Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ανδρέας Κατσανιώτης: έχουμε απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειας

Ανδρέας Κατσανιώτης: έχουμε απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειας

Συνέντευξη στο agrinionews.gr

O υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», μιλάει στο agrinionews.gr λίγες μέρες πριν την κάλπη της 18ης Μαΐου και  δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη του προεκλογικού του αγώνα . Ο κ. Κατσανιώτης κατακρίνει έντονα τον νυν περιφερειάρχη λέγοντας πως  «ο κ. Κατσιφάρας βλέπει περισσότερο την περιφέρεια ως έναν γραφειοκρατικό, διαχειριστικό μηχανισμό και λιγότερο ως έναν αναπτυξιακό μοχλό» ενώ για κ. Χατζηλάμπρου σημειώνει πως «επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά δεν λέει τίποτα για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια». «Η ομάδα μας διαθέτει τις γνώσεις και την όρεξη για δουλειά» λέει για τον συνδυασμό του ο κ.Κατσανιώτης.Αναλυτικά:

runpzobofw534ce1a369662Λίγες ημέρες έμειναν για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του προεκλογικού σας αγώνα;
Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Επισκέφθηκα τους φορείς της Αιτωλακαρνανίας, συζήτησα μαζί τους και ενημέρωθηκα για όλα τα μεγάλα θέματα. Το ίδιο συνέβη και στους νομούς της Αχαΐας και της Ηλείας. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε διατυπώσει έναν προγραμματικό λόγο που δίνει απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα θέματα της Περιφέρειας και ο συνδυασμός μας έχει αναπτύξει μια δυναμική που θα αντικατοπτριστεί το βράδυ των εκλογών.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το αποτέλεσμα και πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που είδαν-άμεσα ή έμμεσα- το φως τη δημοσιότητας;
Ως υποψήφιος δεν θα θεωρούσα σκόπιμο να σχολιάσω τις δημοσκοπήσεις. Είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης και όχι πολιτικός σχολιαστής. Άλλωστε η μεγαλύτερη δημοσκόπηση θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην κάλπη. Είμαι πια σίγουρος ότι η δυναμική που έχει αναπτύξει ο συνδυασμός μας θα φανεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών την Κυριακή το βράδυ.

Είναι γεγονός πως κατά τις διαδικασίες του χωροταξικού του «Καλλικράτη» διάχυτη ήταν στην Αιτωλοακαρνανία η άποψη πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα ήταν ένα αχαιοκεντρικό μόρφωμα και δεν εξυπηρετούσε την ισόρροπή ανάπτυξη. Η άποψη αυτή ακόμη είναι ευρεία. Ποια είναι η θέση σας;
Από την πρώτη στιγμή επεσήμανα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν διαθέτει ενιαία ταυτότητα και αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στα οποία ο κ. Κατσιφάρας φέρει ευθύνες. Γιατί είναι ευθύνη του Περιφερειάρχη να αναδείξει του κρικους που ενώνουν τους τρείς νομούς μας. Κάτι που δεν έκανε ο νυν Περιφερειάρχης καθώς αντιμετώπιζε την Περιφέρεια όχι ως ενιαίο πόλο ισσόροπο ανάπτυξης αλλά αποσπασματικά.

Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι απέτυχε η παρούσα περιφερειακή αρχή του Απόστολου Κατσιφάρα;
Το βασικό πρόβλημα με τον κ. Κατσιφάρα είναι ότι ούτε κατανοεί τα σημαντικά θέματα για τον τόπο μας, ούτε και ενδιαφέρεται για αυτά. Παραμένει προσκολλημένος σε παλαιοκομματικές λογικές. Σας ανέφερα πιο πάνω πως λειτουργεί σε σχέση με την κατάσταση του οδικού δικτύου. Προχειροδουλειές και ρουσφετολογικά. Σαν τον Γκόρτσο στη γνωστή ελληνική ταινία. Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας βλέπει περισσότερο την περιφέρεια ως έναν γραφειοκρατικό, διαχειριστικό μηχανισμό και λιγότερο ως έναν αναπτυξιακό μοχλό. Αλλά η συγκυρία για την Περιφέρεια μας είναι κρίσιμη. Ο αυριανός περιφερειάρχης θα σφραγίσει τη μοίρα της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό γιατί στη νέα στρατηγική της ΕΕ οι περιφέρειες αποκτούν ισχυρό ρόλο, παράγουν πολιτικές και καλούνται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο δράσεων που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά τους. Με τη λογική και τις πρακτικές του κ. Κατσιφάρα η Δυτική Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει οριστικά το τραίνο της ανάπτυξης.

Μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για την κεντρική πολιτική σκηνή από τη μάχη στην περιφέρεια; Δεδομένου ότι ο κ.Χατζηλάμπρου, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει, κάνουν λόγο για μήνυμα κυβερνητικής ανατροπής μέσα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πάρει ξεχωριστό τοπικό χαρακτήρα. Ασφαλώς υπάρχει πολιτική διάσταση αλλά όχι πια στο βαθμό που θα μπορούσαν να στείλουν σαφή μηνύματα για την κυβερνητική πολιτική ή την δυναμική των κομμάτων. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο στη συνείδηση των πολιτών ότι εκλέγουμε Περιφερειάρχη που θα πρέπει να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας. Ο κ. Χατζηλάμπρου επαναλαμβάνει μονότονα την ανάγκη να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά δεν λέει τίποτα για την επόμενη ημέρα στην Περιφέρεια. Τι θα κάνει με το ΕΣΠΑ, τι θα κάνει με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τι θα κάνει για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής; Κουβέντα δεν λέει για όλα αυτά ο κ. Χατζηλάμπρου.

Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του προγράμματος σας για την Αιτωλοακαρνανία και τον ρόλο της μέσα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας;
Στόχος μας είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις υποδομές – οι υποδομές, όπως η βελτίωση του οδικού μας δικτύου, εκτός από άμεση βελτίωση της καθημερινότητάς μας, φέρνουν και ανάπτυξη. Θα ενισχύσουμε την παραγωγή μας, τον τουρισμό, την ενέργεια, γενικά την επιχειρηματικότητα. Θα κάνουμε την περιφερειακή διοίκηση αρωγό της επιχειρηματικότητας, σε μία σύζευξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που θα δώσει στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πλούτο για όλους τους πολίτες. Η εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Δυτικής Ελλάδας, π.χ. στον τουρισμό, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Όπως και η αξιοποίηση του σύγχρονου μάρκετινγκ και της επικοινωνίας, η δημιουργία ενός κόμβου γνώσης και αριστείας, με βάση τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, και η ανάδειξη του πολιτισμού και του ολυμπισμού ως πυλώνων ανάπτυξης. Όλα αυτά με την κρίσιμη βοήθεια των κονδυλίων της ΕΕ και μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτης διαφάνειας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.