Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Γ.Πρεβεζιάνος:Η βούληση του νομοθέτη και η απόφαση της δημοτικής αρχής Αμφιλοχίας

Γ.Πρεβεζιάνος:Η βούληση του νομοθέτη και η απόφαση της δημοτικής αρχής  Αμφιλοχίας

Ο κ. Γιάννης Πρεβεζιάνος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμφιλοχίας, ασκεί κριτική στην Δημοτική Αρχή για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης». Αναλυτικά η παρέμβασή του:

Είναι βέβαιο ότι ο κάθε πολίτης έχει αισθανθεί στο πετσί του την αυθαιρεσία των διοικούντων στον τόπο που λέγεται Ελλάδα.
Είναι και αυτό που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα .Είναι αυτό που εξέθρεψε τη διαφθορά, τη διάκριση των πολιτών σε «δικούς μας »και «άλλους».Είναι αυτό που εμποδίζει τον πολίτη να διεκδικήσει τα δικαιώματά του γιατί νιώθει αδύναμος μπροστά στην εξουσία. Είναι η συνέχεια πρώτα του αγά και μετά του κοντζάμπαση.Αυτοί μπορούσαν να αυθαιρετούν ,ΟΧΙ όμως και οι εκλεγμένοι άρχοντες.
Ο νόμος 3852/2010 στο αρθρ.77 προέβλεψε το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ,ένα θεσμό για την προστασία του αδύναμου από τον ισχυρό. Αυτόν τον ισχυρό που αν και πρέπει να είναι υπηρέτης ,εντούτοις εξελίσσεται ενίοτε σε δυνάστη αυτών για τους οποίους εκλέχτηκε.
Ο άνθρωπος που θα επιλέγονταν για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης έπρεπε να είναι πρώτα απ’όλα ακέραιος. Να είναι δηλαδή ηθικός απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, ασυμβίβαστος, με κύρος ,με αρχές και αξιοπιστία. Να μη συγχωρεί ούτε να συγκαλύπτει το άδικο. Για να λειτουργήσει σωστά και να μην είναι «ο άνθρωπος του Δημάρχου»,ο νόμος προέβλεψε πλειοψηφία 2/3 για την εκλογή του. Στο Δήμο Αμφιλοχίας αυτό σημαίνει 18 θετικές ψήφοι.
Η διαδικασία επιλογής έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να έχει ολοκληρωθεί «αποκλειστικά» μέσα σε δύο μήνες από την εγκατάσταση της Δημοτικής Αρχής ,ήτοι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η σχετική προκήρυξη εκδόθηκε στις 15-2-2011 και προέβλεπε τη συζήτηση του θέματος εντός 15 ημερών.
΄Ομως το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε στις 14-3-2011,άρα εκπρόθεσμα ,και συμπεριλάμβανε το θέμα για την επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Γιατί το θέμα ήρθε εκπρόθεσμα για συζήτηση; Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο κ .Δήμαρχος ξέρουν.
Το θέμα οδηγήθηκε σε αναβολή ,μετά από ερώτημα της αντιπολίτευσης για το εκπρόθεσμο και με τη δικαιολογία εκ μέρους του κ. Δημάρχου πως δεν υπήρχαν υποψηφιότητες..
Μα πως το γνώριζε; Οι προτάσεις θα υποβάλλονταν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου την ώρα της συζήτησης του θέματος.
Μήπως ο κ. Δήμαρχος εννοούσε ότι εκείνος δεν είχε πρόταση; Βλέπετε πως μερικές φορές η εξουσία ταυτίζει τους ηγέτες με το κράτος; Βλέπετε την κατάρα του τόπου μας ο κυβερνών να θεωρεί λάφυρό του τον τόπο; Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι υπήρχε ενδιαφερόμενος ,και το αναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που υπερκάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις ,αλλά λόγω του εκπροθέσμου δεν επέδειξε ενδιαφέρον.
Θεωρούμε ότι δυο τινά συμβαίνουν. ΄Η ότι ξέφυγαν από τις ημερομηνίες ή ήθελαν να αποφύγουν το θέμα και την επιλογή προσώπου
΄Ολοι οι παροικούντες την «Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι ο κ, Δήμαρχος δεν θα χάριζε κάτι ανάλογο χωρίς αιτία, είχε μάλλον τον άνθρωπό του ,μέτρησε τα κουκιά και δεν του βγαίναν και έτσι δοκίμασε και έπνιξε το θέμα .Γιατί για φανταστείτε να εκλέγονταν κάποιος άλλος; Ποιος θα ανέχονταν ένα «διαρκές αγκάθι» μέσα στην ηγετική ομάδα; Αν μάθεις κάπως, είναι δύσκολο να αλλάξεις.
Κάποιος ίσως πρέπει να πει στους διοικούντες ,ότι οι νόμοι δεν είναι «λάστιχο» για να τους τεντώνουν όσο και όταν τους συμφέρει. Εμείς θεωρούμε απαραίτητο κάθε θεσμό που στηρίζει το Δημοκρατικό μας πολίτευμα .Εμείς έχουμε κατά νου να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο για το καλό του Δήμου, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιες καταστάσεις. Εμείς , ως μείζων αντιπολίτευση ,θα διεκδικήσουμε έννομα το συμφέρον του Δήμου κόντρα σε κάθε αυθαιρεσία και δεν θα εκχωρήσουμε το δικαίωμα για την προκοπή του τόπου σε όσους με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση.
Οφείλουμε να είμαστε πρώτοι, αλλά οι πρωτιές κατακτώνται εν τοις πράγμασι και όχι μέσα από τα media και κινήσεις τακτικής.

Για τη μείζονα αντιπολίτευση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.