Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Καπνός: Δεν ικανοποιούν οι πρώτες τιμές στην ποικιλία Βιρτζίνια

Καπνός: Δεν ικανοποιούν οι πρώτες τιμές στην ποικιλία Βιρτζίνια

 akapnos1Σε καλύτερη μοίρα τα ανατολικού τύπου

Από 1,90 έως 2,05 ευρώ το κιλό, ξεκίνησε – σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου – η φετινή τιμή στον καπνό ποικιλίας Βιρτζίνια, απογοητεύοντας τους παραγωγούς που ήλπιζαν σε τιμές ανώτερες του 2012. Ωστόσο, άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένες τιμές αφορούν «τα πρώτα χέρια» και υπάρχουν ελπίδες για άνοδο στη συνέχεια, που παραδοσιακά πωλείται προϊόν καλύτερης ποιότητας. Όσον αφορά τις τιμές στις ποικιλίες Κατερίνης και Μπασμάς τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα. «Στις ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη έχουμε περάσει το δεύτερο και τρίτο χέρι. Η αγορά εξελίσσεται ικανοποιητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή της Ροδόπης όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμμα (56.000) Μπασμά, παραγωγοί μας αναφέρουν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 13/9.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον Αγροτύπο, ο κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης, Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης: «Η αγορά στα καπνά τύπου Βιρτζίνια ξεκίνησε με τιμές στο 1,90 ευρώ το κιλό έως 2,05 ευρώ το κιλό. Πρόσκειται για μια μεσαία τιμή. Βέβαια στην δεύτερη παραλαβή που θα πραγματοποιηθεί (δεύτερο χέρι) αν υπάρξει μια ανοδική πορεία της τάξεως των 20 με 30 λεπτών, θα θεωρηθεί μια ικανοποιητική τιμή. Αυτή τη στιγμή πάντως ούτε μπορούμε να παραπονεθούμε ούτε να είμαστε ικανοποιημένοι».

Και προσθέτει: «Όσον αφορά τις ποικιλίες Μπασμάς και Κατερίνη πιστεύουμε ότι οι τιμές κατά μέσο όρο τελικά θα ξεπεράσουν τα 4 ευρώ/κιλό με την ποικιλία Κατερίνη να είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα. Οι παραγωγοί πάντως που καλλιεργούν Μπασμά και Κατερίνη δεν θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά».

Ξεκινούν οι αγοραπωλησίες σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, από τις περιοχές Μεσολογγίου και Αγρινίου αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται οι πρώτες παραλαβές από τους εμπόρους με αποτέλεσμα να μην έχουν διαμορφωθεί πλήρως οι τιμές.
Να σημειωθεί ότι φέτος στην Ομάδα Παραγωγών Καπνού της ΕΑΣ Μεσολογγίου οι παραγωγοί που καλλιέργησαν αυξήθηκαν κατά 300 περίπου άτομα αφού από 100 που συμμετείχαν πέρσι σε αυτή, φέτος καλλιέργησαν 400 παραγωγοί. Ειδικότερα, στην περιοχή καλλιεργήθηκαν περίπου 2,500 στρέμματα με την ποικιλία Κατερίνη Σ –53 και λίγα στρέμματα Μπασμάς. Οι πρώτες συγκεντρώσεις στον Μπασμά ξεκίνησαν με την τιμή στα ίδια επίπεδα με πέρσι από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό. «Στα καπνά Σ – 53 πέρσι είχαμε “στήσιμο” στα 3,80 ευρώ/κιλό ενώ φέτος υπολογίζουμε ότι θα είμαστε στα 3,50 ευρώ το κιλό», μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή.

Ροδόπη

Τέλος σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Ροδόπης και Έβρου, κ. Χουσεΐν Εσάτ μας ανέφερει: «οι εκτιμήσεις από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε ακόμα δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές, ο κ. Εσάτ μας έκανε γνωστό ότι: «οι τιμές ξεκίνησαν χαμηλότερα από ότι περιμέναμε αφού έγινε έναρξη στα 1,80 ευρώ το κιλό και έχουμε μια μικρή άνοδο στο δεύτερο χέρι».

Χρήστος Διαμαντόπουλος
http://www.agrotypos.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.