Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

«Κεφάλια πολιτικών, όνειρα πολιτών»

«Κεφάλια πολιτικών, όνειρα πολιτών»

Γουρουνοκεφαλές με πολιτικό μήνυμα στο «Νεώριον Τέχνης»

 Για δεύτερη φορά σε μερικές μέρες μας απασχολεί το Νεώριον Τέχνης στη Σπύρου Τσικνιά. Και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη. Μετά την θαυμάσια πρωτοβουλία με τις «καλημέρες» στις βιτρίνες των καταστημάτων(και κάτι μας κάνει να πιστεύουμε, ίσως και εξαιτίας εκείνης της πρωτοβουλίας)αυτή τη φορά ήρθε μια πιο ακτιβιστική πράξη που φτάνει την τέχνη στα όριά της. Στην προθήκη της αίθουσας είναι μέσα σε ένα παλιό φοριαμό κρεμασμένες αληθινές(;) γουρουνοκεφαλές. Κάτω είναι στρωμένες λαδόκολλες. Τα αίματα στάζουν. Το μήνυμα έχει όλο το ζουμί. «Κεφάλια πολιτικών, όνειρα πολιτών».

Σοφόν το σαφές, έλεγαν οι αρχαίοι και τι πιο σαφές από αυτό. Κάποιοι πολίτες ονειρεύονται κεφάλια πολιτικών και κάποιοι πιστεύουν ότι οι πολιτικοί είναι γουρούνια. Από τη εποχή της Φάρμας των Ζώων ακόμα όταν μερικά γουρούνια-ειδικά αυτά-ήταν πιο «ίσα από τα άλλα». 

Δεν μπορούμε να το κρίνουμε το μήνυμα. Εναπόκειται στην κρίση και στην αισθητική του καθενός, όπως και στα πιστεύω του. Μια παρατήρηση όμως μπορούμε να την κάνουμε. Στα χασάπικα οι γουρουνοκεφαλές έχουν τιμή και ο πελάτης πάει και αγοράζει. Οι πελάτες λοιπόν στη χώρα έχουν αγοράσει με διάφορες τιμές όταν τα γουρούνια ήταν ολόκληρα. Τώρα που τα γουρούνια είναι για σφάξιμο έχουμε μερικές τιμές πρόχειρες ας πούμε για 4 γουρουνοκεφαλές: 55.000/τόσοι είναι οι μαϊμού συνταξιούχοι που δεν απεγράφησαν πρόσφατα. 335.000/τόσοι είναι οι συνταξιούχοι που τώρα, σήμερα δεν έχουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ με ότι αυτό σημαίνει. 250.000/τόσες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ που θα βγουν στη σύνταξη στο 50ό έτος της ηλικίας τους, δηλαδή 49 χρόνων και μιας μέρας με παιδί 16 χρόνων. Και 350.000/τόσοι είναι οι συνταξιούχοι από το ΙΚΑ που μπορούν να βγουν σε σύνταξη στο 55ό έτος τους με 12 πλασματικά χρόνια…Ναι, τώρα που μιλάμε!

Αν αυτό δεν είναι τιμολόγιο και νταραβέρι με το χασάπη για τις γουρουνοκεφαλές τότε τι είναι; Ας μην πάρουμε άλλη περίπτωση που τα πελατάκια είδαν την τιμή της γουρουνοκεφαλής. Εδώ, μέσα σε όλα αυτά που ζούμε, πανηγυρίζουμε και κάνουμε τα σχέδιά μας(μαζί με μερικά γουρούνια όταν έχουν ακόμα κεφάλι)ώστε  σε μερικά χρόνια στους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να μπουν άλλοι 700.000 όταν θα είναι από 49 κλεισμένα μέχρι 55. Με το όνειρο να βγούμε όλοι στη σύνταξη και να πληρώνουν…ποιοί; Τα γουρούνια; Όχι βέβαια. Εμείς; Ασφαλώς και ας μην μας το είπαν τα γουρούνια όταν ακόμα είχαν κεφάλι. Γιατί κάποιος θα πληρώσει σίγουρα, μάλλον με κάποια εισφορά ή με κάποιο χαράτσι αλλιώς το όνειρο του καθολικά συνταξιούχου λαού θα φτάνει με το ζόρι στα 100 ευρώ το μήνα. Εκτός κι αν τελικά δεν πληρώσει κανένας και αρχίσουμε από την αρχή. Τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε τον καιρό που είχαν τιμή οι γουρουνοκεφαλές.

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.