Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Λείπει το μισό μνημείο των πεσόντων στη Δημάδη…(αναμενόμενο ήταν…)


Λείπει το μισό μνημείο των πεσόντων στη Δημάδη…(αναμενόμενο ήταν…)

Σοβαρές φθορές και προσπάθεια για επισκευή…Μήνυση κατα παντός υπευθύνου από το δήμο Αγρινίου.

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Θα λέγαμε ότι είναι κρίμα αν υπήρχε κάποιος από όσους που συχνάζουν στην πλατεία Δημάδη για να λυπηθεί με ειλικρίνεια. Το να λυπόμαστε εμείς οι παλιότεροι δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Όσα κι αν πούμε εμείς για την κληρονομιά των προγόνων μας και «το αίμα όσων θυσιάστηκαν» κλπ, κλπ, είναι κενά περιεχομένου από τη στιγμή που οι καθημερινοί επισκέπτες της πλατείας δεν σέβονται το μνημείο που υπάρχει εκεί. Και δεν είναι μόνο το σημείο στο οποίο περιήλθε, πλέον, αλλά είναι και τα γραψίματα και τα αυτοκόλλητα που υπάρχουν σε ότι έχει μείνει. Πριν από μήνες είχαμε κάνει και μια παρέμβαση-που από κάποιους παρεξηγήθηκε- για να αρχίσει ένας διάλογος που θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει στην απομάκρυνση όσων μνημείων δεν τα θέλουν οι επισκέπτες τους. Και είχαμε πει ότι είναι προτιμότερο να θορυβηθούν κάποιοι ή να υπαναχωρήσουμε όλοι μαζί, παρά να υπάρχουν μνημεία πεσόντων και πατρίδων σε μέρη που πάνε νέοι που δεν πιστεύουν ούτε σε πατρίδες, ούτε σε πεσόντες. Καμιά άποψη δεν διώκεται αλλά και δεν κυριαρχεί ετσιθελικά, παρά μόνο να δεν έχει ψυχή η κοινωνία και αντιστάσεις. Αν υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν καλό θα ήταν να πουν τη γνώμη τους και να πάψουν να παρατηρούν άβουλα μαζί με το υποτιθέμενο «σύνολο της κοινωνίας».
Τώρα, επί της ουσίας το μνημείο στην πλατεία Δημάδη υπέστη πρόσφατα σοβαρές ζημιές και ένα μεγάλο μέρος του έχει αποκοπεί και έχει πάει στις τεχνικές υπηρεσίες… Εκεί θα το εξετάσει ο δημιουργός του Θύμιος Πανουργιάς(είμαστε βέβαιοι με πόνο ψυχής αλλά και απορία για την κοινωνία στην παραδίδει τα έργα του) και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις φθορές. Αν δεν μπορεί να γίνει κάτι εδώ, το μέρος που λείπει θα μεταφερθεί σε ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα- με έξοδα όλων μας- για να επιχειρηθεί εκεί η αποκατάσταση…Ο δήμος από την πλευρά του κατέθεσε μήνυση κατα παντός υπευθύνου.
Απλά και κυνικά λέμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι την επόμενη φορά και μέχρι να βανδαλιστεί και το κομμάτι που έχει απομείνει… Αγρίνιο σωτήριον έτος 2011.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.