Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020

Μαχαίρι στις αποσπάσεις

image.ashxΚορυφώνονται οι διεργασίες στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλυφθούν -σε όσον το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό- τα 3.000 κενά, τα οποία απειλούν να μπλοκάρουν την ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, επί τάπητος τέθηκε το θέμα των αποσπάσεων εκπαιδευτικών, με το υπουργείο να αποφασίζει τη μείωση του συνολικού αριθμού τους κατά 500 θέσεις. Παράλληλα, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε συμπληρωματικές αναθέσεις μαθημάτων. Τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λόγω της δραστικής μείωσης των διαθέσιμων κονδυλίων για την παιδεία τα τελευταία χρόνια, πολλαπλασιάζονται συνεχώς, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Ήδη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, οι παρεμβάσεις έχουν στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στα κενά που παρατηρούνται σε εκπαιδευτικό προσωπικό, έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχολική χρονιά 2015-2016, όπου με τις υπάρχουσες συνθήκες τα διαθέσιμα κονδύλια για τις αναπληρώσεις θα είναι μειωμένα κατά 50%.

Το «ψαλίδι» στα κονδύλια και η αναλογία 1/10

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση για τη μείωση κατά 50% των κονδυλίων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς την επόμενη χρονιά, τότε «τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο του 2015», από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και η σχετική υποχρέωση για τήρηση της αναλογίας 1/10 (μία πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις) μέσω ΑΣΕΠ.

Ως εκ τούτου, ζήτησε την κατάργηση του 1/10 και την προκήρυξη διαγωνισμού για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία. Πάντως, για τη φετινή σχολική χρονιά δήλωσε πως «θα είμαστε έτοιμοι αρχές Σεπτεμβρίου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», και οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Θανάση Κυριαζή.

«Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6.500 συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Πράγματι, έχουμε μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό 2.000 πιστώσεις για αναπληρωτές και τους υπόλοιπους προσπαθούμε να τους βρούμε μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γίνεται προσπάθεια και ενδεχομένως θα προσλάβουμε και άλλους 3.000 αναπληρωτές. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουμε το καθεστώς του 1 προς 10 και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα προσληφθούν οι αναπληρωτές για να είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου» εξήγησε.

zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.