Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Δίκαιο, αίμα και δικαίωμα

ste

Πριν δυο μέρες ο Άρειος Πάγος αποφάσισε με ψήφους 3-2 ότι το χαράτσι της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και λόγω του…οριακού σκορ το θέμα πρόκειται να πάει στην Ολομέλειά του. Την απόφαση τη χαιρέτισε κυρίως ο πολύς κόσμος που σκέφτεται ότι μπορεί να πάρει ακόμα και μαζεμένα χρήματα πίσω, όπως και η αντιπολίτευση που το θεώρησε δικαίωση, όπως και όσοι θεωρούν ότι ο συνταγματολόγος Βενιζέλος ανάθεμα κι αν έχει πετύχει ποτέ συμβατότητα της επιστήμης του με τις πολιτικές του αποφάσεις.

Αλλά τα ανώτατα δικαστήρια στην Ελλάδα παίρνουν συνεχώς αποφάσεις και δυστυχώς μερικές δεν βολεύουν καθόλου την ρητορική του «ότι πάρουμε καλό είναι». Κι οι αποφάσεις με βάση το Σύνταγμα δεν είναι αλά καρτ. Κι αν πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που βολεύει πρέπει να εφαρμοστεί και το άλλο που θεωρείται ιδιαιτερότητά μας.

Έτσι ο Μιχελάκης σπεύδει να φέρει τροπολογία με βάση πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που θεωρεί αντισυνταγματικό το εκλέγειν και εκλέγεσθαι για νόμιμους μετανάστες και ομογενείς, αλλά και σε τέκνα μεταναστών που πήγαν 6 χρόνια σχολείο στην Ελλάδα, με βάση την ιθαγένεια και «το δίκαιο του αίματος».

Το ΣτΕ στη γνωμοδότησή του στην ουσία είχε εξηγήσει ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν είναι σαν τα υπόλοιπα στην Ευρώπη, λέγοντας στην ουσία «αν δεν σας αρέσει αλλάξτε το, αλλά αυτό είναι»! Διότι, σου λένε οι ανώτατοι δικαστές, μέχρι να αλλάξει δεν προβλέπει ότι αλλού. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή είχε εξηγήσει το ΣτΕ ότι μετά τους πολέμους στα μέρη μας χρειάστηκε να αποδειχτεί ποιος είναι Έλληνας και ποιος όχι! Και κρίθηκε ότι σε μας εδώ η ιθαγένεια πάει με την καταγωγή από τουλάχιστον τον έναν γονιό. Και ότι εκείνος που ζητά να έχει πολιτικά δικαιώματα ως ισότιμος Έλληνας πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να αποδείξει ότι έχει ενστερνιστεί αυτό που εννοούμε «ελληνικότητα»,αλλιώς δεν έχει πλήρη πολιτικά δικαιώματα…

Έτσι ο μόνος που βγήκε οργισμένος, σε πρώτη φάση, να κατακεραυνώσει την κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τον «νόμο Ραγκούση» ήταν ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου. Ότι καλύτερο δηλαδή για να πει ο κόσμος «για να κάνει έτσι αυτός, μάλλον σωστή θα είναι η απόφαση».

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση ξέρουν ότι ψήφοι που  θεωρούνταν «πατριωτικές» αλλά «αντιμνημονιακές» και ψήφοι που ήταν δεξιές ή και ακροδεξιές, με βάση τη φυλή και τη θρησκεία, όχι μόνο δεν θα πάνε ατόφιες στη ΝΔ αλλά θα πάνε και εκεί που, βάσει κοσμοθεωρίας, ήταν αδιανόητο πριν λίγο καιρό. Ας μην πούμε πού και χαλάσουμε τις καρδιές μας…

Γι’ αυτό και οι επιθέσεις με θέμα το ποιος είναι πιστός και ποιος όχι, γι’ αυτό και η υιοθέτηση τάχιστα της πρότασης αυτής του ΣτΕ για το ποιος είναι Έλληνας κανονικός.

Δεν είναι παράξενο. Έχουμε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ρωτάει κάποιος τη Ραχήλ Μακρή αν ξέρει ότι έχει περισσότερους θανάτους η Αγγλία από μαγκάλια παρά εμείς. Και η Ραχήλ απαντά «άλλο να έχεις μαγκάλι γιατί σε φτωχοποίησαν οι δανειστές σου και άλλο επειδή είναι στην κουλτούρα σου»! Σε μια χώρα με πολιτικούς που πιστεύουν ότι οι Άγγλοι γουστάρουν άνθρακα από μαγκάλι, είναι λογικό το πολιτικό σκηνικό να είναι…ρευστό και να πρέπει να φυλάς συντηρητικές ψήφους μην πάνε σε «προοδευτικούς» και το αντίστροφο. Κι όπου το Σύνταγμα έχει εκπλήξεις…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.