Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Εκτροπή Αχελώου: Αιτωλοακαρνανία- Θεσσαλία σε θέσεις μάχης για την 24η Μαΐου

Εκτροπή Αχελώου: Αιτωλοακαρνανία- Θεσσαλία σε θέσεις μάχης για την 24η Μαΐου

Σε εγρήγορση για τη μάχη κατά της εκτροπής του Αχελώου ενόψει της συζήτησης (24 Μαΐου) στο ΔΕΚ των 14 Προδικαστικών Ερωτημάτων του ΣτΕ επιχειρεί να παραμείνει η Συντονιστική Επιτροπή των Φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Πραγματοποίησε μάλιστα σύσκεψη την περασμένη Τρίτη για την κατάλληλη προετοιμασία και συγκεκριμένα ,όπως αναφέρει η εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, για τη συγκρότηση της αντιπροσωπείας και το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης και την κατανομή των οικονομικών στους καλλικρατικούς δήμους (καθώς οι προσφυγές είχαν γίνει από «καποδιστριακούς» ). Παράλληλα η συντονιστική επιτροπή θα ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Περιφερειακή υπόθεση για τη Θεσσαλία. Για τη Δυτική Ελλάδα;
Ενόψει της 24ης Μαΐου πάντως μεγάλη κινητικότητα υπάρχει από την Πανθεσσαλική Επιτροπή και ο επικεφαλής της Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ήδη εξέφρασε τις θέσεις της ,υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής, στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και στην Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη σε συναντήσεις που είχε στη Βουλή.
Ο κ. Αγοραστός συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολο Βλιτσάκη συναντήθηκε επίσης με το γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο και συζήτησαν το θέμα. Μάλιστα στη συνάντηση ο κ. Βλιτσάκης υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για εκτροπή ενός ποταμού που δεν εκτρέπεται γιατί ανήκει στη Θεσσαλία αλλά για διαχρονική εκτροπή της νομιμότητας και της κοινής λογικής», φράση που ουσιαστικά βρίσκεται μονίμως στα χείλη των Αιτωλοακαρνάνων .
Ερωτηματικό στην Αιτωλοακαρνανία παράλληλα παραμένει ο βαθμός κινητοποίησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όταν στη Θεσσαλία έχει «πάρει πάνω» της τον αγώνα. Η στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου απασχόλησε τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει στα αρμόδια Υπουργεία τη ρητή θέση της γύρω από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και έπ’ αυτής της θέσης δεν αποκλίνει κατ’ ελάχιστον», υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας . Παράλληλα ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας ότι είναι αυτονόητο ότι «βρισκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας» που την ημέρα συζήτησης των προδικαστικών ερωτημάτων θα παρίστανται στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου ενώ επανέλαβε την θέση του για την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Ζούμε Δυτικά» Γιώργος Παπαναστασίου ζήτησε να ενημερωθεί το Συμβούλιο εάν και σε ποιο επίπεδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναπτύξει αντίστοιχη (με τη Θεσσαλική) δραστηριότητα ή κινητικότητα ενόψει της 24ης Μαΐου. Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί με ποιο τρόπο προτίθεται ο Περιφερειάρχης να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα της Αιτωλ/νίας .Σύμφωνα με την παράταξη του Γιώργου Παπαναστασίου « η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί, αφού η μετάθεση στο (άγνωστο) μέλλον σύστασης – όπως πρότεινε – ενός φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ούτε εξυπηρετεί, ούτε μπορεί να προλάβει γεγονότα». «Επανειλημμένα ο κ. Κατσιφάρας έχει προφορικά εκφράσει την σύνταξή του με τις θέσεις των τοπικών φορέων για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Παρόλα αυτά διαπιστώνεται πως η στήριξή του περιορίζεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και όχι πρακτικό – αποτελεσματικό, προφανώς για λόγους πολιτικών δεσμεύσεων».

Η μάχη των νομικών
Τη νομική μάχη για τη Θεσσαλία θα δώσει οι Νομικοί της Σύμβουλοι με τη Νομική Εταιρεία των Αθηνών «Φλογαΐτη – Σιούτη» που έχει χειριστεί έως τώρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο ΔΕΚ (Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) την υπόθεση του Αχελώου για λογαριασμό των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα προβεί μάλιστα σε λεπτομερείς ανακοινώσεις για το θέμα του Αχελώου.
Η Αιτωλοακαρνανία θα εκπροσωπηθεί από τη νομική ομάδα (επικεφαλής είναι ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος από τους κορυφαίους Έλληνες νομικούς που δραστηριοποιείται σε όλα τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια) που έχει δώσει τις επιτυχημένες μάχες στην οποία θα προστεθεί ο ειδικός στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο κ.Χατζής που έχει έδρα στο Λονδίνο.

«Η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα γίνει με νομικούς όρους. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά δικαστήρια όπου βάζουν και πολιτικά ζητήματα οι υπερασπιστές της εκτροπής. Εκεί είναι καθαρά νομικοί οι όροι που θα χρησιμοποιηθούν και κάθε πολιτικολογία θα προκαλεί παρέμβαση του προέδρου» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Baϊνάς. Σημείωσε μάλιστα πως «στο ΔΕΚ θα είναι πιο εύκολη η εκδίκαση της υπόθεσης αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για μελοδραματισμούς, όπως για το τι θα κάνουν οι θεσσαλοί αγρότες που δεν μπορούν να ποτίσουν τα βαμβάκια τους… και άλλες παρόμοιες επιεικώς απαράδεκτες τοποθετήσεις».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.