Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Δεν θα γίνουν οι δήμοι οι πρώτοι που θα κηρύξουν στάση πληρωμών!

Δεν θα γίνουν οι δήμοι οι πρώτοι που θα κηρύξουν στάση πληρωμών!

Συνέντευξη τύπου από 4 δημάρχους του νομού για το πως θα αντιδράσουν στις συνεχείς περικοπές. “Εμείς είμαστε με τους πολίτες”, δήλωσαν

Με κινητοποιήσεις-κλείσιμο σε πρώτη φάση των δημαρχείων στις 30 Αυγούστου, ημέρα του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ-αποφάσισε ως γνωστόν να αντιδράσει η ΠΕΔ και παράλληλα να προτείνει και ένα 2ήμερο ακόμη κινητοποιήσεων με παράλληλες διαμαρτυρίες σε υπουργείο και βουλή. Αυτό ανακοίνωσαν και επίσημα οι τέσσερις δήμαρχοι που παρέστησαν σήμερα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις τα τοπικά ΜΜΕ. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία της ΠΕΔ στο νομό, υπό την προεδρία του προέδρου της, κ. Π. Μοσχολιού, δημάρχου Αγρινίου  και με τη συμμετοχή των κ.κ. Κατσούλη, Μπουλέ και Σολδάτου δημάρχων Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ακτίου-Βόνιτσας αντίστοιχα.

Οι δήμαρχοι περιέγραψαν ένα ζοφερό μέλλον για την αυτοδιοίκηση που όπως εξήγησαν είναι ο θεσμός που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα κοινωνικής πολιτικής στη σημερινή πραγματικότητα. Όπως ανέφερε ο κ. Μοσχολιός οι δήμαρχοι αρνούνται “να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο πρώτος θεσμός που θα υπάρξει στάση πληρωμών και θα επιβεβαιωθεί η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας”. Παράλληλα δήλωσε ότι “δεν είναι κανένας κολλημένος με τη καρέκλα του και αν χρειαστεί θα την αποχωριστούμε για ευθύνες που δεν μας αναλογούν”. Εξήγησε πάντως ότι αυτές τις δύσκολες ώρες οι αιρετοί και το προσωπικό των δήμων θα δώσουν όλες τις μάχες για τον πολίτη, διότι όπως ανέφερε “εμείς είμαστε με τον πολίτη και δεν επιθυμούμε την ταλαιπωρία κανενός”. Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πολιτικό προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί κατά 81% την τελευταία δεκαετία, ενώ οι πόροι έχουν μειωθεί σχεδόν 30% κατά την τελευταία 2ετία! Από 215 εκατομμύρια το μήνα για όλους τους δήμους από ΚΑΠ, πριν από δύο χρόνια, σήμερα οι δήμοι λαμβάνουν 96 εκατομμύρια από πόρους που θεωρούνται δικοί τους. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία πληρωμής τους δήμους και σε κλείσιμο δομών όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ. Και ισχύει και για δήμους που ήταν νοικοκυρεμένοι αλλά και σε εκείνους που κληρονόμησαν χρέη από πολλά χρόνια πριν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κατσούλης, έδωσε και μια άλλη διάσταση λέγοντας ότι, πέρα από τη σκέψη που έχει η κεντρική εξουσία να διαγράψει τις κατακτήσεις της Αυτοδιοίκησης, φαίνεται να μην καταλαβαίνει ότι έτσι διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και ότι πολλά γεγονότα που συμβαίνουν στη χώρα και θυμίζουν ζούγκλα, οφείλονται στην έλλειψη κοινωνικού κράτους. “Σε τέτοιες πρακτικές μπορούμε να απαντήσουμε και μεις με τη δική μας σύγκρουση με το κεντρικό κράτος, αφού οδηγούν τον κόσμο σε κοινωνικές συγκρούσεις”. Ανάλογη τοποθέτηση είχε και ο κ. Μπουλές που ζήτησε να υπάρξει και μια διαφορετική προσέγγιση, ότι κατά την άποψή του, “η κεντρική εξουσία επιχειρεί να οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε μαρασμό, ώστε να δοθούν όλα σε ιδιώτες και να χρειαστεί να πληρώνουν άνθρωποι που σήμερα είναι άνεργοι, ακόμα και για τις στοιχειώδεις κοινωικές υπηρεσίες”.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους απο το σύνολο των οποίων φάνηκε η εξάρτηση των πολιτών σήμερα από τις κοινωνικές παροχές-όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί-περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.