Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Η αξία της ελιάς «δοσμένη» από τους αρμόδιους …

Η αξία της ελιάς «δοσμένη» από τους αρμόδιους …

Το ελαιόλαδο και η επιτραπέζια ελιά ήταν το αντικείμενο της πραγματικά ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Την πρωτοβουλία για την ημερίδα αυτή πήρε ο Δήμος Αγρινίου  και σκοπό είχε την ανάδειξη της πραγματικής αξίας του προϊόντος, ώστε να γίνουν γνωστές στην τοπική κοινωνία οι προοπτικές που διανοίγονται και οι ευκαιρίες που σήμερα υπάρχουν. Κλήθηκαν έτσι οι πλέον κατάλληλοι να μιλήσουν για την ελιά και το λάδι.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης κ. Π. Τζαμαλής. Ο κ. Τζαμαλής μίλησε για την αξία της ελιάς που έχει όπως ο ίδιος σημείωσε αναδειχθεί ανά τους αιώνες ως  το «δέντρο της Ελλάδας». «Η ελιά είναι ένα προϊόν που στον νομό μας αποτελεί το 50% των καλλιεργειών. Μιλάμε για 150.000 στρέμματα περίπου ελιές. Η καλή εκμετάλλευση της δε, είναι μια πολύ καλή διέξοδος για τους παραγωγούς», δήλωσε ο ίδιος.

Πρώτος ομιλητής της πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας, ήταν ο κ. Α. Κουντούρης, Γεωπόνος και διευθυντής αναπληρωτής Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής παραγωγής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος και μίλησε για τη θέση της ελιάς και των προϊόντων της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Γ. Οικονόμου, Οικονομολόγος Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, ο οποίος και μίλησε για το ελληνικό ελαιόλαδο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ο κ. Κώστας Ζούκας, οικονομολόγος, μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών- Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών και διευθύνων σύμβουλος ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ, ανέπτυξε το ζήτημα της εξαγωγής των επιτραπέζιων ελιών από τους παραγωγούς, τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν μέχρι να εξαγάγουν και όχι μόνο, αλλά και τις προοπτικές τους μέσα από αυτή.

Η επόμενη ομιλήτρια, κ. Μαγδαληνή Ράππου, Γεωπόνος στη Γενική Διεύθυνση  Φυτικής Παραγωγής του Υ.Π.Α.ΑΤ και πρώην επικεφαλής του τμήματος προώθησης στο Διεθνές συμβούλιο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη, με καταγωγή από το Αγρίνιο, ανέπτυξε στην ομιλία της τις προωθητικές ενέργειες για τα ελαιοκομικά προϊόντα στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. «Η περιοχή μας είναι ελαιοπαραγωγός περιοχή. Το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω είναι ότι ο ελαιοκομικός τομέας παρουσιάζει πολύ καλές δυνατότητες και πολύ καλές προοπτικές για εξαγωγές. Στόχος μας θα πρέπει να είναι οι επώνυμες εξαγωγές και το βασικό μας εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια, θα πρέπει να είναι η ποιότητα. Με μια καλή οργάνωση και με στρατηγική για την ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς, οι Έλληνες παραγωγοί θα βγουν κερδισμένοι, καθώς οι εξαγωγές είναι η λύση. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι πάνω από το 80% της παραγωγής του Ελληνικού ελαιολάδου ανήκει στην ποιοτική κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο», πράγμα που σαν ποσοστό είναι μοναδικό στον κόσμο! Πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε όλη αυτή τη ποιότητα», τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της η κα. Ράπου.

Το θέμα του επόμενου ομιλητή κ. Γ. Μιχαλόπουλου, γεωπόνου και εκπροσώπου της ΡΟΔΑΞ ΑΓΡΟ ΕΠΕ, ήταν η «πιστοποίηση αποτυπωμάτων άνθρακα και νερού».

Τέλος, μίλησε ο κ. Α. Κερασιώτης, χημικός μηχανικός ΕΜΠ και Διευθυντής Παραγωγής GAEA PRODUCTIONS, με θέμα της ομιλίας του «τα καλά πράγματα έρχονται σε μικρές συσκευασίες».

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.