Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Κωνσταντόπουλος: Η εξάλειψη της διαφθοράς δεν είναι μόνο θέμα νόμων…

Κωνσταντόπουλος: Η εξάλειψη της διαφθοράς δεν είναι μόνο θέμα νόμων…

Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, όπως παραχωρήθηκε στην εφημερίδα  “Εμπρός”:

 

Κύριε Κωνσταντόπουλε, αποφασίσατε να συμμετάσχετε ως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Η Ναύπακτος σας γνωρίζει, όπως και την οικογένειά σας, και σας εκτιμά. Για να σας «σταυροδοτήσει» όμως ένας ψηφοφόρος, θα πρέπει να ψηφίσει το κόμμα σας. Πιστεύετε πως έχουν άδικο όσοι λένε πως «έχει κλείσει τον κύκλο του» το ΠΑΣΟΚ;

Πράγματι, το μέχρι τώρα ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι Έλληνες όμως φιλόσοφοι από την αρχαιότητα πάντα πίστευαν ότι κάθε αρχή και κάθε τέλος βρίσκονται σε μία διαρκή αλληλουχία. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολιτικές απόψεις που βεβαίως ξεκινούν από φιλοσοφικές αποτυπώσεις. Σημασία έχει να δούμε ποιό θα είναι το «νέο» ΠΑ.ΣΟΚ και πώς όλοι όσοι θεωρούμε, αν όχι αναντικατάστατο, τουλάχιστον πολύ σημαντικό το ρόλο του, θα συμβάλλουμε.

Η ανανέωση στην κορυφή και η αλλαγή αρχηγού, συνήθως δρα ψυχολογικά στον κόσμο, δημιουργεί δηλαδή προσδοκίες για βελτίωση, τόσο στον σχεδιασμό της πολιτικής όσο και στον επικοινωνιακό τρόπο προβολής της, για κάθε κόμμα. Θεωρείτε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει ουσία σ’ αυτές τις προσδοκίες;

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένας πολύ ικανός πολιτικός. Αυτό το αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοί του. Κάθε ικανός άνθρωπος είναι προφανούς χρησιμότητας. Άρα η επιλογή του ως αρχηγού ήταν ομαλά αναμενόμενη και οι προσδοκίες που προκαλεί η παρουσία του, παρότι οι συνθήκες είναι δύσκολες, είναι βάσιμες.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου παρουσιάζεται από όλους ως ο κύριος υπεύθυνος της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο, με τις επιλογές του την τελευταία διετία. Έστω και εκ των υστέρων, πιστεύετε πως υπήρχαν διαφορετικές και – ίσως – πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τη διαχείριση αυτής της κρίσης;

Ποτέ μου δεν υπήρξα οπαδός των μετά Χριστόν προφητειών. Πιστεύω στην αρχή του management που λέει «αναζητώντας την καλυτερη απόφαση μην ξεχνάς ότι καταρχήν πρέπει να πάρεις μια απόφαση». Βεβαίως αυτή η αρχή πρέπει να ακολουθείται και από τη γνωστή παροιμία που λέει «στο δρόμο της ζημιάς, όποτε σταματήσεις είναι ωφέλεια.»

Επομένως σημασία έχει η παρακολούθηση κάθε διεργασίας και κάθε εφαρμογής, εννοείται με μεγαλύτερο άγχος και περίσκεψη, εφόσον αφορά δύσκολα θέματα και διλλήματα σαν και αυτά που αντιμετωπίστηκαν. Κάθε άλλη λογική δεν εμπεριέχει σωφροσύνη και υψηλή πιθανότητα παραγωγής σωστού αποτέλεσματος.

 Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν υποθέσουμε πως πιστεύει σ’ αυτές τις διαφορετικές πολιτικές, γιατί δεν τις απαίτησε, μέλος ων – και πανίσχυρο μάλιστα – της τελευταίας κυβέρνησης;

 Μία επαναδιαμόρφωση απόψεων και πολιτικών πρέπει να γίνεται επί τη βάσει των νέων συνθηκών και των παρατηρήσεων που κατεγράφησαν. Αυτό προκύπτει σαν υποχρέωση και σε καμία περιπτωση δεν πρέπει να θεωρείται η όποια επαναδιαμόρφωση σαν αντίφαση σε ό,τι προηγήθηκε.

