Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Κινδυνεύουν με απένταξη πάνω από τους μισούς βιοκτηνοτρόφους στην Αιτωλοακαρνανία

organic_cattle_in_ohioΤον κίνδυνο απένταξης του 60% των παραγωγών από τα προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας – σπάνιων φυλών, επισημαίνει η Ένωση Αγρινίου και τονίζει την αναγκαιότητα παράτασης της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η Ένωση Αγρινίου αναφέρει τα εξής:

«Από τις 1.100 αιτήσεις, …οι 600 εκκρεμούν. Από το 2012 οι σχετικοί φάκελοι σκονίζονται στα συρτάρια του δασαρχείου. Και εκτός του ότι οι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι επί τρία ολόκληρα χρόνια, κινδυνεύουν τώρα με απένταξη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Και, φυσικά, παραμένουν όμηροι των υπηρεσιών, αιχμάλωτοι της κυρίαρχης και βασιλεύουσας γραφειοκρατίας.

Η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεών τους σκόνταψε στις εμμονές του κράτους, που επιμένει στο να χρειάζεται ο παραγωγός άδεια απ’ το δασαρχείο για να καλλιεργήσει στον κάμπο, σε περιοχή που δεν υπάρχει ούτε θάμνος, σε περιοχή που το ίδιο το κράτος, μέσω του αναδασμού, του παραχώρησε για να την καλλιεργήσει. Παραλογισμός!

Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Την οποία και καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί, με μόνο σύμμαχο την Ένωση Αγρινίου και τη ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, που ανταποκρίθηκε στην έκκλησή μας και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στην Π.Ε. Αιτ/νιας, αποφάσισε να συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών και να ενώσει μαζί μας τη φωνή της, ώστε να διεκδικήσουμε παράταση της προθεσμίας, η οποία και λήγει στα τέλη Νοεμβρίου.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, είναι πρακτικά αδύνατο να εκδοθούν όλες οι άδειες μέχρι τότε. Και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και την εμπειρία που υπάρχει, απαιτείται παράταση τουλάχιστον ενός έτους.

Αυτό είναι και το αίτημά μας προς το αρμόδιο υπουργείο. Ήδη, η Ένωση Αγρινίου έχει θεσμικά απευθυνθεί στον υπουργό, εξηγώντας τη σοβαρότητα του θέματος και ζητώντας την άμεση παρέμβασή του.

agro24.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. πφαφ

    Τώρα θα βάλουμε τους φωστήρες των Δασαρχείων και λοιπούς που επι δεκαετίες μπαίναν καβάλα στον κάθε φουκαρά ως άλλοι Ν………. να αναπτύξουν την Κτηνοτροφία. Θα τους δώσουμε και τα κτήματα να τα καλιεργήσουν αυτοί.
    Εγώ θα έλεγα οι κύριοι αυτοί – αν μπορεί κανείς να τους αποκαλεί έτσι – να μην παίρνουν μισθό και να μην πάρουν και σύνταξη, για να μην πώ και καμία πιό σκληρή κουβέντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.