Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Γνώμες για την πολιτική (πλέον) κρίση

Τέσσερις -μη πολιτικοί -παράγοντες του νομού δείχνουν απαισιόδοξοι

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Μέσα στον ορυμαγδό των τελευταίων 48 ωρών όπου αποδείχτηκε ότι η οικονομική κρίση εύκολα μπορεί να γίνει και κρίση για τη δημοκρατία βρήκαμε τέσσερις ανθρώπους του νομού που έχουν ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά δεν είναι μέσα από την «πολιτική» με την έννοια τουλάχιστον που-καλώς ή κακώς-δίνεται πλέον στον όρο.
Αρχικά ζητήσαμε τη γνώμη του για τις εξελίξεις από τον κ. Νίκο Κορδόση δικηγόρο στο Μεσολόγγι και ιδρυτή-ιδιοκτήτη της «Διεξόδου», του πολυχώρου λόγου και τέχνης που υπάρχει στην πόλη και δεσπόζει στον πολιτισμό της. «Η πρώτη αίσθηση που έχω είναι ότι χάθηκε μια ευκαιρία να ανανεωθεί η ίδια η πολιτική σκηνή της χώρας και να μπούνε στο χρονοντούλαπο πολλά βαρίδια που αποκτήσαμε σαν κοινωνία. Να μπουν στην διακυβέρνηση της χώρας άνθρωποι που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα και ίσως να είχαν να προσφέρουν περισσότερα» μας εξήγησε. Όσο για το αν νιώθει ότι υπάρχει προοπτική και αν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες, δεν μας άφησε και πολλά περιθώρια: «Ο κόσμος που έχει κατέβει στις πλατείες αλλά και ο κόσμος που γράφει και προβληματίζεται, μοιάζει να μην έχει άλλη ανοχή για ότι ξέρει από τα κόμματα. Δεν ζητάει μικροδιορθώσεις, αλλά κάτι άλλο, μια ριζική αλλαγή. Φοβάμαι όμως ότι αυτή η ριζοσπαστικοποίηση που συμβαίνει καθημερινά αν δεν βρει πρόσωπα για να αναδειχτεί, ίσως τελικά απλά να καταλήξει σε άσχημες καταστάσεις. Γενικά, δεν βλέπω φως και ελπίδα και δεν με νοιάζει για το πολιτικό σύστημα. Εγώ μιλάω για τον τόπο και τη χώρα μας».
Σε ανάλογο μήκος κλίματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής μόνο πολύ πιο περιεκτικά και ίσως περισσότερο ακόμα χωρίς να διαβλέπει κάποια διέξοδο-κάτι ανησυχητικό λόγω της τριβής του με θέμα κατ’ εξοχήν οικονομικά: «Δε νομίζω ότι τέτοιες ώρες μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα. Η εικόνα που έχει η χώρα δεν πάει παρακάτω. Για τις πολιτικές εξελίξεις μπορώ μόνο να πω ότι χτες(σ.σ κατά τις συζητήσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας) χάθηκε μια ακόμη ευκαιρία. Μη νομίζετε ότι ήταν η μόνη. Υπήρξαν κι άλλες πολλές. Μόνο που τώρα έχω την αίσθηση ότι μας τελειώνουν, πλέον…».

Ο καθηγητής Βυζαντινολογίας κ. Αθανάσιος Παλιούρας στάθηκε σε τρία κύρια σημεία. «Πρώτα νομίζω ότι πρέπει όλοι να παραδεχτούν ότι η κυβέρνηση απέτυχε. Αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. Στη συνέχεια ότι δεν μπορεί πια μια μονοκομματική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τέτοια αποστολή και χρειάζεται εθνική συνεννόηση αλλά χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια. Και τρίτον ότι υπάρχει και κάτι καλό: Για πρώτη φορά ο κόσμος καταλαβαίνει, έστω και με σκληρό τρόπο ότι δεν πάει άλλο με ότι κάναμε μέχρι τώρα. Συνειδητοποιεί το μεγάλο πρόβλημα έστω και στρεβλά στην αρχή. Βλέπει ότι δεν ευδοκιμούν οι άριστοι στη χώρα. Το παράδειγμα ισχύει ακόμα και για το Πανεπιστήμιό μας όπου άνθρωποι άσχετοι με το θέμα βυθίζουν την υπόθεση όλο και πιο πολύ. Λειτουργήσαμε 50 χρόνια με το ίδιο σκεπτικό που δεν βγάζει πλέον πουθενά».
Τέλος ζητήσαμε και τη γνώμη ενός ανθρώπου της αγοράς όπως ο κ. Πάνος Μπεσίνης πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου. Διαβλέπει κάποια ελπίδα στον ορίζοντα; Τον εξέπληξαν οι εξελίξεις; Η απάντηση όχι και τόσο ενθαρρυντική: «Δεν εξεπλάγην καθόλου. Είχα πει ότι δεν πρόκειται για οικονομική κρίση αλλά για πολιτική κρίση των οικονομικών της χώρας. Βλέπεις το πολιτικό δυναμικό μας και ακροβατεί ανάμεσα στην ανεπάρκεια και τη γελοιότητα. Τα δυο κόμματα εξουσία και οι κολαούζοι που προστέθηκαν πρόσφατα να μην μπορούν να κάνουν ούτε τα βασικά. Και όλο το πολιτικό φάσμα από την Αριστερά μέχρι την αντίπερα όχθη να γαντζώνεται σε πρακτικές που αποδεδειγμένα μας έφεραν εδώ. Η χώρα είναι χρεοκοπημένη οικονομικά και ίσως αυτό να αποδειχτεί και άμεσα μέχρι το τέλος του μήνα. Μείναμε για καιρό σε ένα μηχανισμό όπως η Ε.Ε. που ακόμα κι αυτοί που διαφωνούσαν μαζί του βολευόταν γιατί έλυνε το πρόβλημα της καθημερινότητας. Όμως πλέον δεν κρύβεται το πολιτικό μας ζήτημα και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος…»
Δε νομίζω ότι μπορούσαν να γίνουν πιο σαφείς οι συνομιλητές μας εκφράζοντας άλλωστε και την πλειοψηφία της κοινωνίας…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.