Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Κριτική από ΛΑ.Ε. στον δήμο Αγρινίου για την κινητοποίηση για το Νοσοκομείο

νοσοκομειοΜε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα  Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για συλλογικές κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου οι όποιες διεκδικήσεις για το νοσοκομείο Αγρίνιου να φέρουν αποτέλεσμα και αφήνει αιχμές  για τον δήμο Αγρινίου αναφέροντας πως δεν έχει νόημα η ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας όταν ο δήμος “δεν καλεί άμεσα  όλους τους κοινωνικούς-συλλογικούς φορείς σε πάνδημη ενεργοποίηση”.

Αναλυτικά:

Η Αγρινιώτικη κοινωνία αλλά κι ευρύτερα η κοινωνία του νομού μας, αρκετά χρόνια, με αγωνία και οδύνη, βλέπει την απαξίωση των δημόσιων  δομών υγείας.

Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για αποτροπή της κατάρρευσης των νοσοκομείων του νομού από φορείς του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, όπως όφειλε και ο Δήμος Αγρινίου. Όμως τι νόημα έχει η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας, αν ο Δήμος δεν ενημερώνει  και δεν καλεί άμεσα  όλους τους κοινωνικούς-συλλογικούς φορείς σε πάνδημη ενεργοποίηση, για το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου την υγεία;

Μια σειρά από φορείς, όπως συνδικαλιστικά πρωτοβάθμια σωματεία,  Εργατικό Κέντρο, αγροτικοί φορείς, πολιτιστικοί φορείς, αθλητικοί φορείς κλπ αγνοούνται από την πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου για τα τεράστια προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου, στη σύσκεψη (συνάντηση και λήψη απόφασης)  στις 12/1/2016.

Είτε από προχειρότητα, είτε από αντίληψη, η πρόσκληση του Δήμου Αγρινίου δείχνει μια επιλεκτικότητα, που δε συντελεί στη συνολική ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά μάλλον την αποθαρρύνει.

Η ΣΕ της Λαϊκής Ενότητας Αγρινίου θεωρεί ότι όλοι οι φορείς, όλοι οι ενεργοί πολίτες, όλη η τοπική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθούν και να απαιτήσουν δυναμικά  τις δομές υγείας που δικαιούνται.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και αφορά τους πάντες!

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. pol

    Στο άρθρο 21 παρ. 3 του Συντάγματος αναφέρεται πως «Το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων.» Εξάλλου, στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (1397/83), αναφέρεται ρητώς πως «Tο κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών. Οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας, που οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού. »
    Εφαρμόζεται όμως το Σύνταγμα και οι Νόμοι του Κράτους; – ΟΧΙ
    Στην Ελλάδα, στη μετά-μνημονίου εποχή, το προσδόκιμο ζωής έχει αρχίσει να μειώνεται, ένας στους πέντε Έλληνες αντιμετωπίζει θέματα κατάθλιψης, ένας στους έξι Έλληνες αναβάλει την εξέτασή του από γιατρούς λόγω οικονομικών προβλημάτων, το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πλέον ανασφάλιστο, αυξάνεται η παιδική θνησιμότητα, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πενταπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που μετανάστευσαν στο εξωτερικό.
    Είναι κρίσιμο σ’ αυτή τη φάση να κατανοήσουμε ότι όλοι μαζί έχουμε την δύναμη να βάλουμε φρένο στις άγριες ορέξεις τους, να μετατρέψουν δηλαδή τη δημόσια υγεία σε μια κερδοφόρα ιδιωτική μπίζνα, όπου κάποιοι θα πλουτίζουν και κάποιοι άλλοι θα πεθαίνουν αβοήθητοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.