Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Δημοκρατία από την αρχή;

Δημοκρατία από την αρχή;

alla

Δεν γνωρίζω αν οι «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα είναι τέτοιες ή αν ο ΟΣΕ πωλείται για 1 ευρώ ή για ένα δις ευρώ. Όπως δεν γνωρίζω κι αν αυτό το…james bond που κάνει θραύση στα δίκτυα θα πιάσει ή θα είναι μια μακρινή ανάμνηση σε ανέκδοτα που θα έχουν κάνει τον Βαρουφάκη να μοιάζει με τον Τσακ Νόρις(«τα ομόλογα του Βαρουφάκη μπορούν να σε κάνουν να ομολογήσεις και έγκλημα»). Αυτό που πιστεύω είναι πως σε ένα-δύο χρόνια από σήμερα-προσοχή: αν δεν γίνει κανένα “ατύχημα”- και με το παλιό πολιτικό σύστημα να γερνά και να μην καταλαβαίνει τις αλλαγές, όσοι στις εκλογές που πέρασαν ήθελαν λογική αλλά και κάτι να αλλάξει θα ψηφίζουν μάλλον ΖΥΡΙΖΑ(και συνεργαζόμενους) κι απέναντί τους θα έχουν δύο διαφορετικούς πόλους άρνησης των πάντων, τον έναν εθνοκεντρικό και τον άλλο με «κεκτημένα» και προνόμια. Μη με ρωτήσετε πως το προβλέπω, ας πούμε ότι θεωρώ κοσμογονία να ακούω από κει που δεν το περίμενα για επιχειρηματικότητα, για τήρηση συμφωνιών, για έλλειψη φοβιών.

Φυσικά όλα αυτά θα βρουν λυσσαλέα αντίσταση είτε από αγνές(αλλά εκτός τόπου και χρόνου)ιδεολογίες, είτε από συμφέροντα και νοοτροπίες. Έμαθα τις προάλλες ότι πρόσφατα, μαζί με τα χιλιάδες παράπονα για τους λογαριασμούς του νερού και την αδυναμία πληρωμής από πολλούς, ήρθε στον δήμο Αγρινίου και αίτημα για αδυναμία πληρωμής  (από πρώην δήμο που συνενώθηκε) για λογαριασμό πάνω από 3 χιλιάδες ευρώ. Και όταν το έψαξαν διαπίστωσαν ότι ο άνθρωπος που διαμαρτυρόταν δεν είχε πληρώσει από το 1999 και δώθε! Ε, κάτι τέτοια θα εξέλιπαν κάποτε και μάλλον έχουμε πέσει στην κατάλληλη στιγμή.

Για να γίνει αυτό βέβαια θα πρέπει να αρχίσουμε με τα βασικά. Όχι μόνο δικαιοσύνη αλλά και διάκριση των εξουσιών που ουδέποτε είχαμε. Σε τέτοιο βαθμό που γεννήθηκαν  τέρατα σαν την αλληλεγγύη  που εξέφρασε ο υπουργός Κουράκης σε ανθρώπους που έχουν δικαστήριο γιατί άσκησαν ολίγη… συμβολική βία σε κείνον τον αντιπαθή Φούχτελ. Διότι το τέρας αυτό, δηλαδή ένας υπουργός να επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία είναι αδιανόητο για κανονική δημοκρατία, αλλά δεν ήρθε μόνο του. Προηγήθηκαν τα πολλά χρόνια κατά τα οποία υπουργοί έκαναν αναγγελίες δικαστικών αποφάσεων ή εξέφραζαν «γνώμη» για δίκες ακόμη και πολιτικού χαρακτήρα.

Τίποτε δεν προήλθε, λοιπόν, από παρθενογένεση σε τούτη τη χώρα. Και ίσως ήρθε ο καιρός να το πιάσουμε όλο από την αρχή εγκαθιδρύοντας τώρα μια κανονική, δυτική, δημοκρατία, έστω με μερικούς που δεν την πολυπιστεύουν.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.