Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Θ. Μωραΐτης: “Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι πλέον μόνο ένα σύνθημα”

Θ. Μωραΐτης: “Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι πλέον μόνο ένα σύνθημα”

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Θάνος Μωραΐτης, συμμετείχε στην περιοδεία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στην Αιτωλ/νία, την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Ιουνίου.Ο κ. Μωραΐτης, συνόδευσε το κλιμάκιο των ευρωβουλευτών-Υφυπουργών  σε παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και τον ορεινό Βάλτο, ενώ συμμετείχε σε εκδήλωση – τηλεοπτική εκπομπή που έγινε στην Δογρή της Τριχωνίδας, καθώς και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αυλάκι του δήμου Αμφιλοχίας.

Στις παρεμβάσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή με θέμα «Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη – Πράσινος Τουρισμός – Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας», που μεταδόθηκε από περιφερειακά κανάλια ανά την Ελλάδα,  ο Υφυπουργός, τόνισε καταρχήν πως η πράσινη ανάπτυξη πλέον για την χώρα μας δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά έχει ήδη ξεκινήσει: «Το Υπουργείο μας 1,5 χρόνο έχει καταβάλει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να οργανώσει βεβαίως όλα αυτά, να μπορέσει αυτό το στοίχημα να το πάει παντού και πάνω απ’ όλα να μπορέσουμε να καταφέρουμε νομοθετικά και το καταφέραμε να αλλάξουμε αυτά τα κακώς κείμενα.

Κλείνω με ένα κακό παράδειγμα, το οποίο πιστεύω ότι ανατρέπουμε αυτή τη στιγμή. Για αυτό το υδροηλεκτρικό έργο το οποίο θα επισκεφτούμε αύριο, ξέρετε πότε κατατέθηκε αίτηση; Το 1998 και έχουμε 2011. Πήραν άδεια παραγωγής το 2002. Μια εταιρεία η οποία αποφάσισε να κάνει ένα έργο το 1998, αυτό  ολοκληρώθηκε το 2011. Πρέπει να κατανοήσουμε λοιπόν ότι δεν μπορούμε με αυτά τα όπλα, με αυτά τα εργαλεία να προχωρήσουμε και να λέμε ότι θα φέρουμε ανάπτυξη στον τόπο. Αυτό λοιπόν κάνουμε 1,5 χρόνο, προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτά τα κακώς κείμενα και να μπορέσουμε να προωθήσουμε πράγματι αυτό το οποίο πιστεύουμε όλοι και είναι η πράσινη ανάπτυξη.»

Σε άλλη παρέμβαση του ο Υφυπουργός, σημείωσε την ανάγκη ενεργοποίησης των αγροτών, μέσα από ομάδες παραγωγών, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια που γίνεται με τον συνεταιρισμό «Ανθήρ» που νωρίτερα το κλιμάκιο επισκέφθηκε: «Ζούμε σε μια εποχή όπου ένας αγρότης σήμερα, ένα φυτό το οποίο μπορεί  να παράξει και να βγάζει χρυσό,  εάν το κάνει μόνος του, αυτό δεν θα έχει καμία αξία. Και το λέω αυτό για να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες, την αξία του συνεταιρισμού, της ομάδας παραγωγών, δεν μπορεί ο καθένας μόνος του να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να συνεταιριστούμε, για να μπορέσουμε από κοινού να έχουμε την ποσότητα, την ποιότητα και να αναζητήσουμε την αγορά, για να μπορέσουμε πράγματι να έχουμε αποτέλεσμα

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα υποδομών και την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο Υποδομών για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην Ιόνια οδό, ενώ έκλεισε τις παρεμβάσεις του με αναφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παραθέτοντας και στοιχεία για το κόστος που θα έχει στην χώρα η μη λήψη μέτρων για το περιβάλλον: «Καταλαβαίνουμε λοιπόν το πόσο σημαντικό είναι αυτό το μεγάλο στοίχημα για τις ανανεώσιμες πηγές, το οποίο έχουμε βάλει να το υπηρετήσουμε πιστά και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Να μπορέσουμε πράγματι ως χώρα να πατήσουμε στα πόδια μας και να εκμεταλλευτούμε τι; Τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο αέρας για μας, ο ήλιος για μας είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας. Δεν μπορεί χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία να πρωτοπορούν σήμερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να είναι πολύ πιο κοντά στο στόχο του 20% από εμάς, όπου εδώ θέλω να σημειώσω και να πω ότι και στη χώρα μας χωρίς καμία μεγάλη στρατηγική και  προσπάθεια φτάσαμε στο 8%, άρα πιστεύω ότι μπορούμε και θα πιάσουμε το στόχο, είναι ρεαλιστικός ο στόχος του 20% για μας.» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου, ο Υφυπουργός, συμμετείχε στην περιοδεία και την σύσκεψη που έγινε στο Αυλάκι του ορεινού Βάλτου, όπου και αναφέρθηκε στην σημασία της επένδυσης της ΑΜΦΙΓΑΛ για την ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και το αίτημα που κατατέθηκε για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης του Αχελώου. Τέλος σημείωσε την ανάγκη να δοθούν πιο γοργοί ρυθμοί στην ανάπτυξη επενδύσεων, τονίζοντας πως το κράτος σε αυτές τις προσπάθειες πρέπει να είναι σύμμαχος και όχι εχθρός μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που πρέπει επιτέλους να ξεπεραστούν.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.