Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Ξενάγηση στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη από το ΚΚΕ

_DSC7159 Ξενάγηση στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με την Κ.Ο. Αιτωλ/νιας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ του νομού την Κυριακή 13 Ιούλη “με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας χαράκτριας και αγωνίστριας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής:
” Οι επισκέπτες είδαν από κοντά το έργο της πρωτοποριακής, για την εποχή, μεγάλης μορφής της Ελληνικής Τέχνης, ένα Μουσείο με πολύτιμο υλικό, παρατημένο, όμως, από την πολιτεία, το δήμο και τους αρμόδιους.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Μουσείο που, όπως είχε επισημανθεί σε περσινή επίσκεψη του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας (το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας), δεν έχει τη συντήρηση που απαιτείται, με αποτέλεσμα τα έργα να είναι στο έλεος της υγρασίας και να κινδυνεύουν…
Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη, έργο πρωτοποριακό, που είναι αντανάκλαση μιας πλούσιας, σε αγώνες και εμπειρίες, ζωής και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. Φιλοξενούνται, επίσης, το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού.
Στόχος ήταν το «Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών και Μουσείο Βάσως Κατράκη», που εγκαινιάστηκε το 2006, να μην είναι ένας «νεκρός» μουσειακός χώρος, αλλά να έχει μία δυναμική. Να γίνει ένας χώρος δημιουργίας και να λειτουργήσει ως μία πανεπιστημιακή σχολή χαρακτικής τέχνης. Ο επισκέπτης, ο μελετητής, ο νέος δημιουργός αλλά και ο απλός θεατής έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την εικαστική πορεία της Β. Κατράκη.
Δυστυχώς όμως το Μουσείο αφέθηκε στην τύχη του και πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναλειτουργήσει όπως του πρέπει. Το ΚΚΕ θα επανέλθει στο σοβαρό αυτό θέμα αναδεικνύοντας του και στις νέες δημοτικές αρχές αλλά και σε κεντρικό επίπεδο”.

_DSC7131

_DSC7115

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.