Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Ένταση για τον Κανονισμό και τον προϋπολογισμό της ΚΕΔΑ

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Ένταση για τον Κανονισμό και τον προϋπολογισμό της ΚΕΔΑ

Πρόταση για άμεση δημοκρατία αλλά χωρίς «παιδική χαρά»…

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Ήταν βέβαιο πως δε θα ήταν ένα βαρετό δημοτικό συμβούλιο το σημερινό στο Αγρίνιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη αρχή όταν ξεκίνησε  η συζήτηση με αιχμές από την μείζονα αντιπολίτευση σχετικά με το πως χειρίστηκε η πλειοψηφία το θέμα της υπεξαίρεσης στο δημοτικό πάρκινγκ, με τον κ. Καζαντή να κατηγορεί την πλειοψηφία ότι γνώριζε το θέμα σε περίοδο που συζητιόταν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά προτίμησε να μην το αναφέρει, παρά να πάει άμεσα στις δικαστικές αρχές παρακάμπτοντας την κρίση του οργάνου. Ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός απάντησε ότι υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες για τέτοια θέματα και ότι από τη στιγμή που έχει αναλάβει η δικαιοσύνη το θέμα δεν πρέπει να μεγαλοποιείται.

Στη συνέχεια υπήρξαν νύξεις για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου και την πορεία του ειδικά από τον κ. Καλαντζή της «Πανδημοτικής» ο οποίος υποστήριξε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδα έχει μπει τελεσίδικα στο στόχαστρο διάφορων και ότι δεν υπάρχουν οι άμυνες οι οποίες θα απαιτούνταν για να μην γίνει. ξανά χαμένη υπόθεση. Και εδώ απάντησε ο κ. Μοσχολιός λέγοντας ότι δεν ανησυχεί και ότι παρά τα όσα λέγονται από διάφορες πλευρές η διοικούσα επιτροπή κάνει καλά τη δουλειά της και εργάζεται διαρκώς για τα θέματα, ακόμη και γι΄ αυτά που δείχνουν να μην επιλύονται όπως είναι εκείνο της οικονομικής αυτοτέλειας.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης, όμως, και με πολύ ένταση, ήταν εκείνο της ψήφισης του νέου κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου το οποίο επρόκειτο να περάσει μετά από ενημέρωση των συμβούλων για ένα «μπούσουλα» που έχει δώσει το υπουργείο και στο οποίο ζητήθηκαν οι θέσεις των παρατάξεων. Υπήρξαν σφοδρές διαφωνίες και από τη μείζονα αλλά και την ελάσσονα αντιπολίτευση ειδικά για το χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι σύμβουλοι για να μιλάνε αλλά και για το δικαίωμα της δευτερολογίας. Σε αυτό ειδικά επέμειναν οι κ. Καζαντζής, Νικάκης, Γκρίζης, Κοτρολός. Παράλληλα εξέφρασαν την θέληση όλοι όσοι πήραν το λόγο για να δίνεται η δυνατότητα και σε πολίτες να μιλούν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Καλαντζής μάλιστα τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία «να ξεπεράσουν όλοι τους εαυτούς τους» δίνοντας μια φορά το δίμηνο το λόγο αποκλειστικά στους δημότες να ρωτούν ότι θέλουν και τους συμβούλους να απαντούν. Ο δήμαρχος στην απάντησή του δήλωσε πως δεν έχει αντίρρηση αρκεί να μην γίνει το Δημ. Συμβούλιο «παιδική χαρά», όπως είπε, και να μην δοθεί η δυνατότητα σε όποιον θέλει να το κάνει προσωπική υπόθεση. Πάντως νωρίτερα υπήρξε ένταση μεταξύ του προέδρου κ. Γρίνου και δημότη της πόλης που είναι και δημοσιογράφος-εκδότης, όταν ο τελευταίος ζήτησε και πήρε το λόγο αλλά διακόπηκε από τον πρόεδρο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σκληρές εκφράσεις και αναφορές όπως «χούντα» αλλά και άλλα πιο βαριά.

Επί της ουσίας πάντως κρίθηκε καλό να μην γίνει ψηφοφορία για τον κανονισμό αλλά να φτιαχτεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα μελετήσει όλες της νέες προτάσεις και θα φέρει από κοινού το νέο κανονισμό προς ψήφιση.

Τελευταίο θέμα με…θέματα ήταν εκείνο του προϋπολογισμού της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου της οποίας το διετές πρόγραμμα ήρθε προς έγκριση. Και οι δυο αντιπολιτεύσεις εστίασαν στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των εξόδων είναι σε ένα κωδικό με το όνομα «Διάφορα έξοδα» κάτι που δεν επεξηγεί για τι πρόκειται. Μάλιστα ο κ. Καζαντζής από την αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για «αδιαφάνεια» και «σκάνδαλο», χαρακτηρισμούς που όπως είπε δεν υιοθετεί ο κ. Νικάκης, εκφράζοντας όμως απορία για το θέμα. Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κα Κραβαρίτη εξήγησε ότι πρόκειται απλά για λογιστική αποτύπωση των εξόδων με αυτό το όνομα και ότι εξηγούνται 39 δράσεις που περιλαμβάνονται στο χαρακτηρισμό «Διάφορα Έξοδα», ενώ η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Κατσαρή εξήγησε ότι η Επιχείρηση δεν έχει πληθώρα κωδικών στη διάθεσή της, παρά μόνο τέσσερις για να χρησιμοποιεί. Αρνήθηκε πάντως κάθε χαρακτηρισμό, αφού, όπως είπε, όλα αναρτώνται στο «Διαφάνεια» ενώ περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ελέγχονται και από ορκωτούς λογιστές. Πάντως η αντιπολίτευση δεν πείστηκε και ο προϋπολογισμός αλλά και το διετές πρόγραμμα της ΚΕΔΑ πέρασε με πλειοψηφία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.