Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ξενοικιάζουν πολλοί φοιτητές…

Ξενοικιάζουν πολλοί φοιτητές…

Καταλήψεις, πιθανή αναβολή της εξεταστικής και τα οικονομικά οδηγούν εκεί.

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι ακόμη συγκεχυμένη όλο και περισσότεροι γονείς (κυρίως) και φοιτητές παίρνουν την μεγάλη απόφαση και ξενοικιάζουν τα σπίτια τους από το Αγρίνιο προκειμένου να απαλλαχθούν από μια ακόμη δυσβάσταχτη υποχρέωση.
Η τάση αυτή έχει ξεκινήσει τουλάχιστον από τον περασμένο χρόνο και έχει αλλάξει σημαντικά και τον μεσιτικό χάρτη της πόλης, την ώρα που έχει σαφώς επίπτωση και στη κινητικότητα των φοιτητών με ότι αυτό συνεπάγεται. Πως όμως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς την ώρα που από τη μια οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν και από την άλλη τα ίδια τα παιδιά –ειδικά όσα είναι στο πτυχίο ή δίνουν για το τελευταίο εξάμηνο-έχουν κουραστεί από την αναμονή και τη συνεχή αναβολή σε μαθήματα και εξετάσεις; Ίσως δεν έγινε κατανοητό σε κάποιους ότι οι εποχές άλλαξαν και ο φοιτητής του σήμερα, τουλάχιστον αυτός που πάει στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει -πράγμα όχι αυτονόητο στη χώρα μας-δεν είναι ο φοιτητής των τελών του ’70 ή των μέσων του ’80.
Το φαινόμενο είναι εντονότερο στους νέους που προέρχονται από κοντινούς νομούς και περιοχές με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους φοιτητές από τη περιοχή της Πάτρας που είναι οι καλύτεροι πελάτες των…ΚΤΕΛ. Όπως μας περιέγραψε γνωστός μεσίτης της πόλης, «καμιά οικογένεια πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να έχει στο παιδί της ένα σπίτι νοικιασμένο για σχεδόν 500 ευρώ το μήνα μαζί με τα έξοδά του, μόνο και μόνο για να δίνει μερικά μαθήματα στην εξεταστική».
Δεν είναι τυχαίο το φαινόμενο των…500 ενοικιαστηρίων έξω από το Πανεπιστήμιο φέτος, αντίθετα είναι εύκολα εξηγήσιμο. Όπως πληροφορείται το agrinionews.gr από την αγορά, ενώ τον προηγούμενο Σεπτέμβρη μέχρι τις 15, δεν υπήρχαν στην πόλη γκαρσονιέρες και δυάρια και κάποιοι γονείς με τα παιδιά τους έμεναν ακόμη και σε ξενοδοχεία(!), φέτος υπάρχει πληθώρα από ξενοίκιαστα σπίτια.
Αυτό αποδίδεται όχι τόσο στη μείωση ζήτησης από το πρώτο έτος, που είναι κι αυτό μια πραγματικότητα, αλλά από την αποδέσμευση σπιτιών ακόμη και από φοιτητές πριν το πτυχίο. Δεν είναι άλλωστε σπάνιο το φαινόμενο φοιτητές που έχουν σπίτι στην πόλη να μην έχουν έρθει ακόμη για τη χρονιά τους, κυρίως από Αθήνα και από τις πιο μακρινές περιοχές, πληροφορούμενοι από συμφοιτητές τους τις εξελίξεις σε καταλήψεις και εξεταστική.
Το πρώτιστο φυσικά είναι η ταλαιπωρία και η οικονομικές δυσκολίες γονέων και φοιτητών σε σχέση και με τα εφόδια που παίρνουν ακαδημαϊκά αλλά και εργασιακά. Αλλά το όλο θέμα αποτελεί και μια ακόμη βραδυφλεγή βόμβα στον οικονομικό ιστό μιας πόλης που κρατιέται με…ενέσεις στη ζωή.

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.