Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Θέλουν περιφραγμένο Πάρκο με εντατική φύλαξη

Θέλουν περιφραγμένο Πάρκο με εντατική φύλαξη

Αυτό απαίτησε η πλειοψηφία στη νέα εκδήλωση της Κίνησης για τη Διάσωση του Πάρκου, καθώς και τις ελάχιστες παρεμβάσεις. Ζητήθηκε “τα λεφτά που θα περισσέψουν να επιστραφούν”!

Θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ομάδες περιφρούρησης και “κάθε νόμιμο μέσο τη μέρα της δημοπρασίας”. Γιούχα, χειροκροτήματα και αντεγκλήσεις ανάλογα με τον ομιλητή.

Το αποτέλεσμα της ανοιχτής συζήτησης στο χώρου του κέντρο διασκεδάσεως του πάρκου Αγρινίου σήμερα μπορεί να συνοψιστεί σε δυο σκέλη. Το πρώτο είναι η απόφαση για περαιτέρω ενέργειες και δράσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες και αφορούν τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης-εφόσον καταλήξει η δημοπρασία στις 16 του μήνα-αλλά και “όλα τα νόμιμα μέσα που υπάρχουν κατά τη μέρα της δημοπρασίας”. Δικηγόρος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της κίνησης αλλά και την ενημέρωση για τα επόμενα βήματα. Σε ότι αφορά πάντως τις ομάδες περιφρούρησης δεν έγινε ξεκάθαρο πότε θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση. Το δεύτερο που αποσαφηνίστηκε ήταν τι ζητά η πλειοψηφία όσων παρακολουθούν τις συνελεύσεις της συγκεκριμένης κίνησης. Αυτό διεφάνη από τα χειροκροτήματα και τις δια βοής παρεμβάσεις σε όσους μίλησαν. Οι πιο πολλοί λοιπόν, κυρίως κάτοικοι των γύρω περιοχών και πάνω από ένα ηλικιακό στάδιο, θέλουν να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Να μείνει το πάρκο περίκλειστο και να ενισχυθεί η περίφραξή του, να γίνουν μικρές παρεμβάσεις και κυρίως να φυλαχτεί εντονότατα. Υπήρξαν αναφορές σε ομάδες που κάνουν το πάρκο μη λειτουργικό και επικίνδυνο και σε ανάγκη για πολλούς φύλακες. Στόχος είναι δηλαδή η διατήρηση του δημόσιου χώρου  πάνω στον τυπικό ορισμό του τι είναι πάρκο, όπως το περιέγραψε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος της κίνησης που είχε ζητήσει να ανακηρυχθεί το πάρκο διατηρητέο, κ. Λυμπουρίδης. Δηλαδή “ένα κλειστό χώρο πρασίνου αναψυχής και ρεμβασμού”.

Τιμητική για τα ΜΜΕ και αποχώρηση δημοσιογράφου

Να σημειωθεί ότι αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν άμεσα ή έμμεσα στον τοπικό Τύπο μάλλον αποδοκιμάζοντας τη δουλειά των δημοσιογράφων, όπως συχνά συμβαίνει σε σε μαζικές συγκεντρώσεις. Υπήρξε όμως και φραστικό επεισόδιο μεταξύ μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής και του δημοσιογράφο-εκδότη Π. Φλωρόπουλου. Ο δεύτερος ζήτησε να εξηγήσει ο πρώτος(που είναι σημειωτέον και δημοσιογράφος ο ίδιος)τι εννοούσε όταν είπε τη φράση “για τους κομματικούς, πράσινους, βένετους, κόκκινους ροζέ να πω: καλώς τα παιδιά”, κάνοντας αναφορά και σε ΜΜΕ. Ακολούθησε αψιμαχία λεκτική και μετά από λίγο αποχώρηση του έμπειρου εκδότη με τη μακρόχρονη προσφορά στον Τύπο της περιοχής.

Τα δέντρα και οι τάσεις

Στο θέμα του κοψίματος ή όχι δέντρων και στο αν θα μπει το πάρκο μέσα κάπου 2 μέτρα στη ανατολική πλευρά απάντησε ο αντιδήμαρχος της πόλης κ. Τσούκαλος αρνητικά, λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη να κοπούν μόνο μικρά λιγούστρα. Αυτό ήταν και από τα λίγα πράγματα που μπόρεσε να πει, καθώς υπήρξαν γιούχα και αποδοκιμασίες από πολλούς στο κοινό, παρότι είχε κληθεί να εκπροσωπήσει το δήμο. Κάποιοι εξέφρασαν και απορία  για ποιο λόγο κλήθηκε ο δήμος να πει τη θέση του, ενώ ένας νεαρός παριστάμενος(που δεν επέτρεψε να τον φωτογραφήσουν τα ΜΜΕ και μόνο μετά από παράκληση είπε το όνομά του)απόρησε τι νόημα έχουν όλα αυτά και ποιος έχει εξουσιοδοτήσει την επιτροπή που είχε την ευθύνη της διεξαγωγής της συζήτησης. Εκεί φάνηκε ότι κάποιοι -κυρίως νεαροί -είχαν την αίσθηση ότι είχε συγκροτηθεί μια “επιτροπή αγώνα” και μια “πρωτοβουλία πολιτών” στη προηγούμενη συνάντηση. Από το ρεπορτάζ, δε, προκύπτει ότι  η συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι θετική στην αύξηση της φύλαξης, στη ενίσχυση της περίφραξης, ενώ και γενικότερα δεν είδαν με θετικό μάτι ούτε τα αιτήματα για ασφάλεια αλλά ούτε και καμία παρέμβαση.

Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι υπήρχαν πολλοί που ζήτησαν να διατεθούν τα χρήματα(4,7 εκατομμύρια περίπου) για τα απολύτως αναγκαία και τα υπόλοιπα να πάνε σε άλλες δράσεις για την πόλη. Μόλις εξηγήθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει(τα ποσά τα βγάζει το υπουργείο και τα έργα είναι ανταγωνιστικά στην Περιφέρεια ανάλογα με την ωριμότητα, δηλαδή αν δεν γίνει το πάρκο στο Αγρίνιο τα χρήματα θα πάνε σε ανάλογο έργο σε άλλη πόλη της Περιφέρειας)τότε οι πιο πολλοί συμφώνησαν να επιστραφούν τα χρήματα παρά να αλλάξει το πάρκο…

Στο κοινό υπήρχαν πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά συντεταγμένα εκφράστηκαν οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Από την Πανδημοτική Πρωτοβουλία ο κ. Καζαντζής ξεκαθάρισε ότι η παράταξή του δεν ψήφισε ούτε αυτό το σχέδιο ούτε το προηγούμενο επί Σώκου που κόστισε, όπως είπε, 1 εκατομμύριο ευρώ (πάντως η καινούρια μελέτη έγινε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, χωρίς κόστος, ενώ για την προηγούμενη μελέτη έχει γίνει γνωστό ποσό κάτω από 150 χιλιάδες ευρώ)ενώ ζήτησε το πάρκο να γίνει αυτό που ήταν τη δεκαετία του ’70, δηλαδή “σημείο αναφοράς της πόλης” εξηγώντας ότι δεν είναι πεδίο για υποψηφιότητες δημάρχων. Από την Λαϊκή Συσπείρωση μίλησε ο κ. Δήμας εκφράζοντας τη διαφωνία του χώρου και με τα προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και “με την εμπορευματοποίηση του πάρκου”, που θα έρθει τελικά από αυτούς που το απαξίωσαν, όπως υποστήριξε.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.