Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Με τροπολογία ξεμπλοκάρουν φωτοβολταϊκά των Σχεδίων Βελτίωσης

Με τροπολογία ξεμπλοκάρουν φωτοβολταϊκά των Σχεδίων Βελτίωσης

Μέσω ειδικής τροπολογίας που θα κατατεθεί εντός του Μαϊου στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται ότι θα δοθεί τελικά η λύση στο “γόρδιο δεσμό” των αγροτών που θέλησαν να υλοποιήσουν τα φωτοβολταϊκά τους μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Θ. Τσαυτάρης στον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου, Θ. Κουτσουπιά κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΥΠΑΑΤ, το υπουργείο έχει ετοιμάσει και έχει προωθήσει στον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, Θ. Παπαγεωργίου σχετική ρύθμιση που λύνει οριστικά το πρόβλημα. Εφόσον ο κ. Παπαγεωργίου δώσει το “πράσινο φως”, η ρύθμιση θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον επόμενο μήνα με τη μορφή τροπολογίας ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης τα οποία μέχρι σήμερα “κόβονταν” στις αξιολογήσεις.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τα Σχέδια Βελτίωσης

Η αντιπροσωπεία της ΕΑΣ Αγρινίου είχε συνάντηση και με τον ειδικο γραμματέα του υπουργείου, Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες και για το σύνολο των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν “βαλτώσει”. Όπως σημειώνει στο Agronews o κ. Κουτσουπιάς, “μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα προχωρήσουν οι εγκρίσεις για 150 από τα συνολικά 220 Σχέδια που έχουν υποβληθεί από το νομό μας. Αλλά εξίσου γρήγορα θα “τρέξουν” οι διαδικασίες και για όλα τα υπόλοιπα υπόλοιπα ώστε να έχουν τελειώσει μέχρι τα τέλη Μαϊου ή, το αργότερο, τις αρχές Ιουνίου.”

Ο κ. Κουτσουπιάς δηλώνει σχετικά ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των επαφών – στις οποίες παρών ήταν, όπως μας είπε, και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μ.  Κορασίδης: “Σίγουρα θα ήταν ακόμα καλύτερο να φεύγαμε με κάποιο ψηφισμένο νόμο ή έγγραφη δέσμευση στα χέρια μας. Όμως, μας δόθηκαν διαβεβαιώσεις κι εμείς, χωρίς να ενθουσιαζόμαστε, θα  περιμένουμε να δούμε αν και κατά πόσο θα υλοποιηθούν. Επίσης ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις μας για τον ανασχεδιασμό του Μπαλτατζή και των υπόλοιπων προγραμμάτων του υπουργείου που ετοιμάζει για το καλοκαίρι”.

Ξανά στην Αθήνα την Παρασκευή για τη διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ

Ο κ. Κουτσουπιάς θα βρεθεί ξανά στην Αθήνα, μαζί με τουλάχιστον 400 παραγωγούς από το νομό Αιτωλοακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Απριλίου για την προγραμματισμένη διαμαρτυρία και κατάληψη του ΥΠΕΚΑ

Νωρίτερα σήμερα το Agronews μετέδιδε: 

Απαντήσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα κρίσιμα ζητήματα των Σχεδίων Βελτίωσης που έχουν «βαλτώσει» και των αγροτικών φωτοβολταϊκών θα ζητήσουν οι Αγρινιώτες παραγωγοί και η τοπική ΕΑΣ σε συνάντηση που έχουν μαζί του αυτή την ώρα.

Το ραντεβού έχει κλεισθεί για τις 14:00 και, όπως λέει στο Agronews, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς οι αγρότες περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένς λύσεις και προτάσεις από τον κ. Τσαυτάρη.

«Από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου μας έχουν διαμηνύσει ότι έχει καταρτισθεί ένα σχέδιο που απαντάει στα ερωτήματά μας, εμείς ωστόσο κρατάμε τις επιφυλάξεις μας», σημειώνει ο κ. Κουτσουπιάς.

Οι Αγρινιώτες διαμαρτύρονται για τις μεγάλες καθυστερήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης  που έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα, 2,5 χρόνια μετά την υποβολή τους, σε σύνολο 220 προτάσεων (από το νομό Αιτωολοακαρνανίας) να έχουν προεγκριθεί 39 και να έχουν λάβει οριστική έγκριση μόλις 24.

Παράλληλα,  όσοι από τους παραγωγούς της περιοχής επιχείρησαν να εντάξουν στα Σχέδιά τους προτάσεις τους και για φωτοβολταϊκά (αξιοποιώντας  τη σχετική δυνατότητα που τους έδινε η γνωστή ρύθμιση Μπατζελή), διαπιστώνουν σήμερα ότι υπό το πρόσχημα της «αυτοπαραγωγής», τα Σχέδιά τους απορρίπτονται.

agronews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.