Στις μέρες μας αποκαλύπτονται, σωρηδόν και καθημερινά, περιπτώσεις που αποδεικνύουν την εξάπλωση και τη μακροβιότητα της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου. Είναι μονόδρομος η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, και αυτό ευαγγελίζονται όλοι. Πιστεύετε πως οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν τη θέληση – αλλά και τη δυνατότητα – να υπηρετήσουν αυτόν τον στόχο; Το κόμμα σας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση;

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι η ηθική μπορεί να επιβληθεί μέσω νόμων και κανονιστικών διατάξεων. Οι νόμοι μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα με θεσμικό τρόπο και άρα να περιορίσουν τη δυνατότητα ύπαρξης «σκοτεινών» συμπεριφορών. Η εξάλειψη όμως κάθε κακής νοοτροπίας και εκφυλιστικής συμπεριφοράς είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο του νομοθέτη και του όποιου κόμματος.

Πιστεύετε πως η Δικαιοσύνη λειτουργεί επαρκώς στη χώρα μας; Υπάρχουν περιθώρια να βελτιωθεί η λειτουργία της ώστε να συνδράμει αποτελεσματικά στον πόλεμο κατά της διαφθοράς;

Η δικαιοσύνη, όπως και άλλες λειτουργίες του δημοκρατικού μας πολιτεύματος διαλεκτικά διασυνδεόμενες συνυπάρχουν. Άρα, φαινόμενα διαφθοράς έχουν και εκεί καταγραφεί. Σε γενικές γραμμές όμως η δικαιοσύνη, ο στρατός, η εκκλησία και κάποιες άλλες είναι αυτές που όχι τυχαία διατηρούν υψηλότερο κύρος και αποδοχή από τους πολίτες όπως αυτό καταγράφεται στις διάφορες μετρήσεις.

 Παρατηρούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και στο κοινό νόμισμα. Ταυτόχρονα, εντείνεται το ρεύμα της αποδοκιμασίας προς τα κόμματα που, αντί πάσης θυσίας, υπερασπίζονται αυτήν την επιλογή. Πώς κρίνετε αυτή την αντίφαση; Πιστεύετε πως ο «αντιμνημονιακός λόγος» θα επικρατήσει στις κάλπες;

 Όπως προκύπτει από την ερώτησή σας, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εμπεριέχει κάποια αντιφατικότητα και ασάφεια, έτσι προκύπτει να είναι και η συμπεριφορά μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι το θέμα του μνημονίου το χρησιμοποιούν κάποιοι για να παράξουν ψευτοδιλλήματα, τεχνητούς διαχωρισμούς του ελληνικού λαού και σαν συνέπεια εκλογικά αλιεύματα που θα προκύψουν από το γνωστό «ψάρεμα σε θολά νερά».

Προσωπικά συμφωνώ με την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το κοινό νόμισμα, και δεν συμφωνώ με την άνευ όρων αποδοχή των όποιων υποδείξεων. Δε μπορεί στο όνομα μιας βασικής επιδίωξης να δεχθούμε στο μέλλον οποιουσδήποτε όρους, υπό την προυπόθεση βέβαια ότι η όποια άρνηση θα πρέπει να ακολουθείται από τεκμηριωμένες και υλοποιήσιμες υπέρ του λαού αντιπροτάσεις.

Πώς κρίνετε την θεαματική αύξηση της επιρροής των ακροδεξιών – υπερεθνικιστικών τάσεων και απόψεων στην κοινή γνώμη; Ποια είναι η δική σας άποψη για το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας;

 Αυτό που δημοσκοπικά καταγράφεται στη Χρυσή Αυγή, δεν είναι ακροδεξιοί. Ακροδεξιοί είναι το 0,30 τοις εκατό που καταγράφονταν σε παλαιότερα εκλογικά αποτέλεσματα, ενώ οι υπόλοιποι κυριαρχούνται από θυμό και όχι εννοείται από πολιτική αποδοχή του Χίτλερ και των συναφών δολοφόνων της δημοκρατίας και της ανθρωπότητας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι της χώρας αλλά της Ευρώπης. Η μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των μεταναστών στοχεύουν στη Γερμανία, τη Σουηδία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και η Ελλαδα είναι μεσοσταθμός τους. Άρα υπάρχουν ζητήματα που πρεπει να τα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, άλλα το κράτος και άλλα οι τοπικές κοινωνίες. Δύο πράγματα δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Α) ότι σχεδόν όλοι οι μετανάστες είναι φτωχοί άνθρωποι και ουδείς νομιμοποιείται να τους αντιμετωπίζει ρατσιστικά αφού άλλωστε μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων έχει τραυματικές εμπειρίες αντίστοιχων συμπεριφορών κατά του και

