Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι εκπαιδευτικοί

DSCN5393Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι καθηγητές στη Τεχνική-Επαγγελματική Εκπαίδευση, συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Αγρινίου. Ενημέρωσαν τους πολίτες για τις κινητοποιήσεις τους αλλά  και τα αιτήματά τους με έντυπο υλικό. Οι καθηγητές της ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας θα μεταβούν αύριο στο Μεσολόγγι και θα καταλάβουν το κτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 “Αυτό θα το κάνουμε για να μη σταλεί καμία από τις υπεύθυνες δηλώσεις που μας ζήτησαν ούτως ώστε να μας αφαιρέσουν από τις λίστες των εκπαιδευτικών. Στην Αιτωλοακαρνανία φεύγουν 66 καθηγητές. 66 οικογένειες μένουν χωρίς δουλειά”, σχολιάζει η κα. Βασιλική Ψαρά, εκπαιδευτικός στον τομέα των νοσηλευτών.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που διένειμαν σήμερα οι καθηγητές της ΤΕΕ αναφέρουν: “Με ένα nonpaper καταργούνται τρεις ολόκληροι τομείς στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ. Χιλιάδες μαθητές που θα αναζητούν από το Σεπτέμβρη το σχολείο τους δεν θα το βρίσκουν(…)Καλούμε τους βουλευτές του νομού μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τους ζητάμε να μην υπερψηφίσουν τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου με τα οποία καταργούνται 52 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, πετιουνται στο δρόμο 2.500 εκπαιδευτικοί και μένουν χωρίς σχολείο 20.000 μαθητές. Τους ζητάμε να μη συναινέσουν με κανένα τρόπο στην απόλυση έστω και ενός εργαζομένου στην εκπαίδευση. Διαφορετικά τους δηλώνουνε ξεκάθαρα ότι με σκληρούς αγώνες θα μας βρουν απέναντι τους”.

Οι καθηγητές θα κορυφώσουν τις αυριανές τους κινητοποιήσεις με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συζήτηση στα γραφεία της Β’ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, όπου και καλούν σε συμμετοχή όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα που πλήττονται, αλλά και γονείς και μαθητές.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Προς κάθε γονιό και μαθητή

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

Με τρόπο εντελώς αυθαίρετο και αυταρχικό ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10/7 από τον Υπουργό Παιδείας η απόφαση για κατάργηση 52 ειδικοτήτων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός απολύσεων που απαιτεί η Τρόικα. Αποτέλεσμα της απόφασης αυτής είναι αφενός η άμεση διαθεσιμότητα (από 22 Ιουλίου) και η προσεχής απόλυση 2.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και αφετέρου η εκδίωξη 20.000 μαθητών πανελλαδικά από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση.

Ειδικότερα στον νομό μας, με την απόφαση αυτή καταργούνται τα ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας, Κατοχής, η ΕΠΑΣ Αγρινίου, το 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου απομένει με μία μόνο ειδικότητα και συρρικνώνονται τα ΕΠΑΛ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου. Αυτό σημαίνει ότι 65 καθηγητές με πλήρες ωράριο, δεκαετίες υπηρεσίας και υπερπλήρη προσόντα πετιούνται στο δρόμο, ενώ πάνω από το 40% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ θα βρεθεί από τον Σεπτέμβριο χωρίς διδακτική κάλυψη. Οι μαθητές της Β΄ τάξης θα εξαναγκαστούν να παρακολουθήσουν όποια ειδικότητα έχει απομείνει, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης δε θα βρουν κανέναν καθηγητή ειδικότητας τον Σεπτέμβρη στο σχολείο.

Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την απόφαση αυτή ήταν ότι αντίστοιχες ειδικότητες υπάρχουν στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, οπότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στρέφονται σε αυτά. Περιττό να πούμε ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ δεν είχαν ποτέ την πολυτέλεια της ιδιωτικής εκπαίδευσης, του φροντιστηρίου και του ιδιαίτερου, καθώς στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι που υποστηρίζουν οικονομικά τις οικογένειές τους. Και ενώ οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ καταργούνται με τον χαρακτηρισμό «άσχετες με την αγορά εργασίας και περιττές» ― παρότι οι απόφοιτοι του ΕΠΑΛ έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και προσλαμβάνονται στο Δημόσιο ως κλάδος ΔΕ ― ο Υπουργός εγκαινίαζε ιδιωτικό ΙΕΚ με δύο από τις καταργηθείσες ειδικότητες του τομέα υγείας, χαρακτηρίζοντας τον ιδιοκτήτη του «ευεργέτη» και εκθειάζοντας την προσφερόμενη ανάπτυξη στον τόπο…

Την ατιμία αυτή δεν πρέπει να την ανεχτούμε! Καλούμε κάθε γονιό και κάθε μαθητή σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 15/7 και ώρα 7 μ.μ στα γραφεία της Β΄ ΕΛΜΕ (Διαλέτη 7, πάροδος αρχές Παπαστράτου) προκειμένου να αποτρέψουμε τη μετατροπή της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε ιδιωτική επιχείρηση. Να είμαστε όλοι εκεί!

 

Η ΓΣ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

DSCN5395

DSCN5396

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.