Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Εκδήλωση για τον Πόντο στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

Εκδήλωση για τον Πόντο στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

DSCN8385

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Τάσου Μηλιώνη και παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/5/15 και ώρα 7.30 το απόγευμα, στα πλαίσια των πολιτιστικών και επετειακών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Κων/νου Δήμου Αγρινίου, που είναι αφιερωμένες στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού(1919) και στην μαρτυρική πορεία των προσφύγων(1922), η εκδήλωση από το ίδρυμα Τάσου Μηλιώνη:

“Γη του Πόντου-Μαρτυρίες-Αφηγήσεις προσφυγόπουλων Αγ. Κων/νου”

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Ανδρέας ΨΩΜΙΑΔΗΣ, ο οποίος αναφέρθηκε στο νόημα & στην σημασία που έχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι σήμερα, από τον πρώην Δήμο Αγ. Κων/νου & νύν Δ. Κ. Αγ. Κων/νου Δήμου Αγρινίου.

Είπε ότι με την εκδήλωση αυτή, αλλά & άλλες που προγραμματίζονται να γίνουν στο άμεσο μέλλον (έκανε σύντομη αναφορά σ’ αυτές), το Δ.Σ. του ιδρύματος, τιμά τις εκδηλώσεις μνήμης, αλλά & τον αείμνηστο ιδρυτή του ιδρύματος, ΤΑΣΟ ΜΗΛΙΩΝΗ.

Το στίγμα στην εκδήλωση έδωσαν οι μαρτυρικές αφηγήσεις των τέκνων & των εγγονών αυτών που ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1922 απ’ τις αλησμόνητες πατρίδες (Δημητριάδης Πέτρος, Βασιλειάδου Μαρία, Θεοδωρίδου Μαρία, π. Καγιάς Χριστόφορος, Καραμανόλης Γιώργος, Ταφλανίδου Σοφία, Σεβαστοπούλου Δέσποινα, Τζογάνη Μελανία, Τακορίδου Παναγιώτα, Μαρνέζου Αναστασία, Κολύδα Ησαΐα), οι οποίοι με πολύ γλαφυρό και άμεσο λόγο, περιέγραψαν τις βαρβαρότητες που υπέστησαν από το τότε τουρκικό καθεστώς, οι παππούδες και οι γονείς τους.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε, ο εκ Αγ. Κων/νου καταγόμενος κ. Νεραντζής Ιωάννης, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ν. Αιτ/νίας.

Στην εκδήλωση απηύθηναν σύντομο χαιρετισμό η αντιδήμαρχος πολιτισμού Αγρινίου κ. Παπαγεωργίου Μαρία και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αγ. Κων/νου κ. Γαμβρούλης θεμιστοκλής.

Παρευρέθηκαν, ο αιδεσιμότατος ιερέας  Δημήτριος Αντωνίου, οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου  Μελιάδης Γεώργιος & Καλατζής Κων/νος, η πολιτευτής Ν. Αιτ/νίας κ. Ευπατρίδη-Πλεξίδα Βαλάντη ,οι Δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σεϊτανίδης θεόδωρος, Παπούτσης Φώτιος, Κολοβός Χρήστος, οι τοπικοί σύμβουλοι κ.κ. Γκούβας Σπύρος, Ανέστης Τακορίδης, Μπλίκα Μαριάννα, η πρόεδρος του μικρασιατικού συλλόγου Αιτ/νίας κ. Γκούρλια Ανδριάννα, ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Αιτ/νίας “Δ. Ψαθάς” κ. Κων/δης Κων/νος, ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης & δ/ντής του Γυμνασίου Αγ. Κων/νου κ. Κατσινούλας Παναγιώτης, η δ/ντρια του Σ.Ε.Κ. Αγρινίου κ. Συρόκου-Κωστάκη Ελένη, ο κ. Κονταξής Κων/νος, πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Τσέλιος Κων/νος, ανώτερο στέλεχος τραπέζης και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αγρινίου , και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης παρατέθηκε μικρή δεξίωση.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την τιμητική τους παρουσία , όσους κατέθεσαν μαρτυρίες – αφηγήσεις και ιδιαίτερα τις & τους κ.κ. Κωνσταντινίδου Δέσποινα (π. δημοτική σύμβουλο), Μαυρίκα Κική(αντιπρόεδρο συλλόγου Μικρασιατών), Γεωργιάδου Τασούλα, Μαυρίκα Μπάμπη (π.δημοτικό σύμβουλο), Παρασκευοπούλου Μαρία (ταμία συλλόγου συνταξ.ΤΕΒΕ Αγρινίου) και Νεραντζή Γιάννη, για την σημαντική συμβολή τους, στην πραγματοποίηση και στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαρίστησε τον Αχελώο TV για την τηλεοπτική κάλυψη και τον κ. Χορόπουλο Νικόλαο, τεχνικό ήχου, για την δωρεάν κάλυψή του αντίστοιχα.

DSCN8411 DSCN8459 DSCN8487

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.