Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Αποσυνδέεται από το βαθμολόγιο – Τι προτείνουν οι «θεσμοί»

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Αποσυνδέεται από το βαθμολόγιο – Τι προτείνουν οι «θεσμοί»

dimosio_aftodioikisi-620x320

Μισθολόγιο, νέο σύστημα αξιολόγησης, αλλά και η επιλογή των προϊσταμένων είναι τα τρία θέματα «άμεσης προτεραιότητας» στο πεδίο του Δημοσίου για τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε από την πλευρά των δανειστών μια μικρή πίστωση χρόνου ως προς την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση –«λόγω φόρτου εργασίας της Βουλής», όπως επεσήμαιναν αρμόδιες πηγές στην «Καθημερινή»–, εντούτοις, κατά τη συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης με τους θεσμούς επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία θεσμοθέτησής τους, αναφέρει η «Καθημερινή».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Βερναρδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών υπογραμμίστηκε η ισχυρή πιθανότητα η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το μισθολόγιο, αλλά και το νομοσχέδιο για τη μόνιμη εσωτερική κινητικότητα να αποτελέσουν προαπαιτούμενα στην επόμενη φάση της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε το νομοσχέδιο που αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και το νέο μισθολόγιο να είναι το πρώτο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ενώ το έτερο νομοσχέδιο που αφορά στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο Δημόσιο, προκειμένου να υπάρχει «εκ των έσω» κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο, να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Ως προς το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να έχουν εγκρίνει τον «βασικό κορμό» και όπως διαβεβαίωναν αρμόδιες πηγές, αυτό που απομένει είναι να εγκριθούν το κείμενο και οι μεταβατικές διατάξεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα της επιλογής των στελεχών του Δημοσίου, δεδομένου ότι οι αλλαγές θα γίνουν κλιμακωτά από τον Δεκέμβριο και μέχρι τα τέλη του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει περαιτέρω τεχνική βοήθεια –ούτως ή άλλως υπάρχει συνεργασία με τα γαλλικά τεχνικά κλιμάκια– ως προς την κατάρτιση των νομοσχεδίων προκειμένου η ελληνική πλευρά να ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή εμπειρία.

Στο θέμα του μισθολογίου, η συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κινήθηκε επί των γενικών αρχών, δεδομένου ότι το «φλέγον» ζήτημα για τους δανειστές είναι το ύψος των μισθών και γι’ αυτό αρμόδιος είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται τη βασική αρχή η οποία αφορά στην αποσύνδεση του μισθολογίου από το βαθμολόγιο. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν οριστεί όλες οι λεπτομέρειες, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποδίδονται βάσει των ετών προϋπηρεσίας και όχι βάσει του βαθμού κάθε υπαλλήλου.

Αντίστοιχα, η βαθμολογική εξέλιξη θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης και όχι αύξηση στις μισθολογικές απολαβές.

http://www.aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.