Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020

Θέμα σχολικών γιορτών η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων και ο αγώνας για ανεξαρτησία (Vid)

Δύο σχολεία της περιοχής μας επέλεξαν σήμερα να δώσουν ένα διαφορετικό τόνο στη σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου, προσπαθώντας να προσελκύσουν την προσοχή των παιδιών και να συνδέσουν γεγονότα με το σήμερα,

Επρόκειτο για ένα θεατρικό δρώμενο που γράφτηκε πριν 2 χρόνια περίπου από τον φιλόλογο Λίνο Υφαντή (δημοσιευμένο στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita.gr)

Το  δρώμενο παρακολουθεί τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και συνδυάζεται με ψηφιακή αφήγηση ( προβολή βίντεο). Παρουσιάζει τις 4 τότε Μεγάλες Δυνάμεις ( Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Αυστροουγγαρία) να συζητάνε για την τύχη της Ελλάδας παίζοντας μια παρτίδα σκάκι (..) παραπέποντας στη διεθνή σκακιέρα που τότε αφορούσε την Βαλκανική.

Δείχνει το δράμα των Ελλήνων αγωνιστών που προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν από αυτές, τα δάνεια από την Αγγλία που ζήτησαν, κατασπατάλησαν ο Λουριώτης και Ορλάνδος και δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα (τι θυμίζει, τι θυμίζει), το θρήνο των γυναικών του Μεσολογγίου μετά την πτώση του και τον αντίστοιχο υλισμό που έδειχναν οι Οθωμανοί στις συναλλαγές τους με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Τέλος το δρώμενο κλείνει με αισιόδοξο τόνο, όπου η Ελλάδα και οι αδικημένοι ήρωες της διώχνουν τις Μεγάλες Δυνάμεις ( διαχρονική ευχή). Εδώ σημειώνουμε ότι περιλαμβάνονται ενδιάμεσα και σκηνές από τοπικά γεγονότα, όπως η προδοσία που επέδειξαν ομοεθνείς τους στον Γ. Καραϊσκάκη, στον οποίον έστησαν δίκη-παρωδία στο Αιτωλικό το 1824.

Το παραπάνω δρώμενο παίχτηκε σε δύο σχολεία:

1) Στο Γυμνάσιο Νεάπολης Αγρινίου όπου βλέπετε και το παρακάτω βίντεο:

 

2) Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου όπου βλέπετε τις παρακάτω εικόνες:

( Διδάσκοντες: Γιάννα Φραγκοπούλου, Χρυσαυγή Παππά, Ελένη Βαγγέλη, Ντίνα Καραγιώργου)

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.