Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Να ονομαστεί ο δρόμος στο Πανεπιστήμιο οδός “Καθηγητού Αθανασίου Παλιούρα”

Να ονομαστεί  ο δρόμος στο Πανεπιστήμιο οδός “Καθηγητού Αθανασίου Παλιούρα”

paneppidtimioagrinioΗ φυγή ενός σπουδαίου ανδρός για την πόλη μας άνοιξε όπως ήταν λογικό τη συζήτηση για να δοθεί το όνομα του σε έναν από τους δρόμους του Αγρινίου.

Κατά την προσωπική μου άποψη, η πιο κατάλληλη περίπτωση και κυρίως η πιο σωστή απόδοση τιμής στον Καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα είναι να πάρει το όνομα του ο δρόμος που περνάει έξω από το Πανεπιστήμιο, που έχει τη διαχωριστική νησίδα και που φέρει τώρα το όνομα του  Γ. Σεφέρη. ( Υπάρχει και άλλη στον Άγιο Κωνσταντίνο).

seferi1

Οι παράμετροι είναι οι εξής:paliouras1

– Ο Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας ήταν όντως ένας λαμπρός επιστήμονας. Σίγουρα και άλλους έχει αναδείξει ο τόπος μας. Η ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο Α. Παλιούρας είχε αγωνιστεί από το μετερίζι των επιστημόνων στην (επαν)ίδρυση ουσιαστικά Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε ότι το δικό τους μερίδιο επιτυχίας είχαν οι πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές της εποχής, οι σύλλογοι, οι αρμόδιοι φορείς κτλ. Επίσης και άλλοι αγωνίστηκαν για το Πανεπιστήμιο.  Τα παραπάνω και το μερίδιο που τους αναλογεί θα το κρίνει η ιστορία. Δεν μπορούμε όμως και μόνο λόγω ιδιότητας και επιστημονικής αξίας να μην αναγνωρίσουμε ότι η συμβολή του Παλιούρα ήταν προαπαιτούμενη. Αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση τη συμβολή και άλλων επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων του τόπου, που βρίσκονται εν ζωή. Αναγνώριση της καθοριστικής προσφοράς του είναι και η θέση του Προέδρου του πρώτου τμήματος που ήλθε στο Αγρίνιο , του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Εκεί ο Παλιούρας την υπηρέτησε με μεγάλη επιτυχία όπως ήταν αναμενόμενο, βοηθώντας σημαντικά το Τμήμα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

– Ο Αθανάσιος Παλιούρας ήταν ο πρώτος που μιλούσε για Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Αγρινίου.  Μιλούσε για Πανεπιστήμιο που να φέρει το όνομα της πόλης που γεννήθηκε και αγάπησε, κανονικά όπως συμβαίνει και με άλλες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα κ.α. Αυτό το τόνιζε πάντα , δημόσια ( βλ εκδηλώσεις για το Πανεπιστήμιο του Συλλόγου Αγρινιωτών Φοιτητών& Νέων Αθήνας) αλλά και σε ιδιωτικές του συνομιλίες.

– Ο Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας ως επιστήμονας ασχολήθηκε και ανέδειξε

ΛΟΥΣΟΥΔΙ 6 1

τον τόπο του. Ανέδειξε το μοναδικό βυζαντινό μνημείο στην περιοχή του Αγρινίου που έχει την πρωτοτυπία να σώζεται μέσα στο νερό, την Αγία Τριάδα Μαύρικα.  Ανέδειξε την Βαράσοβα, το Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας. Ανέδειξε νέες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού που αγνοούσαμε. Με λίγα λόγια συνέβαλε στο κτίσιμο της ταυτότητας της περιοχής.

– Και αν για τους παραπάνω λόγους ο δρόμος έξω από το Πανεπιστήμιο πρέπει να φέρει το όνομα του Καθηγητή, ο τελευταίος σίγουρα τον επιβάλλει. Ο Α. Παλιούρας ανέσκαψε και ανακάλυψε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο που λειτούργησε επί Βυζαντίου στην Κρήτη. ( Περισσότερα εδώ) Τι άλλο περισσότερο μπορεί να θέλει η γενέτειρα πόλη του για να μην τον τιμήσει με τον δέοντα τρόπο;

Λίνος Υφαντής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.