Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

..με πανελλήνιο βεληνεκές που περνά μια αναταραχή που πρέπει ( και θα είναι ) πρόσκαιρη.

..με πανελλήνιο βεληνεκές που περνά μια αναταραχή που πρέπει ( και θα είναι ) πρόσκαιρη.


ΓΕΑ: Ένας μεγάλος σύλλογος του Αγρινίου με πανελλήνιο βεληνεκές που περνά μια αναταραχή που πρέπει ( και θα είναι ) πρόσκαιρη.
ΓΕΑ: Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, εκατοντάδες παιδιά, νέοι άνδρες, γυναίκες, μικροί-μεγάλοι να μπαινοβγαίνουν τα απογεύματα και να αφιερώνουν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους στο να μάθουν χορό, γυμναστική και πολλά άλλα
ΓΕΑ: Στάδιο Αγρινίου: Εκατοντάδες αθλητές στίβου, μπάσκετ, βόλευ , γυμναστές που τους προπονούν δίνουν τις δικές τους μάχες καθημερινά στο αθλητικό κομμάτι, το οποίο δυστυχώς είναι καταδικασμένο στην ανυπαρξία και στην έλλειψη πόρων και υποδομών από τη Πολιτεία.
ΓΕΑ: Τόσοι πνευματικοί άνθρωποι πέρασαν από την αίθουσα του Παπαστρατείου γεμίζοντας τις αίθουσες του από Αγρινιώτες κάθε γενιάς που πηγαίνουν όχι μόνο να τους ακούσουν αλλά και να αναπτύξουν τις απόψεις και τις αγωνίες τους.Τελευταία μάλιστα ο χόρος αυτός αναδείχθηκε και σαν συναυλιακός αφού ανατέθηκε σε ιδιωτικό project κάνοντας το Παπαστράτειο να σφίζει από ζωή και νέους.,.
Δεν συζητάμε για εκδρομές και σεμινάρια που ΦΕΡΝΟΥΝ κόσμο στο Αγρίνιο από όλη την Ελλάδα..
Όλα αυτά ΠΟΥΘΕΝΑ στην Ελλάδα δε συνυπάρχουν σε ένα σύλλογο ή σε μια επαρχιακή πόλη με αυτή τη μορφή.
Πάμε τώρα λοιπόν στις αναταράξεις που προσφάτως δημιουργήθηκαν. Θα ήταν μισή αλήθεια αν μείνουμε μόνο στην παράθεση των γεγονότων και αν δεν βάλουμε το θέμα σε άλλη διάσταση:
Ένας τέτοιος σύλλογος με τέτοια δράση ως προς το θέμα τις διοίκησης του θα μπορούσε να είναι ελκυστικός μόνο σε άτομα ικανότατα, με πάθος, μεράκι και σίγουρα επιτυχημένους στην όποια επαγγελματική δραστηριότητα έχουν. Από την άλλη έχει ανάγκη και των ανθρώπων εκείνων που έχουν ελεύθερο χρόνο καθώς οι απαιτήσεις της ΓΕΑ σε ώρες απασχόλησης είναι αντίστοιχες με εκείνες σε μια μεγάλη επιχείρηση με τα τόσα αντικείμενα και ιστορία που έχει.
Για αυτό λοιπόν το λόγο γύρω από τη ΓΕΑ μαζεύτηκαν πολλοί από τους πιο ενεργούς ανθρώπους της κοινωνίας μας.
Επειδή όμως δραστήριος σημαίνει ότι όλα πρέπει να γίνουν τέλεια κατά το δικό του σκεπτικό, πολλές φορές αυτό είναι που συγκρούεται και φέρνει την ομαδοποίηση.
Επίσης η ομαδοποίηση είναι κοινωνικό χαρακτηριστικό της πόλης μας για πολλούς και διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, καθώς το Αγρίνιο κοινωνικά είναι ένα μωσαϊκό πολλών κοινωνικών πυρήνων και τάσεων που έχει αναφορές κομμάτων ( παλιότερα) αλλά τώρα συγγενικών δεσμών, παρεών και κοινωνικών σχέσεων. Και γύρω γύρω από αυτούς υπάρχει μια τεράστια μάζα ανθρώπων ιδίως νέων το οποίο απέχει από οιαδήποτε ενασχόληση με κοινά η μετέχει χωρίς να θέλει με κανέναν να ταυτιστεί.
Σε όλη αυτή τη δίνη λοιπόν βρέθηκε η Γυμναστική Εταιρεία. Άνθρωποι εξαίρετοι και δραστήριοι δεν έτυχε να μπορούν σε αυτή τη φάση να συνυπάρξουν μεταξύ τους.
Στην αρχαιρεσιακή συνέλευση της Τετάρτης ακούστηκαν πολλές φωνές που έλεγαν να τα βρούν οι αντιμαχόμενες πλευρές μεταξύ τους κτλ κτλ.
Αν το δούμε όμως με τη παραπάνω σκοπιά, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές αποτελούνται από πολλά από τα πιο δραστήρια μέλη της Αγρινιώτικης κοινωνίας μας, τότε στα δυσδιάκριτα αυτά όρια αναγκαστικά μπαίνει ο νόμος. Δεν είναι ρεαλιστικό η παρούσα κατάσταση να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια.
ΝΑΙ, δημοκρατία είναι και αυτό: Να υπάρχουν αδιέξοδα: Και όταν αυτά δεν επιλύονται, να τα επιλύει ο νόμος.
Και στο θέμα της νομικής ερμηνείας υπήρχε διαφορετική προσέγγιση. Αλλά για να έχουμε πλήρης εικόνα των γεγονότων και για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Εκλογές ΓΕΑ 2011 Γενάρης
Πριν δύο μήνες στις τακτικές εκλογές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο επέδειξαν εν τέλει 12 άτομα .
Σημειώνουμε όμως ότι μέχρι λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων οι υποψήφιοι ήταν 15 και να δημιουργείται σοβαρό ρήγμα στους κόλπους της. Στη συνέχεια το πρωτοδικείο όρισε προσωρινή Διοίκηση η οποία έπρεπε να πραγματοποιήσει αρχαιρεσιακή συνέλευση και εκλογές.
Στην ημερήσια διάταξη της συνέλευσης υπήρχε μόνο η διεξαγωγή εκλογών για 3 μέλη προκειμένου να συμπληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά στο διάστημα που ακολούθησε υπήρξε διχογνωμία για το αν έπρεπε να λάβουν χώρα συμπληρωματικές εκλογές για τρία (3) μέλη ή η εκλογική διαδικασία να αφορά εκ νέου το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο . Στη β περίπτωση τέθηκε θέμα ότι η πρόταση αυτή ήταν εκτός πλαισίου της ημερήσιας διατάξεως της αρχαιρεσιακής συνέλευσης.

