Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Η ατζέντα της Χ.Α. στις τοπικές εκλογές;

Η ατζέντα της Χ.Α. στις τοπικές εκλογές;

thema

Η μεγαλύτερη αποτυχία όλων όσων ασχολούνται έστω και στοιχειωδώς με την πολιτική και είναι δημοκράτες(όχι οι γιαλαντζί) είναι η υιοθέτηση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής σε πολλά σημαντικά θέματα. Κυρίως την καθημερινότητα.

Κι επειδή κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν χωρίς να κρυβόμαστε, κάτι τέτοιο συμβαίνει και εδώ στο Αγρίνιο και γενικά στο νομό μας, σχεδόν με πανομοιότυπο τρόπο όπως και στην Αθήνα. Εκεί  τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: ένα κόμμα που δεν κατέβασε υποψηφίους σε πολλές περιοχές απασχολεί πάρα πολύ τι λέει και τι πρεσβεύει γιατί πάει εξαιρετικά σε μια πόλη που δεν βλέπεται. Και στις δύσκολες περιοχές και στο Κολωνάκι. Με το αστείο να είναι οι ψήφοι του να πρόκειται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις αλλά αυτό να μην ενοχλεί και τόσο κάποιους δημοκράτες.

Με παρόμοια στόχευση ομιλούν και πολλοί συμπολίτες μας. Σε μίνι μάρκετ, ανοιχτούς χώρους, στον καφέ και αλλού η ατζέντα είναι άλλη από την φανερή. Στο επίκεντρο οι ρομά ή μάλλον «οι γυφταίοι». Τι ψηφίζουν, που ζουν, πότε θα περάσει ένα τρένο να τους πάρει.

Αυτό δεν είναι το θέμα που σχεδόν μονοπωλεί τις…λαϊκές κουβέντες και επισύρει τιμωρία για όσους εκπροσωπούν την τοπική εξουσία; Αυτό και η τάξη σε κάποιες γκετοποιημένες περιοχές ή οι διορισμοί με τα 5μηνα στο δήμο και γιατί πριμοδοτούνται αυτοί που πριμοδοτούνται. Κανένας από τους δύο μονομάχους που έχουν μείνει να διεκδικούν το δήμο δεν υιοθετεί αυτή την ατζέντα, φυσικά. Πως θα μπορούσε κάποιος υποψήφιος δήμαρχος να ισχυριστεί ότι θα λύσει το θέμα της παραβατικότητας των ρομά, χωρίς να έχει δική του αστυνομία ή δικαιοδοσία στις δικαστικές αρχές; (Ο κ. Παπαναστασίου, ως εκείνος που έρχεται να ανατρέψει τη δημοτική αρχή, έχει εξηγήσει ότι είναι με τη νομιμότητα και ότι πρέπει να ισχύει για όλους το ίδιο. Ομοίως, φυσικά, ξέρει και ότι τα μόρια για τους όρους κοινωνικής αλληλεγγύης έρχονται από «τα πάνω»)

Η συζήτηση όμως σε επίπεδο κοινωνίας διεξάγεται, αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός να μην το παραδεχόμαστε. Κι ενώ υιοθετεί ο κόσμος την ατζέντα αυτή καλό είναι να δει και κάποια τοπικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα στις περιφερειακές εκλογές στον δήμο Αγρινίου η «Ελληνική Αυγή» πήρε πάνω από το μισό ποσοστό που πήρε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ! Και στη Δημοτική Ενότητα Αγρινίου πήγε οριακά με το ΚΚΕ και το συνδυασμό Κατσιφάρα!

Το τελευταίο που με νοιάζει είναι που θα πάνε αυτές οι ψήφοι και ποιον θα ευνοήσουν. Όπως δεν με ενδιαφέρει, προσωπικά, το κους κους τι ψήφισε η μια κοινότητα ή η άλλη στον πρώτο γύρο. Αλλά φοβάμαι ότι η ρητορική που ακούω στο δρόμο και εκεί που κάθομαι με κόσμο είναι παγιωμένη και μη αναστρέψιμη…

Επειδή τις βλέπω τις επικρίσεις να έρχονται, θυμίζω ότι δεν αποτελώ δείγμα ριζοσπάστη antifa, όπως δεν πιστεύω στη μια αλήθεια ούτε στη γενίκευση. Έχω γράψει ακόμα και σκληρά κείμενα για την παραβατικότητα των ρομά. Αλλά είναι ένα θέμα να ρωτάς τι θα γίνει με τα παιδιά που έπρεπε να είναι σχολείο και τα στέλνουν μεροκάματο ή να θεωρείς ότι είναι βιασμός μια κοπέλα να παντρεύεται στα 12 και στα 15 να έχει τρία παιδιά. Και είναι άλλο θέμα να ακούς ότι κάποιο…magic bus πρέπει να περάσει και να πάει κάπου άλλού(που αλήθεια;)δικαίους και αδίκους, λόγω καταγωγής.

Κανένας δεν είναι αθώος για το τι ψηφίζει και για τη ρητορική που υιοθετεί. Μετά να μην κάνουμε τον ανήξερο.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.