Β) ότι δε μπορούμε να είμαστε απολύτως χαλαροί στο φαινόμενο όταν γνωρίζουμε ότι 2 με 3 εκατομμύρια υποψήφιοι μετανάστες προς την Ελλάδα περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας και η Ελλάδα σαν χώρος και σαν δυνατότητα, οικονομία κτλ δεν μπορεί να δεχθεί το μεγάλο μέρος των Ασιατών που έχει κατέθυνση κατά βάσιν την Ευρώπη.

Η απόλυτη στεγανοποίηση των περασμάτων θα οδηγήσει σε εκτροπή τα ρεύματα μετανάστευσης και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια.

 Πιστεύετε πως υπάρχουν περιθώρια για ειλικρινείς μετεκλογικές συνεργασίες ώστε να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα; Δεν φοβάστε «τραβήγματα του χαλιού» ανάμεσα στα όποια, αναγκαστικά συνεργαζόμενα, κόμματα;

Η ανάγκη για επιβίωση, αυθυπαρξία και προοπτική της χώρας θα επιβάλλει την απαιτούμενη σωφροσύνη, η οποία θα οδηγήσει σε υποχρεωτικές συνεργασίες.

Αιτωλοακαρνανία, Ναυπακτία. Ο τόπος σας αλλά και η περιφέρεια, της οποίας των ψηφοφόρων ζητάτε την ψήφο. Τόπος γεμάτος προβλήματα αλλά και με μεγάλες προοπτικές εάν προσεχτεί. Εφόσον εκλεγείτε, είστε διατεθειμένος να πολεμήσετε γι’ αυτόν; Έχετε εικόνα για ύπαρξη κάποιων υγειών δυνάμεων που ήδη μοχθούν εδώ; Πώς θα τις βοηθήσετε;

Είναι αυτονόητη η σκοπιμότητα της υποψηφιότητάς μου. Σε μια εποχή που στο ΠΑ.ΣΟ.Κ παρατηρήθηκαν φυγόκεντρες διαθέσεις, η διάθεσή μου για παρουσία υπό δυσμενείς όρους σε αυτόν τον πολιτικό αγώνα, σας διαβεβαιώνω είχε σαν βασική αφετηρία, την αγάπη για τον τόπο μου.

Εικόνα για τα θέματα, τα προβλήματα αλλά και τις υγιείς δυνάμεις από όλους τους πολιτικούς χώρους που μοχθούν, έχω. Ελάχιστη υποχρέωσή μου, εφόσον εκλεγώ, είναι να κάνω αυτό που μέχρι τώρα έκανα, να είμαι θετικός συνομιλητής, συμπαραστατης και αρωγός αυτών που από κοινού αγωνιστήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η συνέργεια είναι μία λέξη που την πιστεύω σαν ιδεολογία.

Τελικά, κύριε Κωνσταντόπουλε, τι διακυβεύεται στις επερχόμενες εκλογές;

Τα διακυβεύματα είναι πολλά. Η σοβαρότητα, η μη αποποίηση ευθυνών, η σύγκρουση με το λαϊκισμό, η πολιτική τόλμη που οδηγεί σε δικαίωση, αλλά που όσοι είναι ταγμένοι σε αυτούς τους προσανατολισμούς δοκιμάζονται σκληρά τώρα, είναι μερικά εξ αυτών.

Τελικά όλα αυτά συγκλίνουν στο μέγιστο διακύβευμα που καθένας πρέπει να απαντήσει σωστά στην κάλπη. Η Ελλάδα αύριο, πώς θα είναι; Μέσα από ποιό δρόμο θα οδηγηθούμε εκεί; Και εν τέλει, ποιούς πρέπει να εμπιστευτούμε;

Στις 6 Μαΐου καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε. Θέλω να πιστεύω ότι μεγάλο ποσοστό απαντήσεων θα δείχνει τη σωστή καατεύθυνση.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.