Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ναυάγησε η σκέψη για καταφύγιο αδέσποτων στην Αγία Μαρίνα

imagesΈντονες αντιδράσεις προκάλεσε η ακόμη μία μαζική θανάτωση σκύλων που έγινε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ριγανά Αγρινίου. Τα αδέσποτα σκυλιά, έφαγαν τη φόλα που τους πέταξαν κάποιοι ανεγκέφαλοι, που ενοχλούνταν, όπως φάνηκε, από την παρουσία τους στην περιοχή.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι βέβαια υπαρκτό, όπως υπαρκτοί είναι και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί μια βόλτα σε περιοχές λίγο εκτός του κεντρικού ιστού της πόλης, αφού στο παρελθόν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί από επίθεση αδέσποτων ζώων, ενώ δεν έχουν λείψει και οι επιθέσεις από σκυλιά που έχουν την επίβλεψη κάποιου ιδιοκτήτη. Η θανάτωση των αθώων πλασμάτων, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά προκαλεί την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και βέβαια της Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης, αλλά και τα μέλη της Οργάνωσης ζητούν το αυτονόητο: έναν χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις για τη στέγαση και την επανένταξη των αδέσποτων ζώων.
Ο Δήμος Αγρινίου ανακοίνωσε πριν από έναν περίπου χρόνο, την πρόθεσή του για τη δημιουργία ενός καταφυγίου αδέσποτων ζώων, με έκταση τεσσάρων στρεμμάτων στην περιοχή «Αγία Μαρίνα» έξω από την Καμαρούλα.
Παρά τις καλές προθέσεις και την παραχώρηση της εκεί δασικής έκτασης από το δασαρχείο, η κατασκευή του καταφυγίου δεν προχώρησε, για διάφορους λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με αντιδράσεις για το σημείο που προβλέπονταν να γίνει το καταφύγιο.
Η πρόεδρος της Φιλοζωικής Αγρινίου κα Βούλα Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στο «Γεγονός» εξηγεί πως η κατασκευή του καταφυγίου σε εκείνη την περιοχή δεν είναι η καλύτερη ιδέα αφού, όπως τονίζει, είναι πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, πράγμα που θα κάνει το έργο των μελών της φιλοζωικής δύσκολο. Η παρατήρηση αυτή πάντως, δεν είχε γίνει, τουλάχιστον όχι δημόσια, κατά την εξαγγελία του Δήμου ,πριν ένα χρόνο, για την κατασκευή του καταφυγίου σε εκείνο το σημείο: «Το καταφύγιο θα το αναλάβει η φιλοζωική σε συνεργασία με τον δήμο και έξι ακόμα εθελοντές. Η θέση της φιλοζωικής είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο δήμος αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφύγιο αδέσποτων και η φιλοζωική έχει έναν χώρο που κρατά κάποια σκυλιά, αλλά φυσικά δεν είναι αρκετός, αφού ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά πολύ. Κάνουμε ότι μπορούμε, προσφέρουμε από την τσέπη μας, δεχόμαστε τηλεφωνήματα από πολίτες τα μεσάνυκτα που μας λένε για τραυματισμένα σκυλάκια που χρειάζονται περίθαλψη, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια!», εξηγεί η κα Αναγνωστοπούλου.
Εκτός από τις ενστάσεις της Φιλοζωικής για το σημείο, αντιδράσεις υπήρξαν και από ιδιοκτήτες εκτάσεων της γύρω περιοχής που επρόκειτο να κατασκευαστεί το καταφύγιο. Οι αντιδράσεις τους έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δίπλα, σε ιδιωτικές τους εκτάσεις, βόσκουν τα κοπάδια τους κτηνοτρόφοι οι οποίοι φοβούνται για τα ζώα τους, αφού δίπλα θα υπάρχουν δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Απευθύνθηκαν δε και στον δήμο, απ’όπου και πήρα την απάντηση πως το καταφύγιο δεν θα γίνει τελικά, όχι τουλάχιστον στο σημείο που είχε αρχικά οριστεί…
«Πιστεύουμε πως θα έπρεπε να ερωτηθούμε και εμείς, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, γιατί το να γίνει ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων, με ότι θέματα υγιεινής και ασφάλειας αυτό συνεπάγεται, μας επηρεάζει άμεσα. Θεωρώ πως η περιοχή αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορους άλλους τρόπους. Άλλωστε, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που περπατάνε τον δρόμο προς την Αγία Μαρίνα και το να υπάρχουν εκεί ένα σωρό αδέσποτα, δεν νομίζω ότι είναι ότι πιο ασφαλές. Πιστεύουμε ότι ήταν λάθος η υπόδειξη που έγινε από το δασαρχείο και για αυτόν τον λόγο καταθέσαμε έγγραφη αναφορά μέσω δικηγόρου στο δήμο Αγρινίου. Η απάντηση που πήραμε μέσω του δικηγόρου μας ήταν πως το καταφύγιο δεν θα γίνει τελικά, όχι τουλάχιστον σε αυτό το σημείο!», εξηγεί μιλώντας στο «Γ» ο κ. Ζαρκάδας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού Πυργί που βρίσκεται κοντά στην Αγία Μαρίνα.
Ο ίδιος λέει μάλιστα πως έχουν προτείνει στον δήμο παραλίμνιες περιοχές ή διάφορα σημεία στην περιοχή της παραχελωίτιδας, που θα μπορούσε να γίνει ένας τέτοιος χώρος.
Σύμφωνα πάντως με την πρόεδρο της Φιλοζωικής, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει, σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου, μια προσπάθεια επανένταξης των αδέσποτων σκυλιών με τη βοήθεια ενός εθελοντή εκπαιδευτή, ενώ πολλά θα στειρωθούν και θα τσιπαριστούν. «Αυτό σε πρώτο στάδιο θα δώσει μια λύση. Εμείς να τα μαζέψουμε τα αδέσποτα, αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια από τον ίδιο τον κόσμο!», τονίζει η ίδια.
Πέρυσι για τον ίδιο λόγο είχαν δοθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου 5.000 ευρώ για την επανένταξη των αδέσποτων, για εμβολιασμούς, στειρώσεις κλπ, όπως όμως εξηγεί και η πρόεδρος της Φιλοζωικής, το φαινόμενο κάθε χρόνο και αυξάνεται, αφού πολλοί είναι εκείνοι που για διάφορους λόγους, σε πολλές περιπτώσεις οικονομικούς, αφήνουν στο δρόμο τα κατοικίδιά τους…
Έτσι φέτος, ο δήμος θα διαθέσει 8.000 ευρώ για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συστάθηκε μια επιτροπή «παρακολούθησης αδέσποτων» βασικός ρόλος της οποίας θα είναι να ελέγχει εάν γίνονται σωστά οι ενέργειες για την επανένταξη των αδέσποτων.

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.