Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Η εκδήλωση της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας στον Αστακό

Η εκδήλωση της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας στον Αστακό

Η Ένωση Αστακηνών Αθήνας, που πρόσφατα δημιουργήθηκε, πραγματοποίησε τη δεύτερή της εκδήλωση, αυτή τη φορά στον Αστακό, τη Κυριακή 12 Ιουνίου, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Ξηρομέρου.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Σταμούλης Μακρής ανέφερε τους σκοπούς και στόχους της Ένωσης, εξήγησε τη λέξη «Αστακηνός» και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε στιγμές της ιστορίας του Αστακού από τα Ομηρικά χρόνια έως και το 18ο αιώνα.

Η ιστορικός κα. Ανθή Παπαθανασίου αναφέρθηκε στα κυριότερα χαρακτηριστικά της πόλης του Αστακού για τον 19ο αιώνα, την ανάπτυξη της πόλης, τη σύνθεση του πληθυσμού, την πολεοδομική της εξέλιξη, τη συγκρότηση των πρώτων αστικών λειτουργιών της.

Ο κ. Γρηγ. Νικήτας αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και το πώς αυτές επηρέασαν την ανάπτυξή της. Σημείωσε δεν είναι στις προθέσεις της Ένωσης να πάμε στο παρελθόν και να μείνουμε εκεί, θέλουμε να μάθουμε την ιστορία μας και να πάρουμε από αυτή τα χρήσιμα στοιχεία που μπορούμε χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Ενδιάμεσα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ, που ετοιμάστηκε για την εκδήλωση από τον κ. Δημ. Μπαμπούρη, με τίτλο «Αστακός: Στιγμές από μια Πατρίδα».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου κ. Βασ. Μουρκούσης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σπ. Λύτρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Α. Μαγγίνας, Κ. Μπαμούρης και Γ. Βότσης, ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αστακού κ. Κ. Τσιλιγιάννης και το μέλος κ. Γ. Κολλιάς, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου κ. Η. Γεωργαλής, ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Δ. Αρβανίτης. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής κ. Α. Μακρυπίδης.

Για το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Αστακηνών Αθήνας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.