Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο κατά 5,23% το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Πού θα φτάσει το αρνί

ImageHandler.ashx

Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ – Η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει σε σχέση με πέρυσι αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα
Ακριβότερο κατά 5,23% αναμένεται να είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Για μία πενταμελή οικογένεια το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 104,22 ευρώ, όντας αυξημένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (99,04 ευρώ) κατά 5,23%, με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά – κρεατικά) να εμφανίζουν μία μεσοσταθμική ανοδική τάση η οποία προσεγγίζει το 8,04%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων σε σούπερ μάρκετ αλλά και στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), τα κρεατικά εμφανίζονται το 2014 ακριβότερα κατά 0,74% κατά μέσο όρο. Οι ανοδικές τάσεις στα κρεατικά περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την ετήσια υποχώρηση της τιμής του κοτόπουλου (-17,39%) και του χοιρινού κρέατος (-4,44%).

Ωστόσο, ειδικά η τιμή του ντόπιου αρνιού και κατσικιού καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο κατά 20,37% και 4,41% αντίστοιχα. Οι μεταβολές αυτές οφείλονται στο μειωμένο φετινό αριθμό των αμνοεριφίων, εξαιτίας των απωλειών από τον καταρροϊκό πυρετό, στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν αρκετούς βοσκότοπους και στην προγενέστερη έναρξη της εξαγωγικής δραστηριότητας λόγω του καθολικού Πάσχα.

Παράλληλα η ΕΣΕΕ καταγράφει εκτίναξη του κόστους των φρούτων και των λαχανικών (18,35%). Ενδεικτικά αναφέρεται πως το σπανάκι (62,79%), το μαρούλι (54,76%) και το ραδίκι (42,68%) σημείωσαν μία κατακόρυφη και αναπάντεχη άνοδο της τιμής τους, ενώ στον αντίποδα τη μεγαλύτερη, εντός λογικών πλαισίων, πτωτική τάση κατέγραψαν τα μήλα (-13,93%) και τα κρεμμύδια (-8,54%).

Όσον αφορά στα προϊόντα σούπερ μάρκετ, παρατηρείται μία μεσοσταθμική υποχώρηση των τιμών περίπου κατά 7% (6,96%), με την πλέον αξιοπρόσεκτη – μεταβολή να εντοπίζεται στο κόστος αγοράς αυγών (-18,47%) και βαφής (-17,97%) καθώς και του πασχαλινού τσουρεκιού (-14,04%).

Η έρευνα διερευνήθηκε και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Κατέγραψε μία αμελητέα ετήσια άνοδο σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 0,40%.

Ειδικότερα, τα θαλασσινά με πολύ μικρές αυξομειώσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ όσον αφορά στις τιμές των λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, υποχώρηση καταγράφουν το τουρσί χύμα (-5%) και τα ντολμαδάκια σε κονσέρβα (-4,55%), ενώ οι φακές (12,61%) και η ταραμοσαλάτα (1,53%) σημειώνουν ανοδική πορεία.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. APOL

    Έτσι είναι, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 50% και τα λαμόγια αυξάνουν τις τιμές. Αδέρφια μην αγοράζετε, φάτε κάτι άλλο το πάσχα και την τρίτη του πάσχα να είστε σίγουροι ότι θα αγοράσετε το αρνάκι με 4 € το κιλό. Η άλλη λύση είναι να το φάνε μόνοι τους ή να το πετάξουν. Για να δείτε πως κατεβάζουν τις τιμές οι πονηροί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.