Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 3ου Εικαστικού Κύκλου
«Ερνστ Τσίλλερ» – με ομιλήτρια την κα Μαριλένα Κασιμάτη,
επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Το Σάββατο 28 Απριλίου 2012 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3ου Εικαστικού Κύκλου καλεσμένη του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου είναι η κα Μαριλένα Κασιμάτη, επιμελήτρια της Ε.Π.Μ.Α.Σ.
Ο Τσίλλερ (1837-1923) παραμένει ο μεγάλος γνωστός – άγνωστος της αρχιτεκτονικής ιστορίας των Αθηνών. Πίσω από το όνομά του αναγνωρίζουμε τη μεταμόρφωση της Αθήνας από το ρημαγμένο χωριό του 1830 στη νεοκλασική πρωτεύουσα των αρχών του περασμένου αιώνα, αλλά και μια σειρά επιβλητικών κτιρίων του αθηναϊκού νεοκλασικισμού : Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Σλήμαν, Μέγαρο Σταθάτου, Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χημείο, Μέγαρο Δεληγιώργη, κ.ά.
Η κα Μαριλένα Κασιμάτη, είναι η κατ’ εξοχήν ειδική για το έργο του Τσίλλερ. Εκτός από τις εκδόσεις και τις μελέτες της για το έργο του, είναι η επιμελήτρια που, αφιερώνοντας τρία ολόκληρα χρόνια, παρουσίασε πέρυσι στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας τη μεγάλη έκθεση, την μοναδική αυτής της κλίμακας που έγινε ποτέ για τον Ερνστ Τσίλλερ. Η κα Κασιμάτη μέσα από οπτικό υλικό θα παρουσιάσει άγνωστες και ενδιαφέρουσες πλευρές του αρχιτέκτονα, ζωγράφου, ερευνητή και λάτρη της αρχαιότητας, ο οποίος επέλεξε να ταυτίσει τη ζωή του με την αναγέννηση της Αθήνας.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7,30 μμ στο κτίριο της πρ. Τράπεζας της Ελλάδος (Αναστασιάδη 1, Αγρίνιο).
…………………………………………………………………………
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ :
Η κα Μαριλένα Κασιμάτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ολοκληρώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Ιστορία της Τέχνης, Αρχαιολογία και Φιλοσοφία από όπου αποφοίτησε με διδακτορικό δίπλωμα. Εργάστηκε επί διετία στα Κρατικά Βαυαρικά Μουσεία. Από το 1984 εργάζεται ως Επιμελήτρια στην Εθνική μας Πινακοθήκη. Αντικείμενο έρευνάς της είναι η δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, τα σχέδια και η φωτογραφία στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Έχει εκδώσει κατάλογο με τα χαρακτικά της Εθνικής Πινακοθήκης, στα οποία πρέπει να προστεθεί και η έρευνά της για τη ζωγραφική του 19ου αιώνα. Έχει διδάξει Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αθήνας. Διετέλεσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι. Συνεργάστηκε σε ελληνικά και γερμανικά λεξικά τέχνης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις στην Εθνική Πινακοθήκη, μεταξύ άλλων: “Αθήνα-Μόναχο, Τέχνη και Πολιτισμός στη Νεώτερη Ελλάδα” σε συνεργασία με βαυαρικά και ελληνικά κρατικά μουσεία. Διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες Ιστορίας της Τέχνης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας “Εθνικές Ταυτότητες – Διεθνείς Πρωτοπορίες” υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Association International des Critiques d`Art – ΕΛΛΑΣ και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.
…………………………………………………………………………