Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Αγρίνιο;

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Αγρίνιο;

Στο Δήμο Αγρινίου και συγκεκριμένα στο κέντρο της πόλης, επί των οδών Σουλίου, Παναγοπούλου και Μανδηλαρά, είναι εγκατεστημένος σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE A.E. Με κοινή υπουργική απόφαση με θέμα τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά (ΦΕΚ Αρ. 1105, Τεύχος Β’, 06-09-2000) καθορίζονται τα όρια ασφαλούς έκθεσης του γενικού πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Επιπλέον, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση του κοινού, έτσι ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα αναρρίχησης στο δικτύωμα στήριξης των κεραιοδιατάξεων. Η εν λόγω κεραία, ωστόσο, βρίσκεται μέσα στο κέντρο του Αγρινίου, σε απόσταση λίγων μόλις μέτρων από σχολείο και δίπλα σε διαμερίσματα όπου διαμένουν κάτοικοι της περιοχής.
Aυτό αναφέρει σε Ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Κ.Μπαρμπαρουσης.
Ο κ.Μπαρμπαρουσης επικαλείται τα όσα αναφέρονται σε ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας, Λουκά Μαργαρίτη και των συνεργατών του, στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σύμφωνα με τα οποία «…οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως οι μη θερμικές επιπτώσεις, δηλαδή αυτές που προκαλούνται από ένταση της ακτινοβολίας κάτω από τα “όρια ασφαλείας” είναι πολύ σοβαρές” και πως «…η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας, προερχόμενες είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής με συμπτώματα όπως : πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης κλπ., μέχρι και καλοήθη καρκίνο του ακουστικού νεύρου (σε χρήστες κινητών τηλεφώνων με παρατεταμένη χρήση)». «…Θα πρέπει οι κεραίες βάσεις να τοποθετούνται έτσι ώστε η ένταση της ακτινοβολίας σε χώρους ανθρώπινης δραστηριότητας (ταράτσες, μπαλκόνια, εσωτερικό οικίας κλπ.) μετά την τοποθέτηση και λειτουργία της κεραίας στη μέγιστη λειτουργική ισχύ της να είναι πρακτικά ίδια όπως ήταν και πριν εγκατασταθεί η κεραία. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς όπου εκεί πρέπει να ισχύει η μηδενική ισχύς ακτινοβολίας όσο είναι εφικτό από οποιαδήποτε πηγή» αναφέρει ο κ. Μαργαρίτης.
Βάσει των παραπάνω πορισμάτων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την επικινδυνότητα της έκθεσης των κατοίκων του Αγρινίου και ιδιαιτέρως των μικρών παιδιών που φοιτούν στο σχολείο πλησίον της κεραίας. Καθίσταται, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να ληφθεί μέριμνα από την πολιτεία για την ασφάλεια της υγείας τους. Παράλληλα, ως εικόνα η κατασκευή αυτή προσβάλλει την αισθητική του περιβάλλοντος χώρου, υπογραμμίζει ο κ.Μπαρμπαρούσης
Ερωτά λοιπόν ο βουλευτής τους υπουργούς εαν θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να απομακρυνθεί άμεσα η κεραία βάσης που βρίσκεται στο κέντρο του Αγρινίου και εαν θα ελεγχθεί η ύπαρξη των απαιτούμενων προϋποθέσεων (άδειες, εγκρίσεις) για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας, έτσι όπως προβλέπονται με το Ν. 3431/2006.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.