Οι διαφορετικές προσσεγγίσεις:
Η μια άποψη της εκφράζεται από την παρακάτω επιστολή του Νίκου Πίτλιγγερ, ενός παλαιοί μέλους της ΓΕΑ. Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι δε σημαίνει πως όσοι υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή θα ενστερνίζονται 100% το ύφος ή το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, αλλά σίγουρα το γενικό πνεύμα της. Η επιστολή έχει ως εξής:
ΓΕΩ-ΜΠΑΧΑΛΟ-ΙΑΠΩΝΙΑ
ΓΕΑ-ΜΠΑΧΑΛΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ
ΜΠΑΧΑΛΟ (Αργκό) ανακατωσούρα, σύγχυση (ΦΥΤΡΑΚΗΣ-ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Έζησα για να το δω κι αυτό. Η Γενική συνέλευση της Γ.Ε.Α. ενός Αγρινιώτικου – αγαπημένου και νοικοκυρεμένου από πολλούς – σωματείου, να μοιάζει με φοιτητική – συνδικαλιστική κομματική ή οπαδική συνέλευση.
Ευτυχώς που έλειψαν τα γιαουρτώματα και οι χειροδικίες. Υπήρχαν όμως αντιδικίες(!), αμφισβητήσεις, φωνές κραυγαλέες, αντιθέσεις και φωνές Αίσχους.
Είμαι 45 χρόνια μέλος της ΓΕΑ και ποτέ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν τέτοια κατάσταση. Βέβαια ο εκσυγχρονισμός ίσως να επιβάλει κι αυτό. Να είμαστε δηλαδή κι εμείς μέσα στο πνεύμα της εποχής και να αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα.
Έχω όμως μια απορία. Γιατί αυτή η μεγάλη κινητοποίηση των αδικηθέντων(!) δεν έγινε την κανονική μέρα των εκλογών? Τι ρόλο παίξανε οι παραπέντε παραιτήσεις και η προσπάθεια αναβολής των εκλογών? Απ’ ό,τι ξέρω δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στην υποβολή υποψηφιοτήτων. Τι λογικότερο και πιο Δημοκρατικό να γίνουν κανονικά οι εκλογές. Όσοι από τους υποψήφιους δεν ήταν άξιοι και ικανοί να εκλεγούν να «μαυριστούν» από τα μέλη και να λήξει εκεί το θέμα.
Αυτό κάναμε εμείς στις παλιές εκλογές της ΓΕΑ και κρατήσαμε τον σύλλογο σε αυτή την υψηλή θέση που κατέχει στον τομέα του.
Θα είχαμε αποφύγει όλες τις προσφυγές – ενστάσεις – εφέσεις και δεν ξέρω τι άλλα νομικά «κόλπα». Κόλπα στα οποία καταφεύγουν όσοι έχουν κοινωνικές, εμπορικές, οπαδικές, κερδοσκοπικές και άλλες βλέψεις.
Την ΓΕΑ στο παρελθόν την υπηρέτησαν άτομα με ανιδιοτέλεια και σκοπό μόνο να προσφέρουν και όχι να πάρουν. Στο παρόν τι γίνεται?
Νίκος Πίτλιγγερ

Η άλλη άποψη εκφράζεται κυρίως από πρόσωπα τα οποία δεν συμμετείχαν ως υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά στην αρχαιρεσιακή συνέλευση της Τετάρτης. Η άποψη τους είναι ότι στη προχθεσινή συνέλευση οι προτάσεις τους υπερψηφίστηκαν από τη πλειοψηφία της τόσο για την ανάδειξη του προεδρείου της συνέλευσης ( όντως και έτσι έγινε) όσο και το να μπει το θέμα των εκλογών και συγκεκρίμενα ότι αυτές πρέπει να γίνουν και για τα 15 μέλη του συμβουλίου. Υποστηρίζεται δε ότι εφόσον το θέμα της συνέλευσης ήταν οι εκλογές (αρχαιρεσιακή συνέλευση) η πρόταση αυτή ενέπιπτε στο πλαίσιο αυτό. Όσον αφορά το θέμα γιατί δεν κατέβηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου έκριναν ότι τώρα παρουσιάστηκε η ανάγκη να το κάνουν. Πέραν όλο αυτό όμως στόχος είναι η Γυμναστική Εταιρεία να πάει μπροστά και να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις λύσεις που έως τώρα έχουν. Αυτό δε μπορεί να γίνει με τη μαζική συμμετοχή στα κοινά του ιστορικού συλλόγου και με το άνοιγμα της στη κοινωνία.
Να ξεκαθαρίσουμε ως ιστοσελίδα ότι και στη β άποψη επιχειρήθηκε να αποδοθεί μια συνισταμένη πολλών γνώμεων για τα όσα ακούστηκαν μέσα και έξω από τη Γενική συνέλευση προς ενημέρωση των αναγνωστών, καθώς ένα ή δύο άτομα δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν 100% τρίτους –και λογικό είναι αυτό, απλά δίνεται ένα γενικό πλαίσιο αυτών.
Kαι ανάμεσα στη διάσταση αυτή των απόψεων υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι σιχαίνονται τις ταμπέλες και τα στρατόπεδα και κρίνουν με βάση ότι είναι ηθικό αλλά σε δύσκολες και περίπλοκες περιπτώσεις ό, τι αποδεικνύεται και νόμιμο.
Αναμένουμε λοιπόν τις επόμενες εξελίξεις για να αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο για τον πολυσυλλεκτικό αυτό γίγαντα όπου χιλιάδες αγρινιώτες δραστηριοποιούνται άμεσα και έμμεσα σε αυτόν.

Όπως και να έχει όμως, το όλο ζήτημα θα μπορούσε να είχε λυθεί στις εκλογές του Ιανουαρίου με τη καθολική συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων. Ίσως έτσι θα είχε λυθεί όλο το ζήτημα χωρίς περαιτέρω αναταράξεις.

Ο κάθε αναγνώστης είναι ικανός να κρίνει και ας βγάλει από εκεί και πέρα τα συμπεράσματα του και να απαντήσει τα ερωτήματα του. Ένα μόνο είναι σίγουρο: Ότι η Γυμναστική Εταιρεία όχι μόνο θα συνεχίσει να υπάρχει αλλά και θα γιγαντωθεί, έστω και αν υπάρχουν ελάχιστοι που θα χαίρονταν αν υπήρχαν φυγόκεντρες τάσεις καταστροφικές για το μέλλον του συλλόγου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.