι» (L’ Ete, 1954), μια διανοητική μετάβαση του Αλμπέρ Καμύ από το παράλογο της ύπαρξης στην αξιοπρέπεια της ηθικής αντίστασης και στην μεγαλοσύνη της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Στη μεστή, αλλά σύντομη ζωή του αρνήθηκε  την προσκόλληση σε ιδεολογήματα και σε πάγια  θεωρητικά συστήματα, τονίζοντας τη σχετικότητα και την αναμφισβήτητη πολυπλοκότητα της κοινωνικής πραγματικότητας.

 

panagd@otenet.gr